Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Δεν φοβόμαστε, απλώς είμαστε πολύ θυμωμένοι» – Οι Ουκρανοί για τις μεγάλες πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο

«Δεν φοβόμαστε, απλώς είμαστε πολύ θυμωμένοι» – Οι Ουκρανοί για τις μεγάλες πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο
Πύραυλοι έπεσαν βροχή σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις σε όλη τη χώρα το πρωί ως αντίποινα για τις εκρήξεις που κατέστρεψαν μερικώς τη γέφυρα του Κερτς το Σαββατοκύριακο

Οι πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας στο Κίεβο στις 10 Οκτωβρίου μετά από δύο μήνες σχετικής ειρήνης στην πρωτεύουσα ξύπνησαν άγριες μνήμες στους Ουκρανούς.
Πύραυλοι έπεσαν βροχή σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις σε όλη τη χώρα το πρωί ως αντίποινα για τις εκρήξεις που κατέστρεψαν μερικώς τη γέφυρα του Κερτς το Σαββατοκύριακο. 
Ωστόσο, οι επιθέσεις εναντίον του Κιέβου τράβηξαν την μεγαλύτερη προσοχή, με μερικούς από τους πύραυλους να χτυπούν κοντά στην προεδρική διοίκηση που χτίστηκε στην Bankova στην καρδιά του Κιέβου.

Χάρτης που δείχνει τη θέση των πυραύλων στην Ουκρανία το πρωί της 10ης Οκτωβρίου 

Μέχρι στιγμής, 10 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις με πυραύλους και drone, ενώ 60 έχουν τραυματιστεί. 
Τα πλήγματα έπληξαν περιοχές αμάχων καθώς και βασικές υποδομές όπως ο θερμοηλεκτρικός σταθμός του Κιέβου (TPP). Αλλά οι σκληραγωγημένοι από τον πόλεμο πολίτες του Κιέβου δεν πάνε πουθενά.
«Δεν φοβόμαστε, είμαστε απλά πολύ πολύ θυμωμένοι. Αυτοί είναι γαμημένοι τρομοκράτες. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό», είπε η Kris, μια υπάλληλος σε ανθρωπιστική οργάνωση, σε περισσότερους από 21.000 ακολούθους στο Instagram. 
Το Κρεμλίνο ξεκάθαρα σκόπευε να τρομοκρατήσει τον ουκρανικό πληθυσμό, αλλά το μόνο που κατάφερε είναι να πυροδοτήσει την αίσθηση της περιφρόνησης.
«Ήταν σαν να πετούσε κάποιο μίνι αεροπλάνο, αλλά γνωρίζοντας ότι τα αεροδρόμια είναι κλειστά, ήταν περίεργο», λέει στο bne IntelliNews σε μια τηλεφωνική συνέντευξη. 
Εντοπίζοντας καπνό στη γειτονιά της, η Κρις άρπαξε τη γάτα της και έτρεξε αμέσως στο διάδρομο για να βρει καταφύγιο, μια ενέργεια που πολλοί Ουκρανοί γνωρίζουν πάρα πολύ.
Μια ώρα αργότερα, τελικά βγήκε έξω αφού η κυβέρνηση έδωσε εντολή στους ανθρώπους να πάρουν νερό και προμήθειες.
Ουρές σχηματίστηκαν έξω από τα καταστήματα καθώς ο κόσμος ακύρωσε τα σχέδιά του για τις επόμενες μέρες. 
Παρά τη ζοφερή διάθεση, η ενότητα και το κοινοτικό πνεύμα του Κιέβου ξεπερνούν συνεχώς την πίεση των επιθέσεων του Ρώσου Προέδρου.
«Είχαμε ένα μικρό πάρτι κατά τη διάρκεια της σειρήνας», αστειεύεται η Kris. «Μιλούσα στην ουρά με γιαγιάδες και έφηβους στο καφενείο. Όλοι μιλούσαμε για το τι είναι ο Πούτιν». Προς το παρόν, η Kris παρακολουθεί τις ενημερώσεις από το διοικητικό κέντρο του Κιέβου, περιμένοντας να δει αν χρειάζονται εθελοντές. Αν και δεν υπάρχουν ενημερώσεις αυτή τη στιγμή, πιθανότατα θα χρειαστούν εθελοντές απόψε.
«Νομίζω ότι η αστυνομία και τα ασθενοφόρα είναι απασχολημένα αυτή τη στιγμή. Ίσως αργότερα να καθαρίσουν τα κατεστραμμένα κτίρια και τις γέφυρες και να ζητήσουν βοήθεια από τους πολίτες. Θα δούμε." Όπως πολλοί στο Κίεβο, η Kris δεν θα αφήσει την πόλη της. Θα συνεχίσει να παραμένει στην πόλη και να προσφέρει τη βοήθειά της όπου χρειάζεται. «Ούτε ένα πυρηνικό χτύπημα δεν θα με διώξει από το Κίεβο», λέει.
Αυτό το συναίσθημα συμμερίζονται ο Νικήτα και η φίλη του Άννα, που αρνούνται επίσης να φύγουν από το Κίεβο, παρά την απειλή για περισσότερες απεργίες στο μέλλον. «Μπορούν να βομβαρδίσουν τα πάντα. Γιατί να φύγουμε για τίποτα όταν μπορούμε να μείνουμε και να κάνουμε κάτι», είπε ο Nikita στο bne IntelliNews .
«Να είσαι Ουκρανός, να είσαι γενναίος», αναφωνεί η Άννα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης