Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Grayzone: Βρετανοί μυστικοί πράκτορες σχεδίασαν την επίθεση στη γέφυρα Kerch της Κριμαίας, θεατές οι Ουκρανοί

Αποκάλυψη Grayzone: Βρετανοί μυστικοί πράκτορες σχεδίασαν την επίθεση στη γέφυρα Kerch της Κριμαίας, θεατές οι Ουκρανοί
Ανώτεροι βρετανοί αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών είχαν καταρτίσει ένα περίπλοκο σχέδιο για την ανατίναξη της γέφυρας Kerch της Κριμαίας με τη συμμετοχή ειδικά εκπαιδευμένων Ουκρανών στρατιωτών
Σχετικά Άρθρα
Η μυστική συνωμοσία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για την ανατίναξη της γέφυρας Kerch της Κριμαίας αποκαλύπτεται σε εσωτερικά έγγραφα και αλληλογραφία που εξασφάλισε αποκλειστικά το The Grayzone.
Το Grayzone έλαβε μια παρουσίαση τον Απρίλιο του 2022 που είχε σχεδιαστεί για ανώτερους βρετανούς αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών που είχαν καταρτίσει ένα περίπλοκο σχέδιο για την ανατίναξη της γέφυρας Kerch της Κριμαίας με τη συμμετοχή ειδικά εκπαιδευμένων Ουκρανών στρατιωτών.
Σχεδόν έξι μήνες μετά την κυκλοφορία του σχεδίου, η Γέφυρα του Kerch δέχτηκε επίθεση στις 8 Οκτωβρίου, η οποία προφανώς επιτηρήθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών SBU της Ουκρανίας.
Λεπτομερείς προτάσεις για την παροχή «τολμηρής» υποστήριξης στις «επιχειρήσεις θαλάσσιας επιδρομής» του Κιέβου συντάχθηκαν κατόπιν αιτήματος του Chris Donnelly , ανώτερου στελέχους πληροφοριών του βρετανικού στρατού και βετεράνου υψηλόβαθμου συμβούλου του ΝΑΤΟ.
Το βασικό συστατικό του εκτεταμένου σχεδίου ήταν η «καταστροφή της γέφυρας πάνω από το στενό του Kerch».
Έγγραφα και αλληλογραφία που σχεδίαζαν την επιχείρηση παρασχέθηκαν στο The Grayzone από ανώνυμη πηγή.

Η επιχειρησιακή διαφορά

Η βομβιστική επίθεση με φορτηγό στη γέφυρα του Kerch διέφερε επιχειρησιακά από την πλοκή που παρουσιάστηκε στα έγγραφα.
Ωστόσο, το προφανές ενδιαφέρον της Βρετανίας για τον σχεδιασμό μιας τέτοιας επίθεσης υπογραμμίζει τη βαθιά ανάμειξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σχεδόν ακριβώς τη στιγμή που το Λονδίνο φέρεται να σαμποτάρει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, οι βρετανοί στρατιωτικοί πράκτορες εκπόνησαν σχέδια για να καταστρέψουν μια μεγάλη ρωσική γέφυρα την οποία διέσχιζαν χιλιάδες πολίτες την ημέρα.
Ο οδικός χάρτης δημιουργήθηκε από τον Hugh Ward, έναν Βρετανό στρατιωτικό βετεράνο.
Σε αυτόν περιγράφονται ορισμένες στρατηγικές για να βοηθηθεί η Ουκρανία «να αποτελέσει απειλή για τις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις» στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι πρωταρχικοί στόχοι δηλώνονται ότι στοχεύουν στην «υποβάθμιση» της ικανότητας της Ρωσίας να αποκλείσει το Κίεβο, να «διαβρώσει» την «ικανότητα πολέμου» της Μόσχας και να απομονώσει τις ρωσικές χερσαίες και θαλάσσιες δυνάμεις στην Κριμαία «εμποδίζοντας τον ανεφοδιασμό από τη θάλασσα και τη ξηρά μέσω της γέφυρας Kerch».

Ο ρόλος του Ward

Σε ένα email, ο Ward ζήτησε από τον Donnelly να «προστατέψετε αυτό το έγγραφο» και είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί.
Από αυτά τα διάφορα σχέδια, μόνο το «Kerch Bridge Raid CONOPS» υπόκειται σε ειδικό παράρτημα στο τέλος της έκθεσης Ward, υπογραμμίζοντας τη σημασία του.
Το περιεχόμενο ισοδυναμεί με άμεση, λεπτομερή συνηγορία για τη διάπραξη αυτού που θα μπορούσε να συνιστά σοβαρό έγκλημα πολέμου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στη σχεδίαση τρόπων καταστροφής μιας μεγάλης γέφυρας, δεν γίνεται αναφορά στην αποφυγή απωλειών αμάχων.
Σε τρεις ξεχωριστές σελίδες, μαζί με διαγράμματα, ο συγγραφέας διευκρινίζει τους όρους της «αποστολής» - «απενεργοποίηση της γέφυρας του Kerch με τρόπο που είναι τολμηρός, διακόπτει την οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση στην Κριμαία και τη θαλάσσια πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα».
Ο Ward προτείνει ότι η καταστροφή της γέφυρας «θα απαιτούσε μια συστοιχία πυραύλων κρουζ για να χτυπήσει τις δύο τσιμεντένιες κολώνες εκατέρωθεν της κεντρικής αψίδας χάλυβα, κάτι που θα προκαλέσει πλήρη δομική αστοχία», ώστε «να αποτρέψει οποιαδήποτε οδική εκ νέου τροφοδοσία από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα προς την Κριμαία και προσωρινά να διαταράξει τη λωρίδα ναυτιλίας".
Ένα εναλλακτικό «σχήμα» περιλαμβάνει μια «ομάδα δυτών επίθεσης ή UUV [μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα] εξοπλισμένα με νάρκες και γραμμικά φορτία κοπής» που στοχεύουν μια «βασική αδυναμία» και «ελάττωμα σχεδιασμού» στους πυλώνες της γέφυρας.
Αυτό το «ελάττωμα» είναι «πολλοί λεπτοί πυλώνες που χρησιμοποιούνται για τη στήριξη του κύριου ανοίγματος», οι οποίοι προορίζονταν να επιτρέπουν σε ισχυρά ρεύματα να ρέουν κάτω από τη Γέφυρα με ελάχιστη τριβή.
Ο Ward εντοπίζει μια συγκεκριμένη περιοχή στην οποία το βάθος του νερού γύρω από ένα σύνολο πυλώνων ήταν μόλις 10 μέτρα, καθιστώντας το το «πιο αδύναμο μέρος» της κατασκευής.
Σε σχετικά email που έλαβε το The Grayzone, ο Chris Donnelly, ο ανώτερος πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του βρετανικού στρατού και πρώην σύμβουλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι οι προτάσεις ήταν «πράγματι πολύ εντυπωσιακές».

Επίθεση "αυτοκτονίας" σε αρτηρία 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Τα ξημερώματα της 8ης Οκτωβρίου, μια εμπρηστική επίθεση κατέστρεψε τη γέφυρα του Kerch.
Ένα φορτηγό εξερράγη, πυρπολώντας δύο πετρελαιοφόρα, προκαλώντας κατάρρευση δύο ανοιγμάτων του δρόμου με προορισμό την Κριμαία στη θάλασσα και σκοτώνοντας τρία άτομα.
Ενώ το επηρεασμένο τμήμα επισκευάστηκε γρήγορα και η κυκλοφορία ξανάρχισε την επόμενη μέρα, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης γιόρτασαν το περιστατικό ως την τελευταία ρωσική αποτυχία στη σύγκρουση με την Ουκρανία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δημοσιογράφοι επευφημούσαν ανοιχτά και αστειεύτηκαν για αυτό που θα μπορούσε εύλογα να χαρακτηριστεί ως έγκλημα πολέμου που στοίχισε τη ζωή αμάχων.
Η επίθεση αυτοκτονίας στόχευε μια δομή σύνδεσης μεταξύ της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ρωσίας που κατασκευάστηκε με κόστος 4 δισεκατομμύρια δολάρια, και της οποίας το άνοιγμα παρείχε μια σημαντική νίκη για το Κρεμλίνο, ενισχύοντας τον ανανεωμένο έλεγχο της Μόσχας στην πλειονότητα των ρωσόφωνων εδαφών.

Η σημασία για τον Putin

Κατά τα εγκαίνια της τον Μάιο του 2018, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin παρατήρησε:
«Σε διαφορετικές ιστορικές εποχές, ακόμη και υπό τους τσάρους, οι άνθρωποι ονειρευόντουσαν να χτίσουν αυτή τη γέφυρα.
Επέστρεψαν σε αυτό τη δεκαετία του 1930, τη δεκαετία του '40, τη δεκαετία του '50.
Και τέλος, χάρη στη δουλειά και το ταλέντο σας, το θαύμα έγινε».
Η γέφυρα τυγχάνει ισχυρής άμυνας από τις 24 Φεβρουαρίου, κυρίως επειδή χρησιμεύει ως κύρια οδός μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού στους Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει υποσχεθεί στο παρελθόν μεγάλα αντίποινα ως απάντηση σε οποιοδήποτε χτύπημα στη δομή.
Μετά την επίθεση, ξέσπασε εκτεταμένη ευφορία μεταξύ Ουκρανών, ουκρανικών αρχών και υποστηρικτών της Ουκρανίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Oleksiy Danilov, επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας, δημοσίευσε ένα βίντεο της φλεγόμενης γέφυρας μαζί με τη Μέριλιν Μονρό που τραγουδά Happy Birthday, κύριε Πρόεδρε - μια αναφορά στον Putin που έκλεισε τα 70 την ίδια μέρα.
Επιπλέον, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μέσω ανώνυμης πηγής «στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου» ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας.
Ωστόσο, υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής προεδρικού συμβούλου Mykhailo Podolyak, υποχωρούν τώρα, υποστηρίζοντας αντ' αυτού ότι το περιστατικό ήταν μια ρωσική ψεύτικη προπαγάνδα.
Τέτοιοι ισχυρισμοί έχουν γίνει κοινός τόπος μετά από περιστατικά στα οποία η ουκρανική –ή δυτική– υπαιτιότητα φαίνεται πιθανή ή όντως βέβαιη, όπως οι εκρήξεις στον αγωγό Nord Stream.

Θέτοντας τα θεμέλια του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου

Ενώ η επίθεση στη Γέφυρα του Kerch δεν αφορούσε ειδικούς δύτες, υποβρύχια drones ή πυραύλους κρουζ, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα σχέδια του Ward κοινοποιήθηκαν στην ουκρανική κυβέρνηση στα υψηλότερα επίπεδα.
Στην πραγματικότητα, ο Chris Donnelly τα προώθησε στον πρώην υπουργό Άμυνας της Λιθουανίας Audrius Butkevičius, πριν παρουσιάσει το σχέδιο μέσω email.
Ηγετική φυσιογνωμία του αντικομμουνιστικού κινήματος της Λιθουανίας, ο Butkevičius παραδέχτηκε ότι οδήγησε σκόπιμα μαχητές υπέρ της ανεξαρτησίας στη γραμμή πυρός των Σοβιετικών ελεύθερων σκοπευτών στις 13 Ιανουαρίου 1991.
Αυτό το περιστατικό μερικές φορές αναφέρεται ως «Ματωμένη Κυριακή» του Βίλνιους και τηρείται επίσημα ως Ημέρα των Υπερασπιστών της Ελευθερίας.

Ο Butkevičius και οι συνεργάτες του γνώριζαν ότι ο ελιγμός θα προκαλούσε μαζικές απώλειες, αναζωπυρώνοντας περαιτέρω τον τοπικό πληθυσμό κατά της σοβιετικής ηγεσίας και ενθαρρύνοντας την αλλαγή καθεστώτος, γι' αυτό και τον ενορχήστρωσαν.
Πιο πρόσφατα, ο Butkevičius ήταν συνιδιοκτήτης της Bulcommerce KS, μια εταιρεία που χρησίμευσε ως «ο κύριος ενδιάμεσος στην προμήθεια βουλγαρικών όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία μέσω τρίτων χωρών», για χρήση στον εμφύλιο πόλεμο στο Ντονμπάς.
Ο Butkevičius έχει κατηγορηθεί ότι εργάζεται για τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών.
Οι ανταλλαγές email με τον Donnelly επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Guy Spindler, έναν αξιωματικό της MI6 που τοποθετήθηκε στην Πρεσβεία της Μόσχας του Λονδίνου ταυτόχρονα με τον διαβόητο συγγραφέα «φακέλων» Trump-Ρωσίας, Christopher Steele.
Όταν επικοινώνησε τηλεφωνικά και τον ρώτησε αν αναθεώρησε το σχέδιο «Audacious» για την καταστροφή της Γέφυρας Κερτς, ο Spindler είπε στο The Grayzone: «Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα για τι πράγμα μιλάς».

Ο Butkevičius ήταν επίσης για πολλά χρόνια «ανώτερος συνεργάτης» στο Institute for Statecraft, μια σκιώδη «φιλανθρωπική οργάνωση» που ιδρύθηκε από τον Donnelly και διαχειρίζεται μια σειρά από στρατιωτικές και μυστικές επιχειρήσεις για λογαριασμό του βρετανικού κράτους και του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του πλέον διαβόητου Foreign Office.
Τα αρχεία που διέρρευσαν ονομάζουν τον Butkevičius ως την κύρια επαφή του οργανισμού στην Ουκρανία την εποχή των εκλογών της χώρας το 2019.
Τρία χρόνια νωρίτερα, ήταν ένα από το «προσωπικό συνοδείας» για πέντε ουκρανούς πράκτορες πληροφοριών που μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο από το Institute for Statecraft για να ενημερώσουν τον βρετανικό στρατό για τις ρωσικές τεχνικές «υβριδικού πολέμου».
Μαζί του ήταν ο Vidmantas Eitutis, ο οποίος εκείνη την εποχή εκπαίδευε τον στρατό της Ουκρανίας να διεξάγει «ενεργητικές επιχειρήσεις αντικατασκοπείας» στο Λουχάνσκ.

Τα αντίποινα της Μόσχας

Στην πρόταση δολιοφθοράς της Γέφυρας Κερτς, ο Ward ρωτά εάν ο ρωσικός στρατός γνώριζε πόσο ευάλωτη ήταν η γέφυρα και «τι αντίμετρα θα μπορούσαν να αναμένονται» ως απάντηση στην καταστροφή της.
Η έκρηξη πυραυλικών επιδρομών αντίποινων στην Ουκρανία στις 10 Οκτωβρίου παρέχει μια πιθανή απάντηση.
Είναι επίσης πιθανό ότι αν ακολουθούνταν το περίγραμμα του Ward, τα αντίποινα της Μόσχας θα ήταν ακόμη πιο θανατηφόρα, θέτοντας τις ζωές αμέτρητων Ουκρανών –και Ρώσων– σε σημαντικό κίνδυνο.
Ο Donnelly ήταν σαφώς ασυγκίνητος από τέτοιες ανησυχίες, δηλώνοντας ότι τα σχέδια ήταν «πράγματι πολύ εντυπωσιακά».
Μια παρόμοια περιφρόνηση για τις καταστροφικές συνέπειες ήταν εμφανής σε ένα ιδιωτικό σημείωμα που συντάχθηκε από τον Donnelly τον Μάρτιο του 2014, στο οποίο σκιαγραφούσε τα «στρατιωτικά μέτρα» που θα έπρεπε να λάβει η Ουκρανία μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τη Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης