Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαθαίνει η κρίση στη Βρετανία - Στο χείλος της ύφεσης, απροσδόκητη επιβράδυνση του ΑΕΠ τον Αύγουστο 2022

Βαθαίνει η κρίση στη Βρετανία - Στο χείλος της ύφεσης, απροσδόκητη επιβράδυνση του ΑΕΠ τον Αύγουστο 2022
Πτώση του ΑΕΠ της Βρετανίας κατά 0,3% από τον Ιούλιο
Σχετικά Άρθρα

Σε ύφεση οδεύει η οικονομία της Βρετανίας, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Αύγουστο, εξέλιξη που κλιμακώνει την πίεση για την πρωθυπουργό Liz Truss να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της για επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Η αδυναμία στη μεταποίηση και οι εργασίες συντήρησης στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, συνέβαλαν στην πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,3% από τον Ιούλιο, ενώ η έκθεση έδειξε επίσης πώς η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού πλήττει τους καταναλωτές.
Δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων είχε δείξει μηδενική ανάπτυξη.
Η αύξηση της παραγωγής του Ιουλίου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε 0,1% από προηγούμενη εκτίμηση για 0,2%, ενώ τους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3%, η πρώτη μείωση από τις αρχές του 2021, όταν η χώρα βυθίστηκε στην κρίση του κορωνοϊού.

Τεχνική ύφεση

«Η συνεχιζόμενη πίεση στα οικονομικά των νοικοκυριών επιβαρύνει την ανάπτυξη και πιθανότατα έχει προκαλέσει την είσοδο της βρετανικής οικονομίας σε τεχνική ύφεση από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε η Yael Selfin, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG UK.
Η οικονομία εκτιμάται ότι έχει επιστρέψει σε προ πανδημίας επίπεδα, ενώ προηγουμένως είχε εκτιμηθεί ότι θα ήταν 1,1% υψηλότερα, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Η μεταποίηση μειώθηκε κατά 1,6% από τον Ιούλιο, ενώ η μεγαλύτερη συντήρηση από το σύνηθες στη Βόρεια Θάλασσα, έπληξε τον τομέα των ορυχείων και λατομείων που περιλαμβάνει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Ο τομέας αυτός υποχώρησε κατά 8,2%.
Το ΑΕΠ τον Σεπτέμβριο είναι πιθανό να αποδυναμωθεί από τη δημόσια αργία για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Οι αναγκαστικές παρεμβάσεις της BoE

Η οικονομία της Βρετανίας φαίνεται ότι θα επιβραδυνθεί απότομα, καθώς ο ραγδαίος πληθωρισμός πλήττει τα νοικοκυριά και αναγκάζει την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει γρήγορα τα επιτόκια, ακόμη και όταν η δραστηριότητα παραμένει στάσιμη.
Ο Samuel Tombs, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, δήλωσε ότι περίπου το ένα τρίτο των νοικοκυριών δεν έχει πλέον ουσιαστικές αποταμιεύσεις και το 30% με υποθήκη είναι πιθανό να μειώσει τις δαπάνες καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται.
«Ο συνδυασμός του παρατεταμένου πλήγματος στα πραγματικά εισοδήματα από την αναχρηματοδότηση των ενυπόθηκων δανείων, η συνήθης καθυστέρηση μεταξύ των αλλαγών στο επιχειρηματικό κλίμα και των αποφάσεων για τις δαπάνες και οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν τώρα οι υπεύθυνοι χάραξης μακροοικονομικής πολιτικής υποδηλώνουν ότι η ύφεση δεν θα τελειώσει πριν από τα τέλη του 2023 το νωρίτερο»,  δήλωσε ο Tombs.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει ότι το βρετανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2023, αλλά μόνο κατά 0,3%.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους Financial Times, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey, έδωσε «σήμα» για να παραταθεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, πέραν της Παρασκευής 14/10.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης