Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Πιθανή η επισκευή των αγωγών αερίου Nordstream – Αναγκαία μία αμερόληπτη έρευνα για το σαμποτάζ

Ρωσία: Πιθανή η επισκευή των αγωγών αερίου Nordstream – Αναγκαία μία αμερόληπτη έρευνα για το σαμποτάζ
H απόφαση μπορεί να ληφθεί μετά την εξέταση του χώρου και την εκτίμηση της έκτασης της ζημιάς στους αγωγούς φυσικού αερίου

Η Ρωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επισκευής των αγωγών φυσικού αερίου Nordstream, ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στη Δανία.
Η ρωσική πρεσβεία επέκρινε τις προσπάθειες για τη διερεύνηση των αγωγών μετά από τέσσερις εκρήξεις που τους έθεσαν εκτός λειτουργίας —κάποιοι λένε επ' αόριστον— επειδή η ρωσική πλευρά αποκλείστηκε από τις έρευνες.
«Η απροθυμία της δανικής πλευράς να εμπλέξει τους εκπροσώπους της Ρωσίας στη συνεχιζόμενη έρευνα υπονομεύει την αξιοπιστία της.
Ο περιορισμός του κύκλου των συμμετεχόντων κρατών, τα οποία είτε είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ, είτε καθ' οδόν προς αυτή τη συμμαχία, μετατρέπει την έρευνα σε πολιτικά προκατειλημμένη», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι θα διερευνήσει τη δυνατότητα διεξαγωγής αυτοψίας.
«Η ρωσική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επισκευής αγωγών φυσικού αερίου, αλλά η απόφαση μπορεί να ληφθεί μετά την εξέταση του χώρου και την εκτίμηση της έκτασης της ζημιάς στους αγωγούς φυσικού αερίου».

Nordstream 2

Η Ρωσία δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμη να προμηθεύσει αέριο στην Ευρώπη μέσω της άθικτης γραμμής του αγωγού Nordstream 2.
Ωστόσο, ο αγωγός Nordstream 2, αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν έλαβε πιστοποίηση από τη Γερμανία για την έναρξη της ροής φυσικού αερίου.
Η Γερμανία διέκοψε το έργο, το οποίο προσπάθησε να διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που ρέει από τη Ρωσία στη Γερμανία, τον Φεβρουάριο, αφού η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητα δύο αποσχισμένα εδάφη στην Ουκρανία.
Η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας διαπίστωσε ότι οι εκρήξεις κατέστρεψαν τους αγωγούς, «ενισχύοντας τις υποψίες για σοβαρή δολιοφθορά».
Ο αγωγός Nordstream 1 έχει την ικανότητα να στέλνει 59 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη κάθε χρόνο.
Η Ρωσία είχε σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nordstream 1 πριν από την έκρηξη, δηλώνοντας ότι οι ροές δεν θα ξαναρχίσουν μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης