Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Γοητευμένος» από τον Stalin ο βρετανός διπλωμάτης Gascoigne - Είχε ενημερώσει και το Foreign Office

«Γοητευμένος» από τον Stalin ο βρετανός διπλωμάτης Gascoigne - Είχε ενημερώσει και το Foreign Office
Ο Gascoigne, ο οποίος ήταν Βρετανός πρεσβευτής στην ΕΣΣΔ εκείνη την περίοδο, υποστήριξε ότι ο Stalin είχε "την ποιότητα του μεγαλείου"
Για την "προσωπική του γοητεία" επαίνεσε τον Joseph Stalin, ο Sir Julian Alvary Gascoigne, σύμφωνα με τα αρχεία του Foreign Office τον Μάρτιο του 1953.
Κατά τη συνήθη πρακτική των βρετανικών διπλωματικών υπηρεσιών, το άνοιγμα των αρχείων του Foreign Office (MI5) έδειξε τις σχέσεις της χώρας με τους ηγέτες των άλλων χωρών.
Ο Gascoigne, ο οποίος ήταν Βρετανός πρεσβευτής στην ΕΣΣΔ εκείνη την περίοδο, υποστήριξε ότι ο Stalin είχε "την ποιότητα του μεγαλείου".
Μάλιστα, χαιρέτισε τον πρώην σοβιετικό ηγέτη ως έχοντα "αλμυρό ρεαλισμό, οξυδέρκεια και κοινή λογική" σε σημείωμά του προς το Foreign Office τον Μάρτιο του 1953.

Γοητεία του ηγέτη

Σύμφωνα με τον Gascoigne, ο Stalin είχε κάνει περισσότερους εχθρούς παρά φίλους στα μεταπολεμικά χρόνια λόγω της "επιθετικής αντιδυτικής ψυχροπολεμικής διπλωματίας του".
Πρόσθεσε όμως ότι "έπαιξε εξαιρετικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή για σχεδόν 30 χρόνια αυτού του αιώνα".
Συνέχισε: "Η θέση του οφειλόταν στην εξαιρετική του επιμονή και τη δύναμη του χαρακτήρα του.
"Στην παρέα ήξερε πώς να ανακουφίζει τη συνήθη άχαρη συμπεριφορά του, με εντυπωσιακές λάμψεις χιούμορ και αναμφισβήτητα αποθέματα προσωπικής γοητείας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης