Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένοχη άρνηση της Σουηδίας να δώσει στοιχεία για το σαμποτάζ στον αγωγό Nord Stream – Τι δείχνει η έρευνα

Ένοχη άρνηση της Σουηδίας να δώσει στοιχεία για το σαμποτάζ στον αγωγό Nord Stream – Τι δείχνει η έρευνα

Η Σουηδία αρνείται να μοιραστεί με τη Ρωσία τα αποτελέσματα της έρευνας για την έκρηξη του αγωγού Nord Stream

Σχετικά Άρθρα

Αρνείται να μοιραστεί τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επίσημης έρευνάς της για τις εκρήξεις στον ρωσικό αγωγό Nord Stream με τη Ρωσία η Σουηδία, υποστηρίζοντας ότι οι πληροφορίες είναι «εμπιστευτικές».
Η πρωθυπουργός Magdalena Andersson είπε ότι το αποτέλεσμα της έρευνας για το τι προκάλεσε σοβαρές ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στα τέλη Σεπτεμβρίου δεν θα αποκαλυφθεί στη Μόσχα.
«Στη Σουηδία, οι προκαταρκτικές έρευνές μας είναι εμπιστευτικές, και αυτό, φυσικά, ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση», είπε ο Andersson στους δημοσιογράφους. 
Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι εκρήξεις ήταν πράξη δολιοφθοράς, αν και ο ένοχος δεν κατονομάζεται.
Η Σουηδή ηγέτης είπε ότι η Ρωσία είναι ελεύθερη να διεξαγάγει τη δική της έρευνα για το περιστατικό, προσθέτοντας ότι η Σουηδία έχει αφαιρέσει τους προστατευτικούς κλοιούς από την περιοχή.
Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος Vladimir Putin, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι διεξήγαγαν μια «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» στοχεύοντας τους αγωγούς, αντέδρασε στην άρνηση πρόσβασης της Σουηδίας στην έρευνα επιμένοντας: «Όλοι γνωρίζουμε καλά ποιος είναι ο υπεύθυνος αυτού του εγκλήματος».
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί ότι ένας πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου είπε ότι οι πιθανότεροι ένοχοι πίσω από τις εκρήξεις του αγωγού Nord Stream είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία,και ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε για να πλήξει και τη Γερμανία, που ήθελε να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο στην Ουκρανία και εντέλει να υπάρξει ειρήνευση. 
Ο Douglas McGregor υποστήριξε ότι το κίνητρο πίσω από τις επιθέσεις ήταν η απομόνωση της Γερμανίας, αφού το Βερολίνο άρχισε «να δίνει την εντύπωση ότι δεν επρόκειτο πλέον να συμπορευθεί».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, η CIA προειδοποίησε το Βερολίνο για πιθανή επίθεση σε αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα εβδομάδες πριν από τις εκρήξεις.
Ωστόσο, η δημοσιογράφος του Fox News Jennifer Griffin επέμεινε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία ότι οι ΗΠΑ ήταν πίσω από την επίθεση.
Τόσο ο Joe Biden όσο και η υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland υποστήριξαν ότι ο Nord Stream 2 δεν θα λειτουργούσε εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία.
Μετά την επίθεση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken χαιρέτισε την εξέλιξη ως μια «τεράστια ευκαιρία» για την Ευρώπη «να αφαιρέσει μια για πάντα την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια». 
Το σαμποτάζ σε Nord Stream 1 και 2 σημειώθηκε σε ζώνη ελέγχου του ΝΑΤΟ και ΗΠΑ – Θα χρειαστεί 1 χρόνος για επισκευές
Το σαμποτάζ σε Nord Stream 1 και 2 σημειώθηκε σε ζώνη ελέγχου του ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

Πάντως, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι οι ΗΠΑ ή νατοϊκές δυνάμεις βρίσκονται πίσω από το πρωτοφανές σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2
Κατά τους ρώσους οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream θα μπορούσαν να ήταν τρομοκρατική επίθεση.
Η εταιρία που διαχειρίζεται τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream AG ανέφερε για «πρωτοφανή ζημιά» που επηρέασε τρεις γραμμές των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2.
Η πρώτη ζημιά εντοπίστηκε κατά μήκος του Nord Stream 2 κοντά στο νησί Bornholm της Δανίας και στη συνέχεια ανακαλύφθηκαν δύο ακόμη μεγάλες διαρροές.
Η Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας ανέφερε ότι υπήρξε εκροή μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου.
Τα αεροσκάφη και τα πλοία έλαβαν οδηγίες να παραμείνουν τουλάχιστον πέντε μίλια μακριά από τον τόπο του συμβάντος.

H Ρωσία επιμένει… οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε περιοχή ελέγχου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ

Το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream σημειώθηκαν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας και της Σουηδίας, μια περιοχή που ελέγχεται πλήρως από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, αναφέρουν ρώσοι αξιωματούχοι.
Σχολιάζοντας τις διαρροές των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών M. Zakharova υπενθύμισε ότι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον είχαν υποστηρίξει στις αρχές του 2022 ότι ο Nord Stream 2 δεν θα τεθεί ποτέ σε λειτουργία.
Που συνέβη το περιστατικό;
Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι πρόκειται για ουδέτερα ύδατα κ.λπ. Αλλά αυτή είναι η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας και της Σουηδίας, η περιοχή ελέγχεται πλήρως από τις αμερικανικές δυνάμεις…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης