Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανός επιχειρηματίας συνελήφθη επειδή βοηθούσε τον Ρώσο ολιγάρχη Oleg Deripaska

Βρετανός επιχειρηματίας συνελήφθη επειδή βοηθούσε τον Ρώσο ολιγάρχη Oleg Deripaska
Ο Graham Bonham-Carter θεωρείται επίσης ύποπτος για το ότι αποπειράθηκε να μεταφέρει έργα τέχνης, που είχε αγοράσει ο Deripaska

Ο 62χρονος Βρετανός επιχειρηματίας Graham Bonham-Carter συνελήφθη στο Λονδίνο με την κατηγορία ότι συνέδραμε τον Ρώσο ολιγάρχη Oleg Deripaska να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι ο Graham Bonham-Carter συνελήφθη κατόπιν αμερικανικού αιτήματος και πως οι ΗΠΑ θα ζητήσουν την έκδοση του.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Bonham-Carter διαχειριζόταν την περιουσία του Deripaska παραβιάζοντας την αμερικανική νομοθεσία και τις κυρώσεις, εργαζόταν σε εταιρείες που ήλεγχε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος από το 2003 και μετά διαχειριζόταν το σπίτι του Deripaska στην Μπελγκρέιβ Σκουέαρ σε αριστοκρατική συνοικία του Λονδίνου.
Παράλληλα , σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κατηγορούμενος απέκρυπτε τις πηγές των εισοδημάτων του.
Ο Graham Bonham-Carter, θεωρείται επίσης ύποπτος για το ότι αποπειράθηκε να μεταφέρει έργα τέχνης, που είχε αγοράσει ο Deripaska και να τα εκποιήσει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με την εκδοχή του υπουργείου, ο Βρετανός απέκρυπτε εν γνώσει του ότι αυτά ήταν ιδιοκτησία του Ρώσου ολιγάρχη.

Οι κυρώσεις κατά του Oleg Deripaska

Η Ουάσιγκτον είχε επιβάλλει κυρώσεις κατά του Deripaska το 2018, υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος ολογάρχης όπως είχε ανακοινωθεί , εκπροσωπεί τα συμφέροντα της ρωσικής κυβέρνησης σε όλον τον κόσμο, έχει μετοχές και ξεπλένει χρήματα του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
Ο Deripaska είχε επίσης κατηγορηθεί για παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.
Τον Σεπτέμβριο του 2022 το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Deripaska για παραβίαση του καθεστώτος των κυρώσεων, παράβαση που συνιστά ποινικό αδίκημα. Σύμφωνα με την δικογραφία, ο Ρώσος ολιγάρχης χρησιμοποιούσε την περιουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η φίλη του πήγε δύο φορές στις ΗΠΑ για να γεννήσει τα παιδιά του.
Ο Deripaska είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας. Το περιοδικό Forbes εκτιμά ότι η περιουσία του ανέρχεται σε 1,7 δισεκ. δολάρια. Ο Ντεριπάσκα έχει δηλώσει ότι οι απώλειες που υπέστη λόγω των κυρώσεων έφτασαν τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτουν και εφεσίβαλε δικαστικά την απόφαση βάσει της οποίας συμπεριελήφθη στον κατάλογο των κυρώσεων των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης