Τελευταία Νέα
Διεθνή

Welt: Οι προσαρτήσεις στην Ουκρανία του Putin δημιουργούν... τετελεσμένα - Τι σημαίνει πρακτικά;

Welt: Οι προσαρτήσεις στην Ουκρανία του Putin δημιουργούν... τετελεσμένα - Τι σημαίνει πρακτικά;
Αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν στα προσαρτημένα εδάφη, ο ακριβής αριθμός δεν μπορεί να προσδιοριστεί επί του παρόντος.
Σχετικά Άρθρα

Με τη ρωσική προσάρτηση εδαφών στην ανατολική και νότια Ουκρανία, ο Vladimir Putin θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα, παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε ανάλυσή της.
Για τη Μόσχα, όλοι οι Ουκρανοί που παραμένουν εκεί είναι πλέον Ρώσοι.
Εκείνοι που θέλουν να φύγουν έχουν την επιλογή μεταξύ μιας απειλητικής για τη ζωή τους και μιας πολύ επίπονης και δαπανηρής διαδρομής.
Με την προσάρτηση των λεγόμενων "λαϊκών δημοκρατιών" του Donetsk και του Luhansk, καθώς και της Kherson και της Zaporizhye, η Μόσχα διεκδικεί μια περιοχή περίπου στο μέγεθος της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης μαζί.
Αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν εκεί- ο ακριβής αριθμός δεν μπορεί να προσδιοριστεί επί του παρόντος.
Τι θα συμβεί με τα προσαρτημένα εδάφη και τους κατοίκους τους - οι πιο σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις.

Ποιοι είναι οι κυβερνήτες του Putin στα κατεχόμενα εδάφη;

Οι επικεφαλής των "λαϊκών δημοκρατιών" στο Donetsk και το Luhansk και οι ονομαστικοί επικεφαλής των αρχών κατοχής στις κατεχόμενες περιοχές της Kherson και της Zaporizhye προέρχονται από τη φιλορωσική πτέρυγα της ουκρανικής πολιτικής.
Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο: μετά την εισβολή, η Μόσχα γέμισε το 90% των θέσεων-κλειδιά στις διοικήσεις των κατεχομένων εδαφών με Ρώσους.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης στο Donetsk είναι ένας πρώην αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εμπορίου, ενώ στο Luhansk ο επικεφαλής της κυβέρνησης παρέμεινε ντόπιος, αλλά του δόθηκε ένας Ρώσος αναπληρωτής, πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Κούργκαν, ως παρατηρητής.
Στις πρόσφατα κατεχόμενες περιοχές της Kherson και της Zaporizhye, δεν υπάρχουν "απόφοιτοι" από την εποχή των συμφωνιών του Μινσκ- τα πάντα κάτω από το επίπεδο της αντιπροσωπευτικής ηγεσίας είναι γεμάτα με Ρώσους.
Το ρωσικό ερευνητικό μέσο "Proekt" περιγράφει αυτούς τους νέους κατοχικούς γραφειοκράτες ως εξής: άνδρας, 42 ετών, με εργασιακή εμπειρία σε μεσαίο διοικητικό επίπεδο στη Μόσχα ή στις περιφέρειες.
Σε αντίθεση με το Donetsk και το Luhansk, δεν έχουν καμία επίφαση πραγματικής εξουσίας - αυτή βρίσκεται στα χέρια της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης.
Ωστόσο, φοβάται τόσο πολύ τις ουκρανικές επιθέσεις που τα περισσότερα ονόματα των στρατιωτικών διοικητών κρατούνται μυστικά.

Ποιος στέλνεται εκεί για να εργαστεί;

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και τα μέσα ενημέρωσης που είναι πιστά στο κράτος στη Ρωσία προσβλέπουν στις οικονομικές δυνατότητες των κατεχομένων εδαφών, μόνο που αφήνουν κάτω από το τραπέζι το γεγονός ότι έχουν χάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους λόγω φυγής.
Για τις περιοχές του Donetsk και του Luhansk, αυτό ισχύει ήδη για την περίοδο από το 2014, όταν η Ρωσία προκάλεσε για πρώτη φορά έναν πόλεμο εκεί - κρυφά τότε.
Πολλοί άνθρωποι έφυγαν επίσης από τις πρόσφατα κατεχόμενες περιοχές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, 12 εκατομμύρια Ουκρανοί φέρονται να βρίσκονται σε φυγή, 7 εκατομμύρια από αυτούς ως εσωτερικά εκτοπισμένοι που έχουν αναζητήσει ασφάλεια σε άλλες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με αισιόδοξες εκτιμήσεις, μόνο 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη, στο1/3 της έκτασης της Γερμανίας.

Απειλούνται τώρα οι ντόπιοι με κινητοποιήσεις;

Στις περιοχές του Donetsk και του Luhansk δεν έχει απομείνει σχεδόν κανένας άνδρας που θα μπορούσε να κινητοποιήσει η Ρωσία.
Σχεδόν όλοι όσοι μπορούν να κρατήσουν όπλο είναι ήδη μέλη της "λαϊκής αστυνομίας".
Στις κατεχόμενες περιοχές της Kherson και της Zaporizhye, οι ρωσικές αρχές κατοχής υποσχέθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου να μην κινητοποιηθούν.
Όπως και στη Ρωσία, οι κάτοικοι των κατεχομένων εδαφών δεν έχουν κανένα λόγο να εμπιστεύονται τέτοιες ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, τα κρούσματα κράτησης και βίαιης κινητοποίησης ανδρών στρατιωτικής ηλικίας έχουν αυξηθεί πρόσφατα στη Χερσώνα.

Ποια είναι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα εδάφη των περιοχών Luhansk και Donetsk ήταν ήδη καταστροφική πριν από τη νέα εισβολή της Ρωσίας - μια αυθαίρετη κυριαρχία με φυλακές βασανιστηρίων και αντίποινα κατά των αντιφρονούντων.
Υπάρχει ένα υποτιθέμενο βήμα προς τα εμπρός: Στην αυτοανακηρυχθείσα "Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk", η θανατική ποινή θα καταργηθεί μετά την προσάρτηση.
Ωστόσο, αυτό ακούγεται σαν κοροϊδία για τους συγγενείς εκείνων των ανθρώπων που οι Ρώσοι κατακτητές κακοποίησαν σε κελάρια βασανιστηρίων και έθαψαν σε ομαδικούς τάφους.
Ο προελαύνων ουκρανικός στρατός ανακαλύπτει συνεχώς ομαδικούς τάφους με πτώματα που φέρουν σημάδια βασανιστηρίων.
Εάν η επίθεση του Κιέβου στις περιοχές της Kherson και της Zaporizhye είναι επιτυχής, είναι πιθανό να γίνουν νέα ευρήματα.
Ήδη, οι συγγενείς στην κατεχόμενη Χερσώνα αναζητούν αγνοούμενους άνδρες και γυναίκες - που θεωρούνται δολοφονημένοι από τους κατακτητές - αναρτώντας ανακοινώσεις στους πίνακες ανακοινώσεων.

Μπορούν οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τις κατεχόμενες περιοχές για το έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία;

Η άμεση έξοδος στις ελεγχόμενες από την Ουκρανία περιοχές γίνεται μέσω της πρώτης γραμμής.
Στην περιοχή της Kherson, για παράδειγμα, είναι πλήρως αποκλεισμένη από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
Θεωρητικά, οι άνθρωποι από τα κατεχόμενα εδάφη έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην Ουκρανία μέσω του ρωσικού εδάφους και των ανατολικών συνόρων της ΕΕ στις χώρες της Βαλτικής και τη Φινλανδία ή να ζητήσουν να γίνουν δεκτοί στην ΕΕ.
Πολλοί από αυτούς το έχουν ήδη κάνει, συχνά με την υποστήριξη Ρώσων ακτιβιστών.
Ωστόσο, ο δρόμος είναι ακριβός, επίπονος και έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολος από τις ρωσικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες.
Στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, οι Ουκρανοί ανακρίνονταν προηγουμένως, αλλά ως επί το πλείστον τους άφηναν να φύγουν.
Τώρα πρέπει προφανώς να υποβάλλονται σε τακτικό "φιλτράρισμα" που μπορεί να διαρκέσει ημέρες.
Εθελοντές από τις γειτονικές ρωσικές περιοχές οργανώνουν ζεστό φαγητό και σκηνές γι' αυτούς - ωστόσο, η κατάσταση στα σύνορα με την Εσθονία και τη Λετονία μοιάζει με ανθρωπιστική καταστροφή, οι εθελοντές μιλούν για κατάρρευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης