Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ στην ΕΕ, καταγγέλλει τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στο Κίεβο - Καθ' οδόν στρατιωτική βοήθεια - Έκτακτη σύγκληση G7

Σοκ στην ΕΕ, καταγγέλλει τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στο Κίεβο - Καθ' οδόν στρατιωτική βοήθεια - Έκτακτη σύγκληση G7
H EE καταγγέλλει τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Σοκαρισμένοι από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας δηλώνουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι καταγγέλουν εγκλήματα πολέμου και διαμηνύουν ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.
Την ίδια ώρα, την Τρίτη 10/11 θα συνεδριάσει η ομάδα των G7, με τη συμμετοχή του προέδρου της Ουκρανίας Volodlymyr Zelensky, όπως συμφωνήθηκε μετά από επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz και τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron.
«Βαθιά σοκαρισμένος» από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον πολιτών στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβo και άλλων πόλεων, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell.
«Τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα.
Τις καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπpo.
Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια από την ΕΕ βρίσκεται καθ’ οδόν», ανέφερε μέσω Twitter.

 


«Αυτό που συμβαίνει στο Κίεβο τώρα με αρρωσταίνει», σχολίασε επίσης στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola.
«Δείχνει για μία ακόμη φορά στον κόσμο το καθεστώς το οποίο αντιμετωπίζουμε: ένα καθεστώς που στοχοθετεί αδιακρίτως. Ένα καθεστώς που σπέρνει τρόμο και θάνατο σε παιδιά», υπογράμμισε η ίδια.


Stano (Κομισιόν): Εγκλήματα πολέμου - Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν

«Οι αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου» και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, δήλωσε σήμερα o εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Peter Stano σχετικά με τις επιθέσεις της Ρωσίας στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις.
«H EE καταδικάζει με το πιο έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες επιθέσεις σε αμάχους και σε αστικές υποδομές. Αυτές οι επιθέσεις είναι βάρβαρες και το μόνο που δείχνουν είναι ότι η Ρωσία επιλέγει τακτικές με στόχο τον αδιάκριτο βομβαρδισμό των αμάχων. Αυτό είναι ενάντια στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Αυτά τα αδιάκριτα πλήγματα εναντίον αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», ανέφερε ο Peter Stano, τονίζοντας ότι η ΕΕ υπενθυμίζει ότι «όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».
«Πρόκειται για περαιτέρω και εντελώς απαράδεκτη κλιμάκωση του πολέμου», συνέχισε και πρόσθεσε ότι οι ανακοινώσεις του Προέδρου της Λευκορωσίας Lukashenko συμβάλλουν επίσης στην περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή.
Σχετικά με «τις ψευδείς κατηγορίες» από το καθεστώς Lukashenko κατά της Ουκρανίας, ότι σχεδίαζε επίθεση στο έδαφος της Λευκορωσίας, ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι πρόκειται για «εντελώς αβάσιμες και γελοίες κατηγορίες».

«Η Ουκρανία είναι το θύμα»

Υπογράμμισε, ότι «η Ουκρανία είναι το θύμα, όχι ο επιτιθέμενος», ενώ υπενθύμισε στο καθεστώς της Λευκορωσίας ότι η Ουκρανία δέχεται βάναυση επίθεση, η οποία παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
«Καλούμε το καθεστώς στο Μινσκ να απόσχει από οποιαδήποτε ανάμειξη της Λευκορωσίας σε αυτό το βάναυσο παράνομο εγχείρημα. Καλούμε επειγόντως το Μινσκ να σταματήσει αμέσως να επιτρέπει στο έδαφος της Λευκορωσίας να χρησιμεύει ως οδός εκτόξευσης πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των πολύ πρόσφατων πυραυλικών επιθέσεων εναντίον ουκρανικών εδαφών», πρόσθεσε.
Ο Stano υπενθύμισε επίσης ότι η ΕΕ δεσμεύεται να υποστηρίξει την Ουκρανία σε όλους τους τομείς (οικονομικά, πολιτικά, διπλωματικά) και φυσικά με στρατιωτική βοήθεια και ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ έχει ήδη προτείνει την 6η δόση χρηματοδότησης όπλων προς την Ουκρανία, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη.
Όσον αφορά την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να περιορίσει την ικανότητα του Κρεμλίνου να συνεχίσει το βάναυσο πόλεμο. Υπενθύμισε ότι έχουν εγκριθεί οχτώ δέσμες κυρώσεων κατά της Μόσχας και ότι οι κυρώσεις αυξάνονται ως αντίδραση στις εξελίξεις.
«Τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε.

Έκτακτη σύγκληση G7 την Τρίτη 11/10 - Επαφές Zelensky με Macron και Scholz

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα συνάντηση της G7, μετά τα σημερινά ρωσικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας.
"Συμφώνησα με τον καγκελάριο Olaf Scholz της Γερμανίας, που έχει την προεδρία της G7, για μια έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας", επεσήμανε ο Zelensky στο Twitter.
"Η ομιλία μου είναι προγραμματισμένη, σε αυτή θα μιλήσω για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Επίσης συζητήσαμε το θέμα της αύξησης της πίεσης προς τη Ρωσική Ομοσπονδία και την παροχή βοήθειας για την αποκατάσταση των (ουκρανικών) υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές", πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Παράλληλα ο Zelensky είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Macron, με τον οποίο αναφέρθηκαν στην ανάγκη να ενισχυθεί η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα και να υπάρξει σκληρή απάντηση από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα στους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα συμμετάσχει στην αυριανή σύνοδο κορυφής των χωρών της Ομάδας των 7 (G7), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15.00 ώρα Ελλάδος μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο πρόεδρος Macron «επαναδιατύπωσε την απόλυτη και πλήρη υποστήριξή του στο πλευρό του προέδρου Zelensky και την δέσμευσης της Γαλλίας για την αύξηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία ανταποκρινόμενος στις ανάγκες που έχουν διατυπωθεί από το Κίεβο, περιλαμβανομένης της συνδρομής σε πολεμικό εξοπλισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας «παραμένει σε στενή επαφή» με τον ουκρανό ομόλογό του, καθώς και με τους «εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την G7».

ΥΠΕΞ Γαλλίας: Έγκλημα πολέμου τα ρωσικά πλήγματα

Τα ρωσικά πλήγματα κατά της Ουκρανίας συνιστούν «έγκλημα πολέμου», κατήγγειλε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Catherine Colonna, μέσω Twitter.
«Καταδικάζω με την μεγαλύτερη δριμύτητα τις σημερινές αδιάκριτες ρωσικές επιθέσεις. Η στόχευση του άμαχου πληθυσμού συνιστά έγκλημα πολέμου», έγραψε η ΥΠΕΞ της Γαλλίας.

www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης