Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mohamed El-Erian: Oι αγορές «βρίσκονται στο όριο» - Έρχεται νέο λάθος της Fed

Mohamed El-Erian: Oι αγορές «βρίσκονται στο όριο» - Έρχεται νέο λάθος της Fed

Ο El-Erian πρόσθεσε ότι οι αγορές ανησυχούν ότι η Fed θα κάνει άλλο ένα λάθος στη μάχη με τον πληθωρισμό

Ο κορυφαίος οικονομολόγος Mohamed El-Erian προειδοποίησε, ότι ο βασικός πληθωρισμός εξακολουθεί να αυξάνεται στις ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι οι αγορές βρίσκονται στο όριο και ότι η Federal Reserve θα κάνει άλλο ένα λάθος.
Μιλώντας στο «Face the Nation» του CBS την Κυριακή, ο El-Erian είπε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν «πρόβλημα πληθωρισμού» εν όψει των βασικών στοιχείων για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή την Πέμπτη.
"Ο βασικός πληθωρισμός πιθανότατα θα μειωθεί περίπου στο 8%, αλλά ο βασικός πληθωρισμός, το τι μετράει τους παράγοντες του πληθωρισμού και πόσο ευρύ είναι, εξακολουθεί να αυξάνεται", είπε.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα πληθωρισμού με τις τιμές να αυξάνονται κατά 8,3% έως τον Αύγουστο, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξήθηκε κατά 6,3% τον ίδιο μήνα, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων.
Το βασικό μέτρο, το οποίο αποκλείει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και επικεντρώνεται σε αγαθά και υπηρεσίες, θεωρείται συνήθως ως καλύτερο μέτρο, καθώς δίνει ένα σαφέστερο μήνυμα αύξησης των τιμών στην οικονομία.
Οι θερμότερες από τις αναμενόμενες αναγνώσεις ώθησαν τη Fed να πραγματοποιήσει μια σειρά από τζαμπο-μεγέθη αυξήσεις επιτοκίων, όπου η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1980 σε μια προσπάθεια να μετριάσει τη ζήτηση των Αμερικανών και να μειώσει τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, ο El-Erian επικρίνει έντονα τις ενέργειες της Fed, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα κινδυνεύει να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε μια «επιζήμια ύφεση» που μπορούσε να αποφευχθεί στην καθυστερημένη μάχη κατά του πληθωρισμού.
"Το θέμα δεν είναι αν θα μειωθεί ο πληθωρισμός. Θα το κάνουμε. Αλλά είναι το κόστος αυτού του πληθωρισμού", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.
Ο El-Erian επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα ανώμαλο ταξίδι προς έναν καλύτερο προορισμό, προσθέτοντας ότι η Fed πρέπει να πλοηγηθεί στο ταξίδι με προσεκτικό τρόπο.
"Υπάρχει η πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να κάνει άλλο ένα λάθος και αυτό το ανώμαλο ταξίδι να αλλάξει πραγματικά τον προορισμό. Γι' αυτό οι αγορές είναι στα άκρα", είπε ο οικονομολόγος.
Η Fed έχει ήδη κάνει δύο λάθη , συγκεκριμένα, χαρακτήρισε εσφαλμένα τον πληθωρισμό ως παροδικό και δεν ενεργούσε επαρκώς όταν αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός ήταν επίμονος, σύμφωνα με τον El-Erian.
Και τώρα κινδυνεύει να κάνει ένα τρίτο λάθος να «χτυπήσει φρένο» φέτος με τη σφιχτή νομισματική πολιτική της, η οποία με τη σειρά της θα πυροδοτούσε μια ύφεση στις ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ βιώνουν αυτή τη στιγμή μια περίοδο στασιμότητας, που είναι ένα μείγμα υψηλού πληθωρισμού και στάσιμης οικονομίας.
"Η ανάπτυξη μειώνεται.
Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός.
Δυστυχώς, δεν είναι καιρός να εξαλειφθεί ακόμη αυτός ο όρος", δήλωσε ο El-Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης