Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανεπιστήμιο George Washington: Ο Biden πυροβόλησε τα πόδια του με τον ΟΠΕΚ

Πανεπιστήμιο George Washington: Ο Biden πυροβόλησε τα πόδια του με τον ΟΠΕΚ
Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν πολύ καλά προετοιμασμένες για το τι επρόκειτο να κάνουν
Λίγες εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, τέσσερα γράμματα στοιχειώνουν τον πρόεδρο Joe Biden και τους Δημοκρατικούς: ΟΠΕΚ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, τη μεγαλύτερη μείωση από την έναρξη της πανδημίας, σε μια κίνηση που απειλεί να ωθήσει τις τιμές της βενζίνης προς τα πάνω, λίγες εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.
Η μείωση ισοδυναμεί με περίπου 2% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.
Η κυβέρνηση Biden επέκρινε την απόφαση σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζοντάς την "κοντόφθαλμη" και λέγοντας ότι βλάπτει περισσότερο ορισμένες χώρες που ήδη αγωνίζονται με τις αυξημένες τιμές της ενέργειας.
Οι περικοπές της παραγωγής θα αρχίσουν τον Νοέμβριο.

Τι γίνεται τώρα;

Σύμφωνα το CNN, ο Hossein Askari, ο οποίος διδάσκει διεθνείς επιχειρήσεις στο Πανεπιστήμιο George Washington, εξηγεί την κατάσταση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν πολύ καλά προετοιμασμένες για το τι επρόκειτο να κάνουν.
Επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία για αυτό και για εκείνο.
Και έτσι η τιμή του πετρελαίου άρχισε να ανεβαίνει.
Και την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, όχι στο φυσικό αέριο, αλλά στο πετρέλαιο.
Και έτσι υπήρχε λιγότερο ρωσικό πετρέλαιο στις δυτικές αγορές.
Η Ρωσία άρχισε να πουλάει το πετρέλαιό της όλο και περισσότερο στην Κίνα και την Ινδία και να μειώνει τις τιμές της προς τις χώρες αυτές.
Έτσι, αγόραζαν ρωσικό πετρέλαιο, αλλά υπήρχε έλλειψη πετρελαίου.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε η έλλειψη ήταν ότι οι ΗΠΑ ουσιαστικά επέβαλαν κυρώσεις σαν τρελός καουμπόι, αν μου επιτρέπεται να το πω αυτό.
Έχει επιβάλει κυρώσεις στη Βενεζουέλα εδώ και πολλά χρόνια.
Γι' αυτό και ο Λευκός Οίκος έμεινε να αναζητά απαντήσεις μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου
Όμως η Σαουδική Αραβία, με τον νέο αποτελεσματικό κυβερνήτη που είναι γνωστός ως MBS, έχει έρθει σε επαφή με τον Putin.
Και έτσι, όταν ο Πρόεδρος Biden πήγε και τον είδε πριν από μερικούς μήνες και του ζήτησε τρόπον τινά να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, ουσιαστικά ντρόπιασε τον εαυτό του..., σύμφωνα με τον Askari.
Φυσικά, ο MBS δεν απάντησε θετικά.
Αλλά τώρα, στην πραγματικότητα, έχει ξεπεράσει τα όρια.
Συμφώνησε εντός του ΟΠΕΚ ότι θα μειώσουν τις ποσότητες.

Τι σημαίνει η απόφαση του ΟΠΕΚ για τον μέσο Αμερικανό;

Askari: Από εκεί που βρισκόμαστε τώρα, οι τιμές του αργού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, η εκτίμησή μου είναι ότι θα αυξηθούν το πολύ κατά 5 δολάρια το βαρέλι.
Τώρα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα ανέβουν περισσότερο από αυτό.
Δεν το πιστεύω αυτό, διότι πιστεύω ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί λιγότερο και πιστεύω ότι θα δούμε λίγο πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα να βγαίνει στην αγορά και πιστεύω ότι μπορεί να δούμε κάποιες συμφωνίες ώστε να βγει στην αγορά λίγο περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο.
Όσον αφορά τη βενζίνη, νομίζω ότι οι Αμερικανοί μπορούν να δουν τις τιμές να αυξάνονται από εκεί που είναι σήμερα, αν δεν συμβεί τίποτε άλλο, κατά περίπου άλλα 30 έως 50 σεντς το γαλόνι.
Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα για τους Αμερικανούς, το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο επίσης μπορεί να αυξηθεί.
Έτσι, για τον μέσο Αμερικανό, θα πληρώσει, ό,τι και να γίνει, κάτι παραπάνω ανά γαλόνι βενζίνης στην αντλία.
Και νομίζω ότι θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο, στην πραγματικότητα, στο πετρέλαιο θέρμανσης με το οποίο θερμαίνουν τα σπίτια τους.
Οπότε θα πιέσει τον μέσο Αμερικανό.
Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό.

Τι πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ τώρα;

Askari: Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να είναι πολύ, πολύ πιο σκληρές με τη Σαουδική Αραβία, επειδή έχουμε σκύψει πάνω από τα πόδια για να τους εξυπηρετήσουμε με κάθε τρόπο.
Και κάναμε τα στραβά μάτια σε ό,τι έκαναν.
Και τώρα ήρθε η ώρα να είμαστε σκληροί.
Ήταν σκληροί μαζί μας.
Νομίζω ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να είναι σκληρός με τη Σαουδική Αραβία.

Τι άλλο μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν τις τιμές του πετρελαίου άμεσα;

Askari: Νομίζω ότι αναμφίβολα αυτή η κυβέρνηση έχει πολύ κακή σχέση με τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες και τις εταιρείες ενέργειας.
Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη παρασκηνιακή συνεργασία με τις πετρελαϊκές εταιρείες και τη διοίκηση, διότι πραγματικά τις χρειάζεστε τώρα για να συνεργαστούν.
Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν στο fracking, αλλά ίσως ήρθε η ώρα να γίνει περισσότερο fracking.
Ίσως ήρθε η ώρα να αυξήσουμε την παραγωγή.
Μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή και αλλού.
Νομίζω ότι αυτό θα ήταν εξαιρετικά, εξαιρετικά χρήσιμο.
Και νομίζω ότι οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες ότι αισθάνονται ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά θέλει απλώς να τις βγάλει από την επιχείρηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης