Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian (Allianz): Υψηλός ο κίνδυνος επώδυνης ύφεσης λόγω Fed – Αναμενόμενη η απόφαση του OPEC για μείωση παραγωγής

El-Erian (Allianz): Υψηλός ο κίνδυνος επώδυνης ύφεσης λόγω Fed – Αναμενόμενη η απόφαση του OPEC για μείωση παραγωγής

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα χρειαζόταν πολλά νέα δεδομένα για να αποκλίνουν από την πορεία προς ένα επιτόκιο αναφοράς 4,5%

Σχετικά Άρθρα

Η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε «ένα ανώμαλο ταξίδι προς έναν καλύτερο προορισμό», αν και ο κίνδυνος υπεραντίδρασης της Federal Reserve που θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση παραμένει, επισήμανε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz SE Mohamed El-Erian, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022
«Όχι μόνο πρέπει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, αλλά πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της», υπογράμμισε ο El-Erian για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο CBS News,
«Λοιπόν, ναι, φοβάμαι ότι διακινδυνεύουμε μια πολύ υψηλή πιθανότητα μιας οδυνηρής ύφεσης που θα ήταν εντελώς αποφευχθείσα εάν ακολουθούνταν διαφορετική νομισματικη΄πολιτική».

Άργησε…

Ο El Erian, ένας τακτικός επικριτής της Fed, θεωρεί υπεύθυνη την κεντρική τράπεζα για αυτόν τον κίνδυνο αφου πάτησε « το φρένο φέτος», σε μία αργή αντίδραση για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών.
Η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 75 μονάδες βάσης τρεις φορές διαδοχικά και τα σχόλια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Fed δείχνουν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για να αποφασίζουν μια τέταρτη τέτοια αύξηση τον επόμενο μήνα.
Ο αναπόφευκτος πόνος
Ερωτηθείς στο «Face the Nation» του CBS σχετικά με την πιθανότητα μιας λεγόμενης ήπιας προσγείωσης για την οικονομία, ο El-Erian ανέφερε μια αλλαγή στα δημόσια σχόλια του προέδρου Jay Powell προς την άποψη ότι κάποιος πόνος είναι αναπόφευκτος στον αγώνα της Fed  κατα του πληθωρισμού.
Η Fed αύξησε τελευταία φορά το επιτόκιο αναφοράς της κατά 75 μονάδες βάσης στις 21 Σεπτεμβρίου και τα οικονομικά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα συνέχισαν να...δείχνουν για μια ακόμη άνοδο, αναταράσσοντας τις αγορές.
Η στρατηγική της Fed είναι ευαίσθητη στο τι δείχνουν τα οικονομικά, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα χρειαζόταν πολλά για να αποκλίνουν από την πορεία προς ένα επιτόκιο αναφοράς 4,5%.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε 6,2% για το έτος που έληξε τον Αύγουστο, τον 18ο συνεχόμενο μήνα ετήσιου πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2%, ενώ οι εργοδότες των ΗΠΑ πρόσθεσαν 263.000 άτομα στις μισθοδοσίες τον Σεπτέμβριο, ένδειξη ότι η υποκείμενη ζήτηση παραμένει εύρωστη.

H ανακοίνωση του OPEC για μείωση της παραγωγής

Η ανακοίνωση του OPEC και των συμμάχων του για περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου και μια ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο ενισχύουν την υπόθεση για μια ακόμη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.
Αν και η απόφαση του OPEC+ «πληγώνει τις ΗΠΑ», δεν θα έπρεπε να έχει αιφνιδιάσει κανέναν, υπογράμμισε ο El-Erian.
«Ο OPEC επιδιώκει να προστατεύσει τις τιμές του πετρελαίου στο πλαίσιο της μείωσης της ζήτησης», είπε.
«Αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί μεγάλη έκπληξη.
Αυτή είναι η ιστορία τους, αλλά σίγουρα δεν είναι καλά νέα για την οικονομία των ΗΠΑ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης