Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Evans απαντά στους επικριτές της Fed: Εφικτή η μείωση του πληθωρισμού, χωρίς ύφεση

Ο Evans απαντά στους επικριτές της Fed: Εφικτή η μείωση του πληθωρισμού, χωρίς ύφεση
O Evans απαντά στους επικριτικές της Fed

Η Fed ενδεχομένως είναι σε θέση να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς απότομη αύξηση της ανεργίας και ύφεση, παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων,  δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Charls Evans,  αντικρούοντας τα επιχειρήματα που υποστηρίζουν ότι η Fed ωθεί τον κόσμο και τις ΗΠΑ προς μια δυνητικά ραγδαία ύφεση.
«Νομίζω ότι μπορούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό σχετικά γρήγορα, αποφεύγοντας παράλληλα την ύφεση, δήλωσε ο Evans, επικαλούμενος την «ασυνήθιστη συμπεριφορά» της οικονομίας, η οποία θα πρέπει να επιτρέψει στη Fed να αποπληθωρίσει χωρίς μεγάλη αύξηση της ανεργίας, εάν πλοηγηθούμε προσεκτικά και συνετά στην πορεία προς μια λογικά περιοριστική ρύθμιση πολιτικής.
Σε ομιλία του για το  συνέδριο της National Association for Business Economics, ο Evans αναφέρει ότι εξακολουθεί να βλέπει το επιτόκιο-στόχο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων να αυξάνεται σε «λίγο πάνω από το 4,5% στις αρχές του επόμενου έτους και στη συνέχεια να παραμένει σε αυτό το επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα», μια προοπτική που συνάδει με τη συναίνεση της Fed που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι προκαλεί επικίνδυνες πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Μάλλον... αισιόδοξος ο Evans

Αν και αναγνώρισε τη μεταβλητότητα και ότι μπορεί να «ακούγεται μάλλον αισιόδοξος», o Evans δήλωσε ότι πιστεύει πως λόγω των «ασυνήθιστων αλληλεπιδράσεων» μεταξύ της αγοράς εργασίας και των αλυσίδων εφοδιασμού, «η πίεση στην αγορά εργασίας έχει μεγαλύτερη επίδραση στον πληθωρισμό από ό,τι συνήθως θα συνέβαινε».
Καθώς τα υψηλότερα επιτόκια περιορίζουν τη ζήτηση και μειώνουν τη "θερμότητα" στην αγορά εργασίας, ο Evans δήλωσε ότι η ίδια δυναμική θα πρέπει να επιτρέψει στον πληθωρισμό να μειωθεί «χωρίς να χρειαστεί να δημιουργηθεί υπερβολικά μεγάλη χαλαρότητα στην οικονομία» με τη μορφή αισθητά υψηλότερης ανεργίας.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της Fed, το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 4,4% έως το τέλος του επόμενου έτους από 3,5% τον Σεπτέμβριο, ενώ το μέτρο-στόχος της Fed για τον πληθωρισμό υποχωρεί στο 2,8% από το τρέχον 6,2% τον Αύγουστο - μια σημαντική μετακίνηση προς τον στόχο της Fed για 2%.
Ο Evans το χαρακτήρισε ως "μια αρκετά καλή ήπια προσγείωση".
«Αν και αυτό αντιπροσωπεύει μια αισθητά πιο ήπια αγορά εργασίας σε σύγκριση με τη σημερινή, αυτά σίγουρα δεν είναι μεγέθη που καταδεικνύουν ύφεση», δήλωσε ο Evans.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης