Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Βελτίωσε σημαντικά τις προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία - Ύφεση -3,4% το 2022 και -2,3% το 2023

ΔΝΤ: Βελτίωσε σημαντικά τις προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία - Ύφεση -3,4% το 2022 και -2,3% το 2023
Οι προμήθειες πετρελαίου και οι εξαγωγές εκτός ενέργειας παρέμειναν ισχυρές και η εγχώρια ζήτηση παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης χάρη στη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Σχετικά Άρθρα
Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας προχώρησε το ΔΝΤ, παρότι ο υψηλότερος πληθωρισμός εδώ και δεκαετίες, οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι συνέπειες της πανδημίας του Covid περιπλέκουν σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ αύξησε τις προβλέψεις του κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την εκτίμηση του Ιουλίου και τώρα αναμένει ύφεση 3,4% φέτος και 2,3% το επόμενο έτος (η πρόβλεψη είναι βελτιωμένη κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες).
Οι προμήθειες πετρελαίου και οι εξαγωγές εκτός ενέργειας παρέμειναν ισχυρές και η εγχώρια ζήτηση παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης χάρη στη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, που βοήθησε στην εξομάλυνση των επιπτώσεων των κυρώσεων, ανέφερε το ΔΝΤ.

Τάση πρόβλεψης

Η Τράπεζα της Ρωσίας αρχικά περίμενε πτώση περίπου 8 με 10%, στη συνέχεια, τον Ιούλιο - 4 με 6%.
Στις 28 Οκτωβρίου, θα υπάρξει μια συνάντηση όπου οι προβλέψεις θα βελτιωθούν ξανά, υποσχέθηκε ο Kirill Tremasov, διευθυντής του τμήματος νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας.
«Τους τελευταίους μήνες <…> η πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ακολουθεί μια πιο ήπια τροχιά, είναι πιο ήπιας φύσης από ό,τι αναμενόταν την άνοιξη.
Με υψηλό βαθμό πιθανότητας, η πρόβλεψη του ΑΕΠ [Οκτώβρη] για φέτος θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω», είπε.

Το 2023, η Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να περιμένει πτώση 1-4%

Η πρόβλεψη των αναλυτών στη μηνιαία έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας είναι πτώση 4,2% φέτος και 1,8% την επόμενη.
Είναι αλήθεια ότι οι νέες εκτιμήσεις, όπως φαίνεται, δεν λαμβάνουν υπόψη το αποτέλεσμα της κινητοποίησης που είχε ανακοινωθεί στις 21 Σεπτεμβρίου.
Μαζί με τους αυξημένους κινδύνους στον τομέα της γεωπολιτικής και των κυρώσεων, ξεκινά το δεύτερο κύμα της οικονομικής κρίσης, λέει ο Εβγκένι Σουβόροφ, οικονομολόγος της Centrocredit Bank.
Αναμένει ότι η ύφεση θα βαθύνει το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Δαπάνες νοικοκυριών

Οι δαπάνες των νοικοκυριών (εξαιρουμένων των δαπανών για τρόφιμα) μειώθηκαν στις 19-25 Σεπτεμβρίου κατά 12,7% από έτος σε έτος (έναντι 9,2% μια εβδομάδα νωρίτερα) και κατά 12,2% από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του SberIndex.
Τους επόμενους μήνες, η πτώση θα μετρηθεί και πάλι με διψήφιους ρυθμούς (πριν από αυτό παρατηρούνταν μόνο τον Μάιο), λέει η Sofia Donets, οικονομολόγος της Renaissance Capital.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον διευθυντή επενδύσεων της Loko-invest, Ντμίτρι Πολεβόι, το εργατικό δυναμικό ως αποτέλεσμα της επιστράτευσης και της φυγής των ανδρών από αυτήν μειώθηκε κατά 0,4-1,4%.

Χτύπημα στον κόσμο

Την ίδια στιγμή, οι συνέπειες του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία πλήττουν όλο τον κόσμο, σημειώνει το ΔΝΤ.
Έτσι, στην Ευρώπη οδήγησαν σε αύξηση των τιμών της ενέργειας, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, επιδεινώνουν την κατάσταση στον μεταποιητικό τομέα.
Οι γειτονικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής έχουν πληγεί περισσότερο, επισημαίνει το ταμείο.
Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα επιβραδυνθεί από 6% το 2021 σε 3,2% το 2022 και 2,7% το 2023.
Αυτοί είναι οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης από το 2001, με εξαίρεση δύο περιπτώσεις - το 2009 λόγω της παγκόσμιας οικονομική κρίση και το 2020 λόγω της πανδημίας του Covid.
Είναι αλήθεια ότι σε σύγκριση με την εκτίμηση του ταμείου Ιουλίου, η πρόβλεψη για το τρέχον έτος δεν έχει αλλάξει και για το επόμενο έχει μειωθεί κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Πολλά από τα προβλήματα οφείλονται στη σημαντική επιβράδυνση των μεγάλων οικονομιών:

  • ύφεση στις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2022
  • την αναμενόμενη ύφεση στην ευρωζώνη το δεύτερο εξάμηνο του έτους
  • αργή ανάπτυξη στην Κίνα λόγω των κρουσμάτων του Covid, της καραντίνας και της επιδείνωσης της κρίσης των ακινήτων


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης