Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς ιστορική συμφωνία του Ισραήλ με τον Λίβανο για ΑΟΖ, με φόντο το κοίτασμα Karish

Προς ιστορική συμφωνία του Ισραήλ με τον Λίβανο για ΑΟΖ, με φόντο το κοίτασμα Karish
Εάν η συμφωνία υλοποιηθεί, η ενεργειακή αγορά του Λιβάνου θα είναι απαλλαγμένη από το Ιράν
Σχετικά Άρθρα
Σε ιστορική συμφωνία για τις οικονομικές τους ζώνες στη Μεσόγειο Θάλασσα αναμένεται να καταλήξουν την Τρίτη 11/10 το Ισραήλ και ο Λίβανος, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.
H συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανοίγει τον δρόμο για την εξόρυξη φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish, ενώ εκτιμάται ότι αποδυναμώνει το Ιράν, το οποίο ελέγχει τη Χεζμπολάχ.
Μία εβδομάδα μετά την υποβολή του σχεδίου της συμφωνίας από τον Αμερικανό απεσταλμένο για θέματα ενέργειας Amos Hochstein και τις παλινωδίεςμε προσαρμογές και απαιτήσεις από τη Βηρυτό και την Ιερουσαλήμ - που «φιλτράρονται» μέσω της Ουάσινγκτον, επειδή ο Λίβανος αρνείται να διαπραγματευτεί απευθείας με το Ισραήλ - και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα.
Ο Ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Eyal Hulata δήλωσε: «Όλα τα αιτήματά μας ικανοποιήθηκαν, οι αλλαγές που ζητήσαμε διορθώθηκαν.
Προστατεύσαμε τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ και βρισκόμαστε στο δρόμο προς μια ιστορική συμφωνία».
ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Λιβάνου Elias Bou Saab δήλωσε στο Reuters ότι «αν όλα πάνε καλά, οι προσπάθειες του Amos Hochstein θα μπορούσαν να οδηγήσουν άμεσα σε μια ιστορική συμφωνία».
Ο Bou Saab υπέβαλε το τελευταίο σχέδιο της συμφωνίας στον Λιβανέζο πρόεδρο Michel Aoun.
Ο Λίβανος αναμένεται να εγκρίνει επίσημα τη συμφωνία την Τρίτη, ενώ θα ακολουθήσει ισραηλινή ανακοίνωση, δήλωσε πηγή στην Ιερουσαλήμ.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Yair Lapid, θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας για να εγκρίνει τη συμφωνία και θα την υποβάλει στην Κνέσετ για μια περίοδο αναθεώρησης δύο εβδομάδων, η οποία θα λήξει το πολύ μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.
«Όλα τα αιτήματά μας ικανοποιήθηκαν, οι αλλαγές που ζητήσαμε διορθώθηκαν. Προστατεύσαμε τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ και βρισκόμαστε στο δρόμο για μια ιστορική συμφωνία», ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ Eyal Hulata.
Το κατά πόσον η Κνέσετ θα ψηφίσει, και όχι απλώς θα επανεξετάσει τη συμφωνία, παραμένει ένα σημείο διαφωνίας.
Ο Elharrar δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι αποφασίσει ο γενικός εισαγγελέας.

Η συμφωνία θα αποδυναμώσει το Ιράν

Ο Bar-Lev υποστήριξε ότι η συμφωνία θα αποδυναμώσει το Ιράν.
«Το Ιράν ελέγχει τον Λίβανο μέσω της Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Bar-Lev στο Kan Bet.
«Εάν η συμφωνία υλοποιηθεί, η ενεργειακή αγορά του Λιβάνου θα είναι απαλλαγμένη από το Ιράν», τόνισε.
Η συμφωνία ήρθε εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για μια πιθανή αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, της τρομοκρατικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν και αποτελεί μέρος της λιβανέζικης κυβέρνησης.
Η Χεζμπολάχ απειλούσε επί μήνες ότι θα επιτεθεί στο Ισραήλ εάν προχωρήσει στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Karish, το οποίο βρίσκεται κοντά αλλά όχι στην αμφισβητούμενη περιοχή της Μεσογείου.

«Πράσινο φως» στην Energean για δοκιμές στο κοίτασμα Karish

Το Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως στην Energean, την ελληνική εταιρεία που έχει λάβει άδεια να αντλεί το φυσικό αέριο από το Karish, για να ξεκινήσει τις δοκιμές του αγωγού το πρωί της Κυριακής.
Το αέριο θα αντληθεί από τον χερσαίο σταθμό στην εξέδρα στη θάλασσα για να διαπιστωθεί ότι ο αγωγός είναι λειτουργικός.
Οι δοκιμές αναμένεται να διαρκέσουν ένα μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης