Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποτελεί η τετραήμερη εργασία το μέλλον; Έρευνα από Cambridge, Οξφόρδη έδειξε πως η παραγωγικότητα δεν μειώνεται

Αποτελεί η τετραήμερη εργασία το μέλλον; Έρευνα από Cambridge, Οξφόρδη έδειξε πως η παραγωγικότητα δεν μειώνεται
Στις αρχές Ιουνίου, περισσότεροι από 3.300 εργαζόμενοι σε 73 εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν μια εξάμηνη δοκιμή με στόχο να καταγραφεί η αποτελεσματικότητα και η παραγωγικότητα μιας τετραήμερης εβδομάδας εργασίας

Θα μπορούσατε να κάνετε τα πάντα μέσα σε τέσσερις εργάσιμες ημέρες;
Όπως αναφέρει η Anna Fleck της Statista παρακάτω, αρκετές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δοκιμάσει ακριβώς αυτό το παράδειγμα και τα αποτελέσματα είναι: μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας μπορεί να ωφελήσει τόσο τους εργοδότες όσο και τους εργαζόμενους σε ορισμένους κλάδους.
Το δοκιμασμένο πρωτόκολλο έχει σκοπό όχι μόνο να βρει τη σωστή  ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής  για τους εργαζόμενους, αλλά να βοηθήσει στη φροντίδα της  ψυχικής τους υγείας και στην αποφυγή της εξουθένωσης.

Infographic: Είναι οι τετραήμερες εβδομάδες εργασίας το μέλλον;  |  Statista

Στις αρχές Ιουνίου, περισσότεροι από 3.300 εργαζόμενοι σε 73 εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν μια εξάμηνη δοκιμή με στόχο να καταγραφεί η αποτελεσματικότητα και η παραγωγικότητα μιας τετραήμερης εβδομάδας εργασίας. 
Με αυτόν τον στόχο κατά νου, οι εργαζόμενοι έλαβαν μία άδεια μετ' αποδοχών την εβδομάδα. 
Η 
μελέτη διεξήχθη από την ομάδα υπεράσπισης 4 Days Week Global, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, την Οξφόρδη και το Κολέγιο της Βοστώνης και το ίδρυμα Autonomy.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Τετάρτη 12/10, η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας δεν θα προκαλέσει απώλεια παραγωγικότητας. 
Στην πραγματικότητα, για σχεδόν τους μισούς (46 τοις εκατό) από τους εργοδότες που συμβουλεύθηκαν, το επίπεδο παραγωγικότητας παρέμεινε σταθερό και στο 34 τοις εκατό των περιπτώσεων μάλιστα «αυξήθηκε ελαφρά».
Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων είπε ότι ήταν είτε πιθανό είτε εξαιρετικά πιθανό να συνεχίσουν την πολιτική στο τέλος της δοκιμαστικής περιόδου.
Παρόμοια πειράματα πραγματοποιούνται στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιρλανδία, με σχέδια να επαναληφθεί η μελέτη στην Ισπανία το 2023.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης