Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Dimon (JP Morgan): Έρχεται παγκόσμια ύφεση σε 6-9 μήνες - Ισχυρή πτώση -20% ή 2.900 μονάδες στον S&P 500

Παρέμβαση Dimon (JP Morgan): Έρχεται παγκόσμια ύφεση σε 6-9 μήνες - Ισχυρή πτώση -20% ή 2.900 μονάδες στον S&P 500
Μεταξύ των γεγονότων που προκαλούν ισχυρές ανησυχίες, ο Dimon ανέφερε τον αντίκτυπο του τρέχοντος πληθωρισμού, την επιθετικότερη του αναμενόμενου αύξηση των επιτοκίων, τις άγνωστες επιπτώσεις της ποσοτικής χαλάρωσης και τον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, προειδοποίησε ότι ένας «πολύ, πολύ σοβαρός» συνδυασμός από αντιξοότητες είναι πιθανό να οδηγήσει τόσο την αμερικανική όσο και την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση μέχρι τα μέσα του 2023.
Ο Dimon, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, δήλωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ «στην πραγματικότητα εξακολουθεί προς το παρόν να πηγαίνει καλά» και πως οι καταναλωτές είναι πιθανό να είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
«Αλλά δεν μπορείς να μιλάς για την οικονομία χωρίς να μιλάς για τα πράγματα που είναι στο μέλλον – και αυτό είναι σοβαρό», είπε ο Dimon στη Julianna Tatelbaum του CNBC.
Μεταξύ των γεγονότων που προκαλούν ισχυρές ανησυχίες, ο Dimon ανέφερε τον αντίκτυπο του τρέχοντος πληθωρισμού, την επιθετικότερη του αναμενόμενου αύξηση των επιτοκίων, τις άγνωστες επιπτώσεις της ποσοτικής χαλάρωσης και τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Αυτά είναι πολύ, πολύ σοβαρά πράγματα που πιστεύω ότι είναι πιθανό να ωθήσουν τις ΗΠΑ και τον κόσμο ολόκληρο - εννοώ η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε ύφεση - σε κάποιο είδος ύφεσης σε έξι έως εννέα μήνες από τώρα», είπε ο Dimon.

Αυξανόμενες ανησυχίες

Τα σχόλια του επικεφαλής της JP Morgan έρχονται σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για την προοπτική μιας οικονομικής ύφεσης, καθώς η Federal Reserve και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον κλιμακούμενο πληθωρισμό.
Μιλώντας στο CNBC τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Charles Evans, δήλωσε ότι νιώθει ανήσυχος για το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πάει πολύ μακριά, πολύ γρήγορα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού.
Η Fed αύξησε τo επιτόκιό της κατά 75 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, την τρίτη συνεχόμενη αύξηση αυτού του μεγέθους.
Οι αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν επίσης ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια αρκετά υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα τους, που βρίσκονται στο 3% έως 3,25%.
Ο Dimon είπε ότι ενώ η Fed «περίμενε πάρα πολύ καιρό και έκανε πολύ λίγα πράγματα» καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσονταν σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών και τώρα η κεντρική τράπεζα «τρέχει να τον προλάβει».
«Εμείς ας της ευχηθούμε όλοι επιτυχία και ας σταυρώσουμε τα δάχτυλά μας ώστε να καταφέρουν να επιβραδύνουν την οικονομία αρκετά, και ότι κι αν ακολουθήσει, να είναι ήπιο», πρόσθεσε.

«Είναι δύσκολο να μαντέψεις, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος»

Ο Dimon είπε ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος πόσο θα διαρκέσει μια ύφεση στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά θα πρέπει να αξιολογήσουν μια σειρά από αποτελέσματα.
«Μπορεί να είναι μια ύφεση από πολύ ήπια έως αρκετά δύσκολη και πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί με τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας Οπότε, νομίζω ότι είναι δύσκολο να μαντέψεις, να είσαι προετοιμασμένος».
Ο Dimon πρόσθεσε ότι η μόνη εγγύηση για την οποία μπορούσε να είναι σίγουρος ήταν ότι οι αγορές είναι ασταθείς.
Προειδοποίησε επίσης ότι η αστάθεια στις αγορές μπορεί να συμπέσει με άτακτες οικονομικές συνθήκες.

Οι προοπτικές για τον S&P 500

Ερωτώμενος τι βλέπει ως προς την κίνηση του S&P 500, ο Dimon είπε ότι «ο δείκτης μπορεί εύκολα να πέσει κατά άλλο ένα 20%» από τα τρέχοντα επίπεδα, προς τις 2.900 μονάδες, προσθέτοντας ότι «η επόμενη πτώση κατά 20% θα ήταν πολύ πιο οδυνηρή από την πρώτη».
Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας σε  αναλυτές και επενδυτές στις αρχές Ιουνίου, ο Dimon είχε δηλώσει ότι προετοίμαζε την τράπεζα για έναν οικονομικό «τυφώνα» που προκαλείται από την Federal Reserve και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Η JPMorgan φροντίζει να προστατεύεται και θα είμαστε πολύ συντηρητικοί με τον ισολογισμό μας», είχε πει ο Dimon εκείνη την εποχή και είχε καταλήξει συμβουλεύοντας τους επενδυτές να κάνουν το ίδιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης