Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηχηρή παρέμβαση Putin: Οι Ουκρανοί τρομοκράτες πίσω από την έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας - Κρίσιμες αποφάσεις (10/10)

Ηχηρή παρέμβαση Putin: Οι Ουκρανοί τρομοκράτες πίσω από την έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας - Κρίσιμες αποφάσεις (10/10)

Tι δήλωσε ο Ρώσος προεδρος σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής Alexander Bastryki

Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Ο Ρώσος πρόεδρος Vlarimir Putin δήλωσε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 ότι οι εκτελεστές και οι σχεδιαστές της τρομοκρατικής επίθεσης δολιοφθοράς στη γέφυρα της Κριμαίας ήταν οι μυστικές υπηρεσίες και ειδικά σώματα στρατού της Ουκρανίας σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής Alexander Bastrykin κατά την οποία ενημέρώθηκε για την πορεία των ερευνών, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου RIA Novosti την Κυριακή 9 Οκτωβρίου.
Πρόκειται ξεκάθαρα για τρομοκρατική ενέργεια, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος .
«Δεν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
Πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση με στόχο την καταστροφή της κρίσιμης σημασίας μη στρατιωτικής υποδομής της Ρωσίας", τόνισε.
Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής, στην οργάνωση της έκρηξης συμμετείχαν τόσο οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, ειδικά τμήματα του στρατού όσο και πολίτες της Ρωσίας και ξένων χωρών.
Σύμφωνα με τον Bastrykin, τώρα οι ανακρίσεις συνεχίζονται να ερευνούν αυτό το έγκλημα.
Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια με στόχο την καταστροφή μιας σημαντικής μη στρατιωτικής υποδομής.

«Έχουμε ήδη καθορίσει τη διαδρομή του φορτηγού όπου σημειώθηκε η έκρηξη.
Πρόκειται για τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Αρμενία, τη Βόρεια Οσετία, το Κρασνοντάρ...
Έχουν εντοπιστεί μεταφορείς.
Με τη βοήθεια επιχειρησιακών αξιωματικών της FSB, καταφέραμε να εντοπίσουμε υπόπτους μεταξύ των αυτοί που θα μπορούσαν να προετοιμάσουν μια τρομοκρατική επίθεση», διευκρίνισε ο Bastrykin κατα την ενημέρωση του Ρώσου προέδρου.

Ενημέρωση και Σύγκληση του Συμβούλιου Ασφαλείας

Σύμφωνα με το RT India στο Telegram, ο Ρώσος πρόεδρος ενημερώθηκε ότι η έκρηξη σχεδιάστηκε από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.
Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας αποφάσισε ο Ρώσος πρόεδρος στον απόηχο της φονικής έκρηξης στη γέφυρα του Kerch (ή της Κριμαίας).
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου στο πρακτορείο TASS «ο πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Σημειώνεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Putin πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις με το Συμβούλιο Ασφαλείας, συνήθως σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός πως η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για το Κρεμλίνο.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι προγραμματισμένο για τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022.
Θα επικεντρωθούμε στα θέματα αφού μιλήσει ο πρόεδρος», είπε, απαντώντας στο ερώτημα πότε θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και αν θα επηρεάσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη γέφυρα της Κριμαίας», ήταν η δήλωση του Dmitry Peskov.
October 8, 2022 Russia-Ukraine news
This satellite image provided by Maxar Technologies shows damage to the Kerch Bridge

Απάντηση Ουκρανίας σε Putin

Το Κίεβο αντέδρασε στις κατηγορίες του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin περί τρομοκρατικής επίθεσης των ουκρανικών υπηρεσιών στη Γέφυρα της Κριμαίας.
Με ανάρτησή του στο Twitter ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, Mykhailo Podolyak απέρριψε τα λεγόμενα Putin κάνοντας λόγο για ένα και μόνο κράτος τρομοκρατίας.
«Ο Putin κατηγορεί την Ουκρανία για τρομοκρατία; Ακούγεται πολύ κυνικό, ακόμα και για τη Ρωσία.
Σε λιγότερο από 24 ώρες, ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν κατοικημένη περιοχή στη Zaporizhzhia με 12 πυραύλους, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 50.
Υπάρχει μόνο ένα κράτος τρομοκρατίας εδώ και όλος ο κόσμος το γνωρίζει ποιο είναι», έγραψε στο μήνυμά του ο Podolyak.


Τι έδειξαν οι έρευνες


Όπως είχε γίνει γνωστό, Ρώσοι δύτες εξέτασαν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 τις ζημιές που προκλήθηκαν από την ισχυρή έκρηξη στη γέφυρα των Στενών του Kerch (ή της Κριμαίας), η οποία αποτελεί σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα και βασική οδό ανεφοδιασμού για τις δυνάμεις που μάχονται στη νότια Ουκρανία.
«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη – είναι δυσάρεστη, αλλά όχι μοιραία» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας, Sergey Aksyonov .
«Φυσικά, τα συναισθήματα έχουν πυροδοτηθεί και υπάρχει μια υγιής επιθυμία για εκδίκηση», δήλωσε περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί στους Ρωσόφωνους πληθυσμούς.
Crimea bridge partly reopens after huge explosion - Russia - BBC News

Η καταγγελία της FSB για την ουκρανική δράση

Η FSB υποστήριξε με ανακοίνωσή της την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 ότι από τις αρχές Οκτωβρίου παρατηρείται «σημαντική αύξηση» των ουκρανικών επιθέσεων εναντίον ρωσικών εδαφών που συνορεύουν με την Ουκρανία, στις οποίες σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε. 
«Από τις αρχές Οκτωβρίου, ο αριθμός των επιθέσεων εκ μέρους ουκρανικών μονάδων εναντίον των ρωσικών μεθοριακών εδαφών έχει αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε η FSB, η οποία είναι υπεύθυνη και για τον έλεγχο των συνόρων.
Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία, οι επιθέσεις αυτές αφορούν κυρίως την περιοχή του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την περιφέρεια του Kharkiv, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών τις τελευταίες 40 ημέρες, φτάνοντας μέχρι τα σύνορα.
Τα σημεία των επιθέσεων: Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης οι περιοχές του Μπριάνσκ και του Κουρσκ, πάντα σύμφωνα με την FSB.
«Την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκαν περισσότεροι από 100 βομβαρδισμοί σε 32 κοινότητες, με χρήση του συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων, του πυροβολικού, όλμων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών», συνεχίζει
η ανακοίνωση. Ένας κάτοικος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Καταστράφηκαν επίσης δύο σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έντεκα κατοικίες και δύο διοικητικά κτίρια ενώ υπέστησαν ζημιές οκτώ μεθοριακά φυλάκια.
Στις 12 Σεπτεμβρίου, από τον βομβαρδισμό ενός ρωσικού μεθοριακού φυλακίου, σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, ενώ υπέστησαν ζημιές σπίτια και καλώδια του ηλεκτρικού. Τον Ιούλιο ο ρωσικός στρατός κατηγόρησε το Κίεβο ότι εκτόξευσε τρεις πυραύλους στην πόλη Μπέλγκοροντ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης διοικητικής περιφέρειας. Τον Απρίλιο, μια αποθήκη πετρελαίου δέχτηκε επίθεση από ουκρανικά ελικόπτερα, πάντα σύμφωνα με τη Μόσχα.
Three Killed in Crimean Bridge Explosion, Russia's Investigative Committee  Says | NT News
Έκπληξη για Ουκρανία

Ιδιαίτερα απειλητικός προς την Ουκρανία εμφανίστηκε ο Ρώσος σχολιαστής και σύμμαχος του Putin, Vladimir Solovyov.
Λίγο μετά το μήνυμα Putin, πως οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από την έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας ο Solovyov έστειλε το δικό του μήνυμα στο Κίεβο.
Είπε ότι χρειάζεται μία σκληρή σταλινική απάντηση κατά της Ουκρανίας ώστε να βυθιστεί σε «σκοτεινούς καιρούς».
«Ήρθε η ώρα να θυμηθούμε τη σοβιετική στρατιωτική εκπαίδευση και να δράσουμε αποφασιστικά και δημιουργικά.
Δεν πρέπει να απαντάμε στις ενέργειες του εχθρού αλλά να πετυχαίνουμε απροσδόκητα χτυπήματα σε κατευθύνσεις όπου ο εχθρός δεν μπορεί να τα περιμένει.
Η Ουκρανία πρέπει να βυθιστεί σε σκοτεινούς καιρούς.
Γέφυρες, φράγματα, σιδηρόδρομοι, θερμοηλεκτρικοί σταθμοί και άλλες εγκαταστάσεις υποδομής θα πρέπει να καταστραφούν σε ολόκληρη την Ουκρανία», λέει και καταλήγει: «Να δώσουμε τα πάντα για τη νίκη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης