Τελευταία Νέα
Διεθνή

Να ανακόψει το κύμα φυγής εργαζομένων παλεύει ο Körner της Credit Suisse - Δυσπιστία για τα νέα σχέδια

Να ανακόψει το κύμα φυγής εργαζομένων παλεύει ο Körner της Credit Suisse - Δυσπιστία για τα νέα σχέδια

Ο Körner, που ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος τον περασμένο Αύγουστο, θέλει να δώσει την εντύπωση ότι όλα καλά, ότι το σκάφος πλέει ομαλά, παρά το γεγονός ότι τα νερά είναι απειλητικά

Σχετικά Άρθρα
Σε μια δύσκολη καμπή της ιστορίας της Credit Suisse έχει αναλάβει ο Ulrich Körner, καθώς εκτός από τη διάσωση της τράπεζας θα πρέπει να ανακόψει και το κύμα φυγής των εργαζομένων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Credit Suisse, που ιδρύθηκε το 1856, διανύει μια από τις πιο δύσκολες και οδυνηρές περιόδους της ιστορίας της.
Ο Körner, που ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος τον περασμένο Αύγουστο, θέλει να δώσει την εντύπωση ότι όλα καλά, ότι το σκάφος πλέει ομαλά, παρά το γεγονός ότι τα νερά είναι απειλητικά.
Αλλά μερικές φορές αυτή η άσκηση μετατρέπεται σε μια σκληρή πράξη εξισορρόπησης.
Στο τελευταίο του σημείωμα που εστάλη στους υπαλλήλους στις 7 Οκτωβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος προσπαθεί να απεικονίσει την εικόνα ενός ήρεμου καπετάνιου, ενός καπετάνιου που έχει τον έλεγχο του σκάφους του.
Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να κατευναστούν οι ανησυχίες και οι φόβοι των εργαζομένων που ανησυχούν για το μέλλον τους και της τράπεζάς τους, γύρω από την οποία κυκλοφορούν οι πιο κακές φήμες.

«Σημεία ομιλίας»

«Όπως σας έγραψα την περασμένη Παρασκευή, είδαμε συνεχή αυξημένη εστίαση γύρω από την τράπεζα, η οποία πιθανότατα θα παραμείνει μέχρι να ανακοινώσουμε τη στρατηγική μας για τη νέα Credit Suisse στα τέλη Οκτωβρίου», έγραψε ο Körner προς τους υπαλλήλους του.
"Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο σημειώνει καλή πρόοδο στην ολοκλήρωση της στρατηγικής αναθεώρησης.
Με ιδιαίτερη χαρά καλωσόρισα τον Dixit Joshi ως τον νέο οικονομικό μας διευθυντή τη Δευτέρα.
Ως μία από τις πρώτες του ενέργειες, ο Dixit ξεκίνησε μια εξαγορά χρέους ύψους 3 δισ. φράγκων την Παρασκευή με στόχο τη βελτιστοποίηση του ισολογισμού μας και τη μείωση του κόστους μας».
Στη συνέχεια, ο Körner στρέφεται σε άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Εβδομάδας Αειφορίας της Credit Suisse, η οποία, όπως λέει, συγκέντρωσε ηγέτες από διαφορετικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων πελατών, για να μιλήσουν για τη βιωσιμότητα.
Στη συνέχεια συγχαίρει την ομάδα επενδυτικής τραπεζικής για μια συμφωνία.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος ετοίμασε επίσης σημεία συζήτησης για τους εργαζόμενους όταν αντιμετώπιζαν ερωτήσεις πελατών σχετικά με τη θέση της τράπεζας.
Υπάρχει ένας σύνδεσμος στο email του στον οποίο οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν κλικ για να έχουν πρόσβαση στο υλικό.
Ένα από τα σημεία συζήτησης είναι εάν η Credit Suisse είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη για να αντέξει τους κραδασμούς των αγορών.
«Από το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων μας των 287 δισ. CHF στο τέλος του 2022, τα 161 δισ. CHF ή το 56% αφορούν καταναλωτές, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι στεγαστικά δάνεια", ανέφερε η εταιρεία.
«Τα τελευταία 7 χρόνια έχουμε ενισχύσει τους δείκτες ισολογισμού και κεφαλαίου μας», αναφέρεται.
Στα έγγραφα, η τράπεζα καλεί τους υπαλλήλους να αναφέρουν επίσης το γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική του ικανότητα.
Το πρόβλημα είναι ότι, για τους επενδυτές που θυμούνται την οικονομική κρίση του 2008, οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης - Standard & Poor's Moody's και Fitch - είχαν δώσει αξιολογήσεις ΑΑΑ σε τίτλους των οποίων η πιστωτική ποιότητα ήταν πολύ χαμηλότερη.
Ένας σημαντικός αριθμός τίτλων subprime, με υψηλή βαθμολογία τα χρόνια που προηγήθηκαν της κατάρρευσης, έχουν υποβαθμιστεί, συχνά σημαντικά, ενώ πολλοί από αυτούς αργότερα χρεοκοπούσαν.

Άλλο ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης

Η πτώση της μετοχής της Credit Suisse είχε μια μικρή ανάπαυλα στο χρηματιστήριο κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.
Οι μετοχές της κέρδισαν σχεδόν 24% την περασμένη εβδομάδα, για να κλείσουν στα 4,85 ελβετικά φράγκα.
Εξακολουθούν όμως να είναι πολύ κάτω από το επίπεδό τους των 9.487 ελβετικών φράγκων που ήταν στις αρχές του 2022.
Υπάρχει πολύς δρόμος για να διαγραφούν οι απώλειές από την αρχή του έτους.
Όλα βασίζονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα παρουσιάσει η τράπεζα στις 27 Οκτωβρίου.
Αυτό το σχέδιο θα αποκαλύψει τη «Νέα Credit Suisse» όπως την αποκαλεί ήδη η Körner.
Η τράπεζα θα μπορούσε να φέρει έναν εξωτερικό επενδυτή για να εισφέρει χρήματα σε ένα spinoff των συμβουλευτικών και επενδυτικών τραπεζικών επιχειρήσεων της, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σκεπτικισμός στους αναλυτές

Βέβαια, υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός σχετικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Η ανησυχία είναι ότι η Credit Suisse έχει εφαρμόσει σημαντικές αλλαγές στρατηγικής στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης αυτής υπό την ηγεσία του πρώην CEO, Tidjane Thiam το 2015, για να επικεντρωθεί στην ιδιωτική τραπεζική και τη διαχείριση περιουσίας.
Ωστόσο, η τράπεζα, η οποία μπόρεσε να βγει σχετικά αλώβητη από την οικονομική κρίση του 2008, δεν κατάφερε να παράγει ισχυρά αποτελέσματα και να πείσει τις αγορές, με την τιμή της μετοχής της να χάνει περισσότερο από το 80% της αξίας της σε σταθερή πτώση από το 2009.
«Πρέπει να προβεί σε μια αποφασιστική αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της στις επενδυτικές τράπεζες, αντί για μια άλλη αποσπασματική αναδιάρθρωση παρόμοια με αυτή που έχει γίνει πολλές φορές την τελευταία δεκαετία», λέει ο αναλυτής της JPMorgan Chase, Kian Abouhossein, σε ένα ερευνητικό σημείωμα στις 6 Οκτωβρίου.
Ο Abouhossein λέει ότι η Credit Suisse θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διαχείριση περιουσίας και θα πρέπει να εξετάσει οποιαδήποτε επιλογή που θα αποφύγει μια σημαντική μείωση κεφαλαίου.
«Βλέπουμε 15 δισεκατομμύρια δολάρια ως ελάχιστη αξία σήμερα για την Credit Suisse», είπε ο αναλυτής.
Η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας ήταν 11,71 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (11,76 δισεκατομμύρια δολάρια) στο κλείσιμο των συναλλαγών στις 7 Οκτωβρίου.

Το πρόβλημα του επενδυτικού βραχίονα

Η Credit Suisse είναι μια καθολική τράπεζα, η οποία προσφέρει παραδοσιακές υπηρεσίες και προϊόντα στους καταναλωτές, κυρίως στην Ελβετία.
Ωστόσο, το ίδρυμα είναι παγκοσμίως γνωστό για τις επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητές του - εμπορικές συμφωνίες όπως συγχωνεύσεις και εξαγορές, προσφορές ομολόγων, IPOs, κ.λπ. - και δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου.
Είναι η επενδυτική τράπεζα που έφερε την επιχείρηση σε δυσκολίες, ακόμα κι αν ήταν, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μία από τις μεγάλες πηγές εσόδων και κερδών για την Credit Suisse.
Τα λάθη της επενδυτικής τράπεζας έχουν βυθίσει την Credit Suisse σε πολυάριθμα διαδοχικά σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου αυτού γύρω από την Archegos Capital Management.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης