Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πουλόβερ, ξύλα και απορρίμματα αλόγων το σχέδιο των Ευρωπαίων για το κρύο του χειμώνα – «Ο καθένας μόνος του» από Γαλλία, Γερμανία

Πουλόβερ, ξύλα και απορρίμματα αλόγων το σχέδιο των Ευρωπαίων για το κρύο του χειμώνα – «Ο καθένας μόνος του» από Γαλλία, Γερμανία

Πιθανόν οι Ευρωπαίοι να αισθάνονται καλύτερα όταν οι πολιτικοί τους τους συστήνουν να ζεσταθούν με ξύλα, ή εάν δεν έχουν τότε να φορέσουν περισσότερα ρούχα

Στα όρια της… γελοιότητας βρίσκονται οι προτάσεις των Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, με πολλούς εξέχοντες πολιτικούς, όπως για παράδειγμα ο Schaeuble, να συστήνουν στους πολίτες να βάλουν και κανένα πουλόβερ παραπάνω!

Έτσι, πιθανόν οι Ευρωπαίοι να αισθάνονται καλύτερα όταν οι πολιτικοί τους τους συστήνουν να ζεσταθούν με ξύλα, ή εάν δεν έχουν τότε να φορέσουν περισσότερα ρούχα.
Αν μάλιστα κοπεί και το ρεύμα… ας έχουν κεριά ή φακούς να κάνουν τις δουλειές τους χωρίς να τους ενοχλεί το… σκοτάδι.
Εσχάτως έχει πέσει και ιδέα να χρησιμοποιούν απορρίμματα αλόγων, αλλά κανείς δεν ξέρει εάν ο πληθυσμός των συμπαθών ζώων θα φτάσει για να ζεστάνει επαρκώς και ασφαλώς τους Ευρωπαίους.

Κλιματικές ευαισθησίες και αιθαλομίχλη

Έως τώρα το φυσικό αέριο κάλυπτε έως και το 70% των αναγκών θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος των Ευρωπαίων.
Τώρα όμως όλοι επιστρέφουν στο πετρέλαιο, αλλά και σε μία άλλη, πανάρχαια λύση: τα ξύλα.
Ήδη περισσότερα από 40 εκατομμύρια νοικοκυριά ανά την Ευρώπη χρησιμοποιούν αποκλειστικά καυσόξυλα για τη θέρμανσή τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.
Έτσι, τα καυσόξυλα έχουν αναδειχθεί σε περιζήτητο και πολύτιμο εμπόρευμα.
Οι τιμές των πέλετ ξύλου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στα 600 ευρώ ανά τόνο στη Γαλλία καθώς ο πανικός έχει απογειώσει τη ζήτηση.
Εν τω μεταξύ οι παραγγελίες για ξυλόσομπες έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που σε ορισμένες περιοχές η αναμονή για την παράδοσή τους ξεπερνάει τον ένα μήνα.

Στην Πολωνία καίνε σκουπίδια

Στην Πολωνία βρίσκονται οι 40 από τις 100 πόλεις με τη χειρότερη ποιότητα αέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της εξάρτησης της χώρας από τον άνθρακα για τη θέρμανση των σπιτιών.
Όμως εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη: Οι Πολωνοί αναγκάζονται να καίνε τα σκουπίδια τους για να ζεσταθούν.
«Αυτή η χειμερινή σεζόν είναι τόσο κακή ώστε μπορείς να μυρίσεις τα σκουπίδια που καίγονται κάθε μέρα, κάτι που είναι εντελώς νέο», είπε στο Bloomberg η Paulina Mroczkowska, μητέρα τριών παιδιών που μένει στα βόρεια προάστια της Βαρσοβίας.
«Σπάνια θα μυρίσεις ένα κανονικό καύσιμο.
Είναι τρομακτικό να σκέφτεσαι τι θα συμβαίνει όταν κάνει πραγματικά κρύο».

Καθένας μόνος του…

Την ίδια ώρα, η περίφημη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη φαίνεται ότι και πάλι κάπου αναζητείται, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας κατά τη δεκαετή της κρίση.
Με τους Ευρωπαίους να συζητούν ακόμη πως θα αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία δείχνουν ότι πρώτα από όλα βάζουν τους εαυτούς τους.
Η Γερμανία θα λάβει δάνεια και θα χρηματοδοτήσει μια «οικονομική αμυντική ασπίδα» ύψους έως και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών ενέργειας.
Τα νέα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών, τα οποία θα είναι σε ισχύ έως την άνοιξη του 2024, περιλαμβάνουν ανώτατο όριο τιμής αερίου που θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια ύψους 150-200 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), το οποίο αρχικά δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.
Το τεράστιο γερμανικό πακέτο όμως προκάλεσε την αντίδραση της Γαλλίας, η οποία ζήτησε "καλύτερο συντονισμό" των εθνικών προγραμμάτων.
Αλλά η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει περί τα 100 δισ. ευρώ για να καταπολεμήσει την αύξηση των τιμών καταναλωτή, έως το 2023!

Η κατάσταση στο Ην. Βασίλειο χειροτερεύει...

Η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης πολύ τραγική.
Την περασμένη εβδομάδα, μια προειδοποίηση ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δυνητικά τρίωρο μπλακ άουτ αυτόν τον χειμώνα έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο …
Τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από τρίωρες διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, εάν ο Putin διακόψει την παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προειδοποίησε η National Grid.
Ένα τέτοιο γεγονός θα σήμαινε ότι οι καταναλωτές σε διάφορα μέρη της χώρας θα ειδοποιούνται μια ημέρα νωρίτερα για τρίωρα τετράωρα κατά τη διάρκεια των οποίων θα διακοπεί το ρεύμα, σε μια προσπάθεια μείωσης της συνολικής κατανάλωσης κατά 5%.

«Επιχείρηση θερμοστάτης»

Οι ήδη σημαντικά μειωμένες ροές φυσικού αερίου θα δοκιμάσει τις αντοχές της Ευρώπης κατά τον χειμώνα 2022/2023», σύμφωνα με τον Matt Oxenford του Economist Intelligence Unit.
Σε περίπτωση έλλειψης, οι αρχές θα διακόψουν κατά προτεραιότητα την τροφοδοσία των επιχειρήσεων: στην Γαλλία, όπως και στην Γερμανία, οι κυβερνήσεις εκπονούν σχέδια για να επιλέξουν ποιες επιχειρήσεις θα θυσιασθούν πρώτες.
Όμως, και οι καταναλωτές που ζεσταίνονται ή μαγειρεύουν με φυσικό αέριο καλούνται να κάνουν οικονομία στην ενέργεια, την ώρα που οι Βρυξέλλες ζητούν από τις 27 χώρες μέλη να μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση φυσικού αερίου.
Η Ιταλία ξεκίνησε ήδη από την άνοιξη την «επιχείρηση θερμοστάτης» για την μείωση της θέρμανσης και του κλιματισμού στα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Την πρωτοβουλία μιμήθηκε η Ισπανία και η Γερμανία.
Ειδικά στην Γερμανία, ξεκίνησε εκστρατεία για την μείωση του κλιματισμού, την προώθηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και της προμήθειας κεφαλών ντουσιέρας που βοηθούν στην εξοικονόμηση νερού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης