Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή στη Ρωσία για τη φονική επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας - Ο Putin θα κηρύξει τελικά πλήρη πόλεμο κατά της Ουκρανίας;

Οργή στη Ρωσία για τη φονική επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας  - Ο Putin θα κηρύξει τελικά πλήρη πόλεμο κατά της Ουκρανίας;
Η Μόσχα επισήμως κατήγγειλε για τρομοκρατική ενέργεια το ουκρανικό καθεστώς, τι έδειξαν τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες
Σχετικά Άρθρα

(upd 3) Νέα κλιμάκωση σηματοδοτεί η πρωτοφανής επίθεση του ουκρανικού καθεστώτος – μαριονέτα του ΝΑΤΟ, στη Γέφυρα της Κριμαίας το Σάββατο 8/10/2022 με τρεις νεκρούς.
Την ώρα σε κόκκινο συναγερμό θέτει τις δυνάμεις ασφαλείας ο Vladimir Putin για την προληψη νέου πλήματος στη γέφυρα αλλά και τη διασφάλιση των ενεργειακών υποδομών.
Η Μόσχα, όπως όλα δείχνουν, προετοιμάζεται για αποφασιστική και ταχεία απάντηση στο Κίεβο ενώ σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης, πιθανώς να λάβει τη μορφή μίας γενικευμένης αντεπίθεσης.
Οι δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων ήδη κατατείνουν στο συμπέρασμα, πως οι ρωσικές δυνάμεις θα απαντήσουν με σφοδρότητα, προκειμένου να προλάβουν νέες επιθέσεις Ουκρανών με τη συνδρομή της Δύσης σε ζωτικής σημασίας έργα υποδομής στη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky διεμήνυσε μέσω του συμβούλου του Mikhailo Podolyak, πως, «οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από οτιδήποτε κατέχει».
Η Μόσχα επισήμως κατήγγειλε για τρομοκρατική ενέργεια το ουκρανικό καθεστώς, τι έδειξαν τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες.

Κήρυξη πολέμου από Putin;

Yπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο Vladimir Putin θα μπορούσε να είναι έτοιμος να κηρύξει πλήρη πόλεμο στην Ουκρανία, κλιμακώνοντας πολύ πέρα από την επί του παρόντος αποκαλούμενη «ειδική επιχείρηση».
Ορισμένοι εξέχοντες Ρώσοι πολιτικοί ζητούν έντονα ίση απάντηση στην «κήρυξη πολέμου» της ίδιας της Ουκρανίας στην επίθεση, σύμφωνα με πηγές των κρατικών μέσων ενημέρωσης:
«Η τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας δεν είναι πλέον απλώς μια πρόκληση, αλλά μια κήρυξη πολέμου χωρίς κανόνες», ανακοίνωσε η Κρατική Δούμα της Ρωσίας στις 8 Οκτωβρίου.
Μιλώντας στο RIA Novosti, ο αναπληρωτής πρόεδρος Oleg Morozov είπε ότι η έκρηξη ήταν «ένας κραυγαλέος τρομοκρατικός πόλεμος που διεξάγεται εναντίον μας». ...αν δεν υπάρξει «επαρκής» απάντηση, τέτοιες επιθετικές ενέργειες θα ήταν πιο πιθανό να συμβούν.
«Αν σιωπήσουμε ως απάντηση και δεν δώσουμε την κατάλληλη απάντηση, τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις θα πολλαπλασιαστούν», είπε.
Την ίδια στιγμή, πολλοί παρατηρητές πολέμου αναρωτιούνται, είναι αυτή η αρχή της δηλωμένης πρόθεσης του Zelensky να πάρει πίσω την Κριμαία;» διερωτήθηκε.
Κατά τα φαινόμενα, ο Putin προετοιμάζεται για μεγαλύτερη κλιμάκωση στη συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία και μετά από εβδομάδες αναφορών και ενδείξεων ότι οι ρωσικές γραμμές απωθούνται γρήγορα στα ανατολικά και νότια εν μέσω της μεγάλης αντεπίθεσης της Ουκρανίας.


Οργή στη Μόσχα

Οργή επικρατεί στη Μόσχα, μετά την άνευ προηγούμενη επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας το πρωί του Σαββάτου 8/10/2022.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Dmitry Polyanskiy, πρώτου αναπληρωτής μόνιμου αντιπροσώπου της Ρωσίας στον ΟΗΕ.
«Δοξάζοντας τους Ναζί, βομβαρδίζοντας αμάχους, σκοτώνοντας γυναίκες και παιδιά, απαγορεύοντας καθετί ρωσικό και κατηγορώντας τη Ρωσία για αυτό.
Σκορπίζοντας τρόμο και καταστροφή.
Κατασκευασμένα στην Ουκρανία από το 2014 με τη δυτική τεχνολογία.
Κάναμε πολύ υπομονή. Ώρα να καταστραφεί καθετί παράνομο», σημείωσε στο Twitter.
Η ουκρανική ενέργεια στη Γέφυρα της Κριμαίας υπογραμμίζει τον τρομοκρατικό χαρακτήρα του καθεστώτος του Κιέβου, έγραψε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova στο Telegram.
«Η ενέργεια του καθεστώτος του Κιέβου, η καταστροφή μη στρατιωτικής υποδομής δηλαδή, αναδεικνύει τον τρομοκρατικό χαρακτήρα του», επεσήμανε, σχολιάζοντας τα σχόλια αξιωματούχων του Κιέβου.
Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έδωσε εντολή για επίσημη έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στη γέφυρα της Κριμαίας δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας διέταξε o Putin

O Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έδωσε εντολή να ενισχυθούν τα μέτρα για την προστασία της διέλευσης μεταφορών μέσω του στενού του Kerch, καθώς και της σύνδεσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και του κύριου αγωγού φυσικού αερίου, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Nvosti το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 .
Οι σχετικές εξουσίες ανατίθενται στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας. σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα.
Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανέφερε ότι ένα φορτηγό ανατινάχθηκε στη γέφυρα της Κριμαίας.
Επτά δεξαμενές με καύσιμα πήραν φωτιά κατά μήκος του σιδηροδρομικού τμήματος της διάβασης.
Ως αποτέλεσμα δυο διαβάσεις αυτοκινήτων κατέρρευσαν μερικώς, αλλά δεν υπέστησαν ζημιές τα στηρίγματα της αψίδας για τη διέλευση των πλοίων
Οι διασώστες έσβησαν τη φωτιά.

Δρομολόγηση πλοίων στα πορθμεία και ταχεία αποκατάσταση των ζημιών

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών της Δημοκρατίας Nikolay Lukashenko, θα δρομολογηθούν πλοία χωρητικότητας 100 ατόμων για τη μεταφορά επιβατών μεταξύ της Κριμαίας και της Επικράτειας του Κρασνοντάρ .
Γύρω στις 16:00 ώρα Μόσχας, ο επικεφαλής της Κριμαίας ,Sergey Aksyonov, είπε ότι η κυκλοφορία στη γέφυρα για αυτοκίνητα και λεωφορεία αποκαταστάθηκε.
Εκτελείται σε αντίστροφη κατεύθυνση.
Τα φορτηγά φορτηγά θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη διάβαση πορθμείων του
Kersh.
Η σιδηροδρομική επικοινωνία προγραμματίζεται να αποκατασταθεί πριν από το τέλος της ημέρας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Marat Khusnullin έδωσε εντολή να ξεκινήσει η κυκλοφορία αυτοκινήτων σε δύο λωρίδες της γέφυρας της Κριμαίας μέχρι την Κυριακή (9/10).
Επιθεωρήσαμε οπτικά τη γέφυρα.
Η κίνηση των αυτοκινήτων ξεκίνησε κατά μήκος μιας λωρίδας.
Το καθήκον είναι  να προετοιμαστούν τα πάντα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε αύριο κατά τη διάρκεια της ημέρας να ξεκινήσουμε την κυκλοφορία σε δύο λωρίδες», είπε.

Μεταφορές

Τα φορτηγά θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη διάβαση πορθμείων του Kerch και το πλοίο Kerch-2 θα ξεκινήσει να λειτουργεί εντός της ημέρας, επομένως η μεταφορά φορτίου συνιστάται να χρησιμοποιείται αντί για τη γέφυρα της Κριμαίας, καθώς η κυκλοφορία σε αυτό ξεκίνησε ξανά για τη μεταφορά επιβατών, έγραψε ο εksyonov στο κανάλι του στο Telegramο.
«Ζητάμε από τους οδηγούς φορτηγών να σχεδιάσουν τα δρομολόγιά τους χρησιμοποιώντας τη διάβαση του πορθμείου του Kerch.
Σε δύο ώρες, το πλοίο Kerch-2 θα αρχίσει να διασχίζει το στενό», είπε.
Νωρίτερα, το κέντρο κρίσεων της Περιφέρειας Κρασνοντάρ ανέφερε ότι η διέλευση των πορθμείων του Kerch θα ξεκινήσει να λειτουργεί για την επιβατική κίνηση το απόγευμα της Κυριακής (9/10).
Δύο χώροι στάθμευσης άνοιξαν επίσης για αυτοκίνητα και φορτηγά κοντά στο λιμάνι Kavkaz στην περιοχή Temryuk, σύμφωνα με τς αρχές τις Κριμαίας.

Τρεις οι νεκροί, ταυτοποιήθηκε ο οδηγός του φορτηγού που εξερράγη

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα στη γέφυρα της Κριμαίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας και όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA .
«Πρόκειται, κατά πάσα πιθανότητα, για τους επιβάτες ενός αυτοκινήτου που βρισκόταν δίπλα στο ανατιναχθέν φορτηγό.
Προς το παρόν, τα πτώματα δύο νεκρών ενός άνδρα και μίας γυναίκας έχουν ήδη ανασυρθεί από το νερό και οι ταυτότητές τους εξακριβώνονται», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.
Την ίδια ώρα οι ρωσικές αρχές εντόπισαν τον ιδιοκτήτη του φορτηγού που εξερράγη στη γέφυρα της Κριμαίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Tass.
truck.png

mush_1.png
«Οι ερευνητές της Ερευνητικής Επιτροπής αναγνώρισαν τον ιδιοκτήτη του φορτηγού ως κάτοικο της Περιφέρειας Krasnodar

Διενεργούνται έρευνες στον τόπο διαμονής του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
1-3-781x1024.jpg
1367583.jpg

Αποκατάσταση της σιδηροδρομικής κίνησης

Στο μεταξύ, στη γέφυρα ξεκίνησαν και πάλι τα δρομολόγια των τρένων που είχαν διακοπεί λόγω της έκρηξης, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διαχειρίστρια εταιρεία Grand Service Express.
Δύο τρένα αναχώρησαν ήδη από την Κριμαία με προορισμό τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.
«Τα τρένα θα περάσουν από τη γέφυρα της Κριμαίας» ανέφερε η εταιρεία στο Telegram.
Λίγο νωρίτερα η γέφυρα δόθηκε στην κυκλοφορία και για τα οχήματα.

 
Krimaiaaaa.png

Τα γεγονότα

Όπως έγινε γνωστό αμέσως μετά την έκρηξη, η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι ένα φορτηγό ανατινάχθηκε στη γέφυρα της Κριμαίας, όπως έγραφε νωρίτερα το BN.
Έκρηξη σε φορτηγό προκάλεσε φωτιά σε επτά δεξαμενές καυσίμων του τρένου.
Δύο σημεία της γέφυρας κατέρρευσαν.
«Στις 6:07 π.μ. σήμερα 8/10/2022, μια έκρηξη σε φορτηγό σημειώθηκε στο οδικό τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας από τη χερσόνησο Ταμάν, η οποία προκάλεσε έκρηξη σε επτά δεξαμενές καυσίμων ενός τρένου που κατευθυνόταν προς τη χερσόνησο της Κριμαίας»
Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι η κίνηση αυτοκινήτων και τρένων στη γέφυρα της Κριμαίας ανεστάλη λόγω της πυρκαγιάς στη δεξαμενή καυσίμων (φωτογραφίες δείχνουν φωτιά στο σιδηροδρομικό τμήμα της γέφυρας και ένα εμπορευματικό τρένο με δεξαμενές καυσίμων εκεί).
222_19.jpg

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Κρατική Ενιαία Επιχείρηση «Crimean Railway», η εμπορευματική αμαξοστοιχία, στην οποία η δεξαμενή πήρε φωτιά, αποσύρθηκε από τη γέφυρα της Κριμαίας.
Τα αίτια του συμβάντος εξακριβώνονται», πρόσθεσε η υπηρεσία.
Tο περιστατικό στη γέφυρα ήταν αποτέλεσμα επίθεσης από το καθεστώς της Ουκρανίας ή τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ (στην πραγματικότητα, το ΝΑΤΟ διαχειρίζεται άμεσα τις στρατιωτικές ενέργειες των δυνάμεων της Ουκρανίας).
Επικίνδυνη κλιμάκωση: Έκρηξη με 3 νεκρούς στη Γέφυρα της Κριμαίας – Ουκρανία: Είναι η αρχή - Ρωσική αντεπίθεση

Zelensky: Είναι μόνο η αρχή

«Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί» δηλώνει σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου αναφερόμενος στην έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας
Ο Mikhaylo Podolyak, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, τόνισε μέσω Twitter, αναφερόμενος στις αντιφατικές πληροφορίες για έκρηξη ή πυρκαγιά σήμερα που προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα η οποία συνδέει τη ρωσική ενδοχώρα με την κατεχόμενη ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, ότι αυτή είναι μόνο «η αρχή», χωρίς ωστόσο να πει άμεσα πως η Ουκρανία αναλαμβάνει την ευθύνη.
«Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από οτιδήποτε κατέχει», ανέφερε ο Podolyak.

Μετά ανασκεύασε η Ουκρανία

Στη συνέχεια όμως η
ουκρανική προεδρία υπονόησε ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε εν μέρει η γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει τη χερσόνησο αυτή με τη Ρωσία, ήταν το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής» διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι από πίσω κρύβεται «ρωσικός δάκτυλος».
«Σημειώνουμε ότι το φορτηγό που εξερράγη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπήκε στην γέφυρα από τη ρωσική πλευρά.
Επομένως, στη Ρωσία θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαντήσεις (…) όλα αυτά υποδηλώνουν σαφέστατα ένα ρωσικό ίχνος», ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου Volodymyr Zelensky, ο Mykhailo Podolyak.

Ρωσική αντεπίθεση

Όταν ξεκινούσε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως ονομάζει την εισβολή στην Ουκρανία ο Vladimir Putin, είχε στα σενάριά του το ενδεχόμενο στοχοποίησης της γέφυρας, γι’ αυτό και είχε προειδοποιήσει για αντίποινα, στα οποία θα αισθανθεί υποχρεωμένος να προβεί σε αυτά, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Guardian και εξηγεί πως αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε σφοδρή αντεπίθεση.
Την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την έκρηξη στη γέφυρα στο στενό του Κερτς στην Κριμαία επιχειρεί να αναλύσει ο Guardian, υπενθυμίζοντας τον συμβολικό χαρακτήρα της κατασκευής για τους Ρώσους, αλλά και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στη στάση του Κρεμλίνου και κατ'επέκταση επί του πεδίου της μάχης.
Η έκρηξη είχε άμεσες επιπτώσεις στους κατοίκους της Κριμαίας που έσπευσαν στα πρατήρια καυσίμων για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους.
Παρότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι τροφοδοσίας της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών της, η έκρηξη και η ζημιά στη γέφυρα είναι εξαιρετικά σημαντική σε ένα μέρος που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν από τη Ρωσία ότι δεν υπήρχε πρόσβαση της Ουκρανίας.
Κάτι τέτοιο όμως χει αλλάξει τους τελευταίους μήνες.

Επίθεση στη ναυτική αεροπορική βάση στο Σάκι τον Αύγουστο ώθησε τους Ρώσους τουρίστες να εγκαταλείψουν μαζικά τις παραλίες της Κριμαίας, σχηματίζοντας μάλιστα ουρά χιλιομέτρων στη γέφυρα. Επίσης, οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις έχουν διακριτικά προχωρήσει σε αναδιάταξη, καθώς ο πόλεμος πλησιάζει.
«Το πώς απαντά η Μόσχα είναι το μεγάλο ερώτημα.
Όμως ήταν ερώτημα που φαινόταν όλο και πιο δυναμικά, καθώς η Ουκρανία είχε ασκήσει πίεση με την επιτυχή αντεπίθεση τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των ρωσικών ελίτ και σχολιαστών για τη διεξαγωγή του πολέμου του Putin».
333_6.jpg
Τον Απρίλιο ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Dmitry Medvedev είχε προβεί σε απειλές.
«Ένας από τους Ουκρανούς στρατηγούς μίλησε για την ανάγκη να χτυπηθεί η γέφυρα της Κριμαίας.
Ελπίζω να καταλαβαίνει ποιος θα είναι ο στόχος αντιποίνων».
«Τουλάχιστον», καταλήγει η ανάλυση, «αποτελεί μια τεράστια προπαγανδιστική νίκη για το Κίεβο που θα θεωρηθεί ένδειξη ότι όχι μόνο δεν φοβάται τις πυρηνικές απειλές του Putin, αλλά και ότι πιστεύει ότι κερδίζει τον πόλεμο».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης