Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής παρέμβαση ΔΝΤ: Ευχηθείτε να μην έχουμε συστημικό γεγονός - Πιθανή νέα πτώση 20% των αγορών

Πρωτοφανής παρέμβαση ΔΝΤ: Ευχηθείτε να μην έχουμε συστημικό γεγονός - Πιθανή νέα πτώση 20% των αγορών
Οι τράπεζες διαθέτουν πολύ περισσότερα κεφάλαια και ρευστότητα από ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008
Μια αλλαγή στο κλίμα των επενδυτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των αμερικανικών χρηματιστηρίων κατά 20%, σύμφωνα με τον διευθυντή νομισματικών και κεφαλαιαγορών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η έρευνα του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι τα αυξανόμενα επιτόκια και οι προσδοκίες για μελλοντικά κέρδη οδηγούν προς τα κάτω τις αποτιμήσεις των εταιρειών στην τρέχουσα ύφεση της αγοράς, δήλωσε ο Tobias Adrian στο CNBC κατά τη διάρκεια των ετήσιων συνεδριάσεων του 2022 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
Το κλίμα και τα ασφάλιστρα κινδύνου έχουν κρατηθεί "αρκετά καλά" μέχρι στιγμής, οδηγώντας σε μια "ομαλή σύσφιξη", δήλωσε.
Ερωτηθείς σχετικά με μια πρόσφατη συνέντευξη του Jamie Dimon στο CNBC, στην οποία ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan δήλωσε ότι ο S&P 500 θα μπορούσε εύκολα να υποχωρήσει κατά 20% ακόμη, ο Adrian είπε ότι αυτό είναι "σίγουρα δυνατό".
Ο δείκτης αναφοράς έχει υποχωρήσει κατά περίπου 25% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Κρίσιμος ο ρόλος Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τον Σεπτέμβριο το επιτόκιο χρηματοδότησης στο 3%-3,25%, το υψηλότερο που έχει διαμορφωθεί από τις αρχές του 2008, καθώς προσπαθεί να ελέγξει τον πληθωρισμό του 8,3%.
Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη.
"Η πεποίθησή μου είναι ότι αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Jamie Dimon είναι ότι θα μπορούσε να υπάρξει και μια αλλαγή στο κλίμα.
Και αυτό θα μπορούσε, φυσικά, να ανατροφοδοτήσει την οικονομική δραστηριότητα", δήλωσε ο Adrian.
"Τώρα, όσον αφορά το μέγεθος του 20%, είναι σίγουρα πιθανό.
Δεν είναι η βασική μας γραμμή, αλλά αυτό είναι κάτι που είναι πιθανό".
Ο Adrian πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει συγκεκριμένο μοτίβο για το βασικό του σενάριο, αλλά ότι είναι ένα επίπεδο όπου οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες συνεχίζουν να υποχωρούν, η οικονομική δραστηριότητα να επιβραδύνεται είναι μέσα στο εύρος των πιθανοτήτων.
Είπε επίσης ότι το 2023 θα μοιάζει με ύφεση για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας να βιώνει συρρίκνωση.

Ευχηθείτε να μην έχουμε συστημικό γεγονός

Ο Adrian δήλωσε ότι παρά την πρόσφατη μεταβλητότητα σε τομείς όπως τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου, η βασική γραμμή του ΔΝΤ συνεχίζει να είναι ότι οι παγκόσμιες πιστωτικές αγορές παραμένουν "σε ομαλή κατάσταση" και δεν θα ανατραπούν σε μια πλήρως ανεπτυγμένη κρίση της κλίμακας "Lehman".
Αλλά, πρόσθεσε, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι προς τα κάτω.
"Οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι πολύ αυξημένοι.
Είναι υψηλότεροι μόνο σε περιόδους οξείας κρίσης, όπως η κρίση του 2008, η κρίση του 2020 Covid ή η κρίση του ευρώ", είπε.
"Οπότε ναι, βρισκόμαστε σε μια πολύ, πολύ πιεσμένη στιγμή, ελπίζουμε ότι θα αποφύγουμε ένα συστημικό γεγονός.
Αλλά η πιθανότητα είναι σίγουρα αυξημένη σε αυτό το σημείο".
Οι τράπεζες διαθέτουν πολύ περισσότερα κεφάλαια και ρευστότητα από ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, όταν μεγάλο μέρος της οξείας πίεσης προκλήθηκε από το τραπεζικό σύστημα, σημείωσε - ωστόσο, ένα δυσμενές σενάριο στις αναδυόμενες αγορές θα οδηγούσε το 30% του τραπεζικού ενεργητικού να υποκεφαλαιοποιείται και οι ευπάθειες στο μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορούσαν να διαχυθούν στο τραπεζικό σύστημα, προειδοποίησε.

www.bankingnews/gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης