Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοιχτή επιστολή Wood προς τη Fed - Mε τη σκληρή της στάση φέρνει ύφεση και αποπληθωρισμό

Ανοιχτή επιστολή Wood προς τη Fed - Mε τη σκληρή της στάση φέρνει ύφεση και αποπληθωρισμό
Παρά την συνεχιζόμενη άνοδο του πληθωρισμού, υπάρχει ανησυχητική πτώση των τιμών σε πρώτες ύλες και ακίνητα, επισημαίνει η διαχειρίστρια του Ark Investment Management
Σχετικά Άρθρα

Η σκληρή στάση της Fed έναντι του πληθωρισμού ειναι λάθος, προειδοποίησε η Kathie Wood, ιδρύτρια, επικεφαλής και διαχειρίστρια, του Ark Investment Management, σε ανοιχτή επιστολή της προς την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.
Αντί να εξετάζει τους δείκτες απασχόλησης και τιμών από τους προηγούμενους μήνες, η Wood είπε ότι η Fed θα πρέπει να αντλεί διδάγματα από τις τιμές των εμπορευμάτων που δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος οικονομικός κίνδυνος για το μέλλον είναι ο αποπληθωρισμός και όχι ο πληθωρισμός.
«Η Fed φαίνεται να επικεντρώνεται σε δύο μεταβλητές που, κατά την άποψή μας, είναι δείκτες υστέρησης –– ο πληθωρισμός και η απασχόληση – και που έχουν στείλει αντικρουόμενα μηνύματα και θα πρέπει να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ομόφωνη στήριξη της Fed για υψηλότερα επιτόκια», δήλωσε η Wood σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε και στον ιστότοπο της εταιρείας.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή και ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών εμφάνισαν αμφότεροι τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.
Ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε 0,1% τον Αύγουστο και σημείωσε άνοδο 8,3% σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών επιταχύνθηκε 0,3% και 6,2% αντίστοιχα.
Και οι δύο τιμές ήταν υψηλότερες, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, που σημείωσαν μεγάλες μειώσεις τιμών το καλοκαίρι.
Όσον αφορά την απασχόληση, η αύξηση των μισθολογίων επιβραδύνθηκε αλλά παραμένει ισχυρή, με την αύξηση των θέσεων εργασίας να ανέρχεται σε 263.000 τον Σεπτέμβριο, καθώς το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5%.

Ανησυχητική η πτώση των τιμών σε πρώτες ύλες και ακίνητα

Αλλά η Wood, επικεφαλής της Ark Investment Management, η οποία διαχειρίζεται περίπου 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρήματα πελατών σε μια ομάδα ETF, είπε ότι η πτώση των τιμών στις πρώτες ύλες όπως η ξυλεία και ο χαλκός καθώς και τα ακίνητα λένε μια διαφορετική ιστορία.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed ενέκρινε τρεις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, ως επί το πλείστον με ομόφωνη ψηφοφορία, και αναμένεται να εγκρίνει μια τέταρτη κατά την εκ νέου συνεδρίασή της στις 1-2 Νοεμβρίου.
«Με ομόφωνη απόφαση, πραγματικά;» έγραψε η Wood.
«Μήπως ο άνευ προηγουμένου 13πλασιασμός των επιτοκίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών να έχει σοκάρει όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά τον κόσμο όλο και να έχει αυξήσει τους κινδύνους μιας αποπληθωριστικής κατάρρευσης;»
Ο πληθωρισμός είναι κακός για την οικονομία επειδή αυξάνει το κόστος ζωής και μειώνει τις καταναλωτικές δαπάνες.
Αλλά και ο αποπληθωρισμός αποτελεί ένα αντίστροφο κίνδυνος που αντανακλά την πτώση της ζήτησης και συνδέεται με τον κίδνυνο μιας ισχρής ύφεσης.
Ειδικά επειδή η Fed δεν προχωρά μόνη στην αύξηση των επιτοκίων.
Σχεδόν 40 κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο ενέκριναν αυξήσεις τον Σεπτέμβριο και οι αγορές περίμεναν σε μεγάλο βαθμό όλες τις κινήσεις της Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης