Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Οι 27 υπουργοί Ενέργειας αναζητούν λύσεις για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο

ΕΕ: Οι 27 υπουργοί Ενέργειας αναζητούν λύσεις για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο
Παραμένουν οι διαφωνίες, χαμηλές οι προσδοκίες για πρόοδο
Σχετικά Άρθρα
Μια ακόμα συνεδρίαση αναμένεται να έχουν σήμερα Τετάρτη 12/10 στην Πράγα οι 27 υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ σε μια προσπάθεια να βρουν λύση για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές και να ελαφρυνθεί το κόστος για τα νοικοκυριά.
Αν και υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος μια και ο χειμώνας πλησιάζει και οι θερμοκρασίες έχουν ήδη αρχίσει να υποχωρούν, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε μια κοινή πολιτική, επιμένοντας ως επί το πλείστον σε εθνικές λύσεις, όπως είναι για παράδειγμα το σχέδιο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας.
Με την πληρότητα στις αποθήκες αερίου να έχει ξεπεράσει το 90%, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα, αν και παραμένουν κατά 90% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.
Οι Ευρωπαίοι παραμένουν διχασμένοι για το εάν και πώς πρέπει να επιβληθεί πλαφόν στο φυσικό αέριο, με τη Γερμανία να διατυπώνει τις ενστάσεις της ως προς αυτό το ενδεχόμενο.
Άλλωστε και στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, δεν υπήρξαν σαφείς αποφάσεις και κατευθύνσεις πέρα από κάποιες προτάσεις για επιβολή πλαφόν στο αέριο που μεταφέρεται μέσω αγωγών ή σε αυτό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Υπό αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται πως ούτε και στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας πρόκειται να προκύψει κάποια σημαντική πρόοδος ως προς την επίτευξη συμφωνίας για μια κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στο τι μέλλει γενέσθαι με το πλαφόν στο φυσικό αέριο και με την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών απέναντι στην έκρηξη του ενεργειακού κόστους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης