Διεθνή

CNN: Η ανατίναξη της γέφυρας του Kerch είναι ζήτημα κύρους για τον πρόεδρο Putin, η απάντηση πιθανώς θα είναι σκληρή

CNN: Η ανατίναξη της γέφυρας του Kerch είναι ζήτημα κύρους για τον πρόεδρο Putin,  η απάντηση πιθανώς θα είναι σκληρή
Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: καθώς οι μάχες πλησιάζουν πιο κοντά στη Ρωσία, ο Vladimir Putin βλέπει την «ιστορική του αποστολή» σε κίνδυνο – Πώς θα απαντήσει;
Σχετικά Άρθρα
Το Κρεμλίνο σκοπεύει να δείξει ότι η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας δεν ήταν τόσο σοβαρό περιστατικό και ότι το κρίσιμο προγεφύρωμα από τη ρωσική ενδοχώρα στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας θα επανέλθει σύντομα σε κατάσταση κανονικότητας.
Οι φυσικές βλάβες στη γέφυρα είναι δυνατόν να αποκατασταθούν - η Ρωσία έστειλε αμέσως μια μεγάλη ομάδα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των ζημιών στο σημείο - αλλά το πλήγμα στο κύρος της Ρωσίας και, το πιο σημαντικό, στην εικόνα του Vladimir Putin, δεν θα είναι τόσο εύκολο να ανασκευασθεί, σύμφωνα με την ανάλυση του Jill Dougherty στο CNN.
Αυτή είναι η γέφυρα του, το έργο του, που χτίστηκε με το ισοδύναμο ποσό σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ρωσικό ταμείο.

Οι συμβολισμοί με ιστορικό βάθος

Είναι ένα συμβολικό «γαμήλιο δώρο» που ενώνει τη μητέρα Ρωσία και την Ουκρανία, ή τουλάχιστον μια περιοχή που εξακολουθεί να ανήκει νομικά στην Ουκρανία, κρίσιμη όχι μόνο για την πολεμική προσπάθεια του Putin αλλά και για την εμμονή του να επαναφέρει την Ουκρανία υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Η ιστορική αντίληψη

Η ομιλία του Putin στις 21 Φεβρουαρίου προς τον ρωσικό λαό, που εκφωνήθηκε λίγο πριν διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία, αποκάλυψε την άποψή του για την Ιστορία.
Η Ουκρανία, επιμένει, δεν είναι πραγματικά μια ανεξάρτητη χώρα: «Η Ουκρανία δεν είναι απλώς μια γειτονική χώρα για εμάς», υποστήριξε.
«Είναι αναπαλλοτρίωτο μέρος της δικής μας ιστορίας, πολιτισμού και πνευματικού χώρου».
Αυτή η ομιλία, μια από τις πιο αποκαλυπτικές της προεδρίας του, καθιστά σαφές ότι αυτός ο αδελφοκτόνος πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας είναι πολύ προσωπικός για αυτόν.
Για πολλά χρόνια ήταν προσηλωμένος στον Μέγα Πέτρο, τον Ρώσο τσάρο που ίδρυσε την Αγία Πετρούπολη, την πόλη στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Putin.
Στο γραφείο διοίκησης της πόλης στο οποίο εργαζόταν ο Putin στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αφού τερμάτισε την καριέρα του ως πράκτορας της KGB στην Ανατολική Γερμανία υπήρχε ένα πορτρέτο του Μεγάλου Πέτρου.
Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, καθώς ο σκληρός πόλεμος στην Ουκρανία μπήκε στον τέταρτο μήνα του, ο Putin συνέκρινε ξανά τον εαυτό του με τον Μέγα Πέτρο, επιμένοντας ότι ο Πέτρος, ο οποίος κατέκτησε γη από τη Σουηδία, «επέστρεφε» στη Ρωσία αυτό που στην πραγματικότητα της ανήκε.

Η μοίρα και προσωπική προσβολή

Ο Putin τώρα, προφανώς, πιστεύει ότι η επιστροφή της Ουκρανίας στη Ρωσία είναι η ιστορική του μοίρα.
Πιθανότατα βλέπει την τρομακτική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας όχι μόνο ως επίθεση στη ρωσική πατρίδα, αλλά και ως προσωπική προσβολή.
Και είναι πιθανόν να απαντήσει με ιδιατερα σκληρό τρόπο.

Η ασύμμετρη απάντηση

Οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Putin ζητούν περισσότερα χτυπήματα στην υποδομή της Ουκρανίας.
Οι δυτικοί ηγέτες προειδοποιούν ότι ένας ολοένα και πιο απογοητευμένος Putin μπορεί να καταφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλωνΣτρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι θα μπορούσε να απαντήσει ασύμμετρα, χτυπώντας απροσδόκητους στόχους.
Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: καθώς οι μάχες πλησιάζουν πιο κοντά στη Ρωσία, ο Vladimir Putin βλέπει την «ιστορική του αποστολή» σε κίνδυνο.
Και αυτό σημαίνει ότι τα συναισθήματα θα μπορούσαν να υπερβαίνουν τη λογική
Για την Ουκρανία, και για τον κόσμο, αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης