Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά την τρομοκρατική ενέργεια των Ουκρανών στην γέφυρα της Κριμαίας ποια θα είναι η «άμεση» απάντηση της Ρωσίας;

Μετά την τρομοκρατική ενέργεια των Ουκρανών στην γέφυρα της Κριμαίας ποια θα είναι η «άμεση» απάντηση της Ρωσίας;
Ένα μπαράζ χτυπημάτων που θα επιφέρει καίρια πλήγματα στον Ουκρανικό στρατό θα ήταν μια ισχυρή ανταπόδοση στους ουκρανούς τρομοκράτες.

Το τρομοκρατικό χτύπημα στην γέφυρα της Κριμαίας, μια γέφυρα 19 χιλιομέτρων που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία αποτελεί…ένα ισχυρό χτύπημα στο γόητρο της Ρωσίας.
Η γέφυρα της Κριμαίας ή γέφυρα Κερτς από το θαλάσσιο στενό του Κερτς... υπολειτουργεί και πιθανότατα θα επισκευαστεί πολύ γρήγορα αλλά έχει μεγάλη συμβολική σημασία.
Οι ρωσικές αρχές και ο Πρόεδρος Putin δήλωσαν ότι αποδείχθηκε ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια που συντόνισαν και εκτέλεσαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία με ορισμένους ρώσους, οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι το τρομοκρατικό χτύπημα πραγματοποιήθηκε με 2 φορτηγά, ανέφεραν και το όνομα του οδηγού και από που ξεκίνησε... αρχικά από την Βουλγαρία, ακολούθησε διάφορες διαδρομές πριν καταλήξει στην γέφυρα στην Κριμαία.
Η γέφυρα της Κριμαίας εξυπηρετεί τον ανεφοδιασμό της Κριμαίας αλλά συμβάλλει στην επιμελητεία των ρωσικών στρατευμάτων στην νότια Ουκρανία ειδικά την περιοχή Kherson.

Τι αναφέρουν οι ρωσικές πηγές;

Δύο φορτηγά ενεπλάκησαν στην τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.
Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, Alexander Bastrykin, ανέφερε στον Putin ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας έγινε από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες.
Ρώσοι και ξένοι πολίτες συμμετείχαν σε αυτό σε διάφορα στάδια προετοιμασίας.
«Έχουμε ήδη καθορίσει τη διαδρομή του φορτηγού, όπου έγινε η έκρηξη. Βουλγαρία, Γεωργία, Αρμενία, Βόρεια Οσετία, Κρασνοντάρ…
Οι μεταφορείς έχουν ταυτοποιηθεί.
Με τη βοήθεια στελέχη της FSB, καταφέραμε να εντοπίσουμε υπόπτους μεταξύ εκείνων που μπορεί να ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση».

Στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν δύο φορτηγά βαρέως τύπου.
Το φορτίο ήταν 22 παλέτες με πλαστικά περιτυλίγματα τροφίμων, 9 ρολά το καθένα (μια παλέτα ζυγίζει περίπου έναν τόνο), που έφτασε στο γεωργιανό λιμάνι Πότι από τη Βουλγαρία δια θαλάσσης.
Ο πελάτης της παραγγελίας ήταν πολίτης της Ουκρανίας.
Στη συνέχεια φορτώθηκε σε φορτηγό με ξένους αριθμούς άδειας.
Ο οδηγός του πρώτου φορτηγού επικοινώνησε με τον πελάτη της παραγγελίας μέσω WhatsApp.
Περαιτέρω, το φορτηγό μετέβη από το γεωργιανό λιμάνι Πότι στην Αρμενία, όπου το φορτίο εκτελωνίστηκε σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρασιατικής Τελωνειακής Ένωσης.
Αυτή είναι μια τυπική, ανύποπτη διαδρομή για φορτηγατζήδες που ταξιδεύουν στη Ρωσία.

Στη συνέχεια τα φορτηγά εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος μέσω του σημείου ελέγχου Verkhny Lars.
 Ο τελικός προορισμός του φορτηγού ήταν η πόλη Armavir, όπου οι παλέτες φορτώθηκαν εκ νέου σε ένα άλλο φορτηγό, το οποίο κατευθύνθηκε προς την Κριμαία.
Το δεύτερο φορτηγό και ο οδηγός του ανατινάχτηκαν στη γέφυρα της Κριμαίας.
Τα εκρηκτικά ήταν τοποθετημένα σε ρολά πλαστικών μεμβράνης τροφίμων.
Έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην φαίνεται στο χειριστήριο ακτίνων Χ, λόγω του πολυστρωματικού πλαστικού.
Αυτό προφανώς έγινε στη Βουλγαρία.
Επειδή φαίνεται απίθανο οι μπάλες από σφιχτά στριμμένα πλαστικά περιτυλίγματα τροφίμων με εκρηκτικό υλικό να είχαν ξανασυσκευαστεί στο δρόμο.
Αυτό δείχνει ότι, εκτός από την Ουκρανία, υπηρεσίες πληροφοριών χωρών του ΝΑΤΟ προφανώς εμπλέκονται στην οργάνωση της επίθεσης στη γέφυρα της Κριμαίας.
Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναφέρει ότι ο οδηγός του πρώτου φορτηγού καταθέτει ήδη.
Πιθανότατα, όπως ο οδηγός του δεύτερου φορτηγού, χρησιμοποιήθηκε στα τυφλά και δεν ήξερε τι κουβαλούσε.

Με βάση την ρωσική εκδοχή ένα φορτηγό με ιδιοκτήτη ρώσο που είτε συνεργάστηκε με Ουκρανούς κατά την διέλευση του από την γέφυρα, είτε αγνοοούσε το φορτίο... πυροδότησε μηχανισμό προκαλώντας έκρηξη και σε διερχόμενο τρένο που μετέφερε καύσιμα.
Η έκρηξη ήταν ισχυρή γκρεμίζοντας τμήμα μέρους της γέφυρας ικανό… ουσιαστικά να την καταστήσει ανενεργή.
Αν και η ζημιά στο σύνολο των 19 χιλιομέτρων αφορά περίπου 200 μέτρα εντούτοις σε μια γέφυρα είναι πολύ σημαντική.
Την ρωσική εκδοχή ωστόσο την αμφισβητούν οι δυτικοί.
Ενώ θεωρούν ότι το χτύπημα στην γέφυρα πραγματοποιήθηκε από Ουκρανούς πιστεύουν ότι θαλάσσιο drone χτύπησε τις βάσεις της γέφυρας που βρίσκεται μέσα στην θάλασσα προκαλώντας την πτώση μέρους της γέφυρας.

Η πραγματικότητα πάντως είναι, ανεξαρτήτως της εκδοχής που προκάλεσε την ζημιά ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια εις βάρος πολιτικής υποδομής της Ρωσίας.
Αυτή την φράση χρησιμοποίησε ο Putin ο ρώσος Πρόεδρος.
Την ίδια στιγμή πολλοί πολιτικοί της Ρωσίας κάνουν λόγο για εκδίκηση ή για άμεση απάντηση.
Ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Dm. Medvedev τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα.
Την ίδια στιγμή άλλοι πολιτικοί της Ρωσίας αναφέρουν ότι εάν η Ρωσία δεν απαντήσει θα δώσει κίνητρο και για άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα στο μέλλον.

Ποια μπορεί να είναι η απάντηση της Ρωσίας στο τρομοκρατικό χτύπημα των Ουκρανών;

Για να δοθεί μια ρεαλιστική απάντηση θα πρέπει να αξιολογηθούν τα εξής δεδομένα.

1)Η αναφορά του Putin για τρομοκρατική ενέργεια των Ουκρανών και για χτύπημα σε πολιτική υποδομή της Ρωσικής ομοσπονδίας.
Η αναφορά αυτή δεν είναι τυχαία, αφού εμπίπτει σε εκείνους τους παράγοντες που μπορεί να ενεργοποιήσουν το ρωσικό αμυντικό δόγμα.
Εάν δεχθεί επίθεση η πολιτική υποδομή της Ρωσίας…ενεργοποιείται το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας και δεν αποκλείεται...να το ενεργοποιήσουν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι...θα προχωρήσουν σε αντίποινα με πυρηνικά.

2)Οι αρχές ασφαλείας της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι παρατηρείται μεγάλη αύξηση των Ουκρανικών επιθέσεων στην Ρωσική επικράτεια ειδικά σε περιοχές που συνορεύουν με την Ρωσία.
Μάλιστα μέσα σε μια εβδομάδα έχουν υπάρξει πάνω από 100 επιδρομές.

Δεν αναφερόμαστε στα εδάφη που κατέκτησαν οι ρώσοι στην Ουκρανία αλλά σε καθαρά ρωσικό έδαφος…
Και αυτός ο λόγος ενεργοποιεί το Ρωσικό αμυντικό δόγμα.

3)Μια περίεργη εξέλιξη λαμβάνει χώρα στα σύνορα Ουκρανίας και Λευκορωσίας.
Οι Λευκορώσοι που προφανώς στηρίζουν την Ρωσία, αναφέρουν ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι Ουκρανοί ετοιμάζουν σαμποτάζ και κατηγορούν τον Ουκρανικό στρατό ότι καταστρέφει γέφυρες και ναρκοθετεί τα σύνορα των δύο χωρών.
Οι Ουκρανοί πάντως ανησυχούν μήπως εμπλακεί η Λευκορωσία στον πόλεμο.

4)Στο στρατιωτικό μέτωπο… η προέλαση των Ουκρανικών δυνάμεων έχει ανακοπεί αν και έχουν σημειώσει κάποια οριακά κέρδη στην Kherson αλλά πολύ περιορισμένης κλίμακας.
Οι βασικές επιθέσεις των Ουκρανών έχουν ανακοπεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
Επίσης στο Donetsk οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν προσπάθεια ανακατάληψης εδαφών από τους Ουκρανούς που υπέστησαν μεγάλες απώλειες…
Το τελευταίο διάστημα μετά την επιτυχημένη προέλαση στο Kharkiv, Izyum και Lyman… οι Ουκρανικές δυνάμεις έχουν βρει πολύ σκληρή άμυνα από τους ρώσους…
Μάλιστα κατά την διάρκεια των μαζικών αναποτελεσματικών επιθέσεων οι Ουκρανοί έχουν υποστεί πολύ μεγάλες απώλειες σε στρατιώτες και οπλικά συστήματα.
Καθημερινά ο Ουκρανικός στρατός χάνει από 150 έως 260 στρατιώτες, χωρίς να υπολογίζονται οι τραυματίες.

Ποιες μπορεί να είναι οι επιλογές της Ρωσίας… ως απάντηση στην Ουκρανική τρομοκρατία;

Το πιθανότερο σενάριο είναι οι ρώσοι να επισκευάσουν πολύ γρήγορα το τμήμα της γέφυρας που καταστράφηκε ώστε να αναπληρώσουν την απώλεια…
Ταυτόχρονα θα επιχειρήσουν μαζικούς βομβαρδισμούς σε καίρια σημασίας στρατηγικές θέσεις των Ουκρανών κυρίως με πυραύλους και αεροπορία.
Ένα μπαράζ χτυπημάτων που θα επιφέρει καίρια πλήγματα στον Ουκρανικό στρατό θα ήταν μια ισχυρή ανταπόδοση στους ουκρανούς τρομοκράτες.
Παρ΄ ότι τα συμβάντα των τελευταίων ημερών… επιτρέπουν την ενεργοποίηση του αμυντικού δόγματος της Ρωσίας… ο Putin δεν θα χρησιμοποιήσει ακόμη… τακτικά πυρηνικά όπλα.
Η χρήση τέτοιων όπλων θα αλλάξει πλήρως τις ισορροπίες στην Ουκρανία αλλά οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για όλους και οι συνέπειες ανυπολόγιστες.
Προφανώς και δεν γίνεται ούτε καν λόγος για χρήση βαρέως τύπου πυρηνικών όπλων.
Ωστόσο είναι αλήθεια οι Ρώσοι χρειάζονται μια κίνηση ματ γοήτρου… δεν μπορεί ο ουκρανικός στρατός να τους έχει καταφέρει τόσα πλήγματα…
Βέβαια όταν λέμε Ουκρανικός στρατός… θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι μόνο στην Zaporizhia μάχονται μαζί με τους Ουκρανούς 5.000 πολωνοί ως μισθοφόροι.
Οι μισθοφόροι, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ αλλά και η άμεση συμμετοχή αξιωματικών αμερικανών και βρετανών στα πεδία της μάχης έχουν εμπλουτίσει τον Ουκρανικό στρατό που ήταν έως πρότινος σκορποχώρι… αλλά ας είναι καλά η προπαγάνδα… που τον παρουσιάζουν… ως μαχητικό στρατό.

Η Ρωσία καλείται να αντιμετωπίσει μια πλειάδα προβλημάτων ειδικά στα συμβατικά της όπλα μέρος των οποίων υστερεί έναντι ορισμένων οπλικών συστημάτων της Δύσης αν και σε ορισμένους τομείς τα ρωσικά όπλα είναι ανώτερης αποτελεσματικότητας.
Σίγουρα ο πόλεμος στην Ουκρανία θα υποχρεώσει την Ρωσία σε ορισμένους τομείς να βελτιωθεί και ήδη το βλέπουμε στο σχεδιασμό νέων οπλικών συστημάτων.
Η Ρωσία είναι πυρηνική δύναμη.
Με χρήση πυρηνικών όπλων ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελείωνε σε 24 ώρες αλλά ο Putin είναι ηγέτης… όχι ευκαιριακός πολιτικός, και σίγουρα πατριώτης…
Παραδόξως η Ρωσία έχει αποκηρύξει και καταδικάσει τον κομουνισμό αλλά οι απανταχού Κομμουνιστές είναι με τον Putin… αλλά σίγουρα ο Putin δεν είναι με τους κομμουνιστές.
Россия. Республика Крым. Керчь. Поезд на Крымском мосту. Сергей Мальгавко/ТАСС
KERCH BRIDGE, CRIMEA -- OCTOBER 8, 2022:  03 Maxar closeup satellite imagery of burning rail cars and the damage to the Kerch Bridge in Crimea.  Please use: Satellite image (c) 2022 Maxar Technologies.
1665239873901940_Uatx-mJE.jpg

1243812475.jpg
63379635_303.jpg

view-of-the-white-Crimean-bridge-and-the-Kerch-Strait-of-the-Black-Sea-4231481.jpg
880px-Kerch_Strait_Bridge_2018-04-14.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης