Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελιγμοί Putin στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Sakhalin-1, «διώχνουν» την Exxon Mobil

Ελιγμοί Putin στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Sakhalin-1, «διώχνουν» την Exxon Mobil
Μέτοχοι του έργου πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-1 είναι η Exxon Mobil, η Rosneft PJSC, η ιαπωνική SODECO και η Oil & Natural Gas Corp. της Ινδίας.
Σχετικά Άρθρα

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των δευτερογενών επιπτώσεων από τις δυτικές κυρώσεις, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επαναπροσδιορίζει το πλαίσιο εκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών στην ρωσική Άπω Ανατολή και υπό το νέο σκεπτικό, υπέγραψε διάταγμα για τη μεταφορά του έργου πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-1 σε μια νέα ρωσική νομική οντότητα.
Η νέα νομική οντότητα θα αναλάβει τα δικαιώματα και τις ευθύνες της σημερινής κοινοπραξίας επενδυτών και του φορέα εκμετάλλευσης Exxon Neftegas Limited, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην οριστική αποχώρηση της Exxon Mobil από την ρωσική Άπω Ανατολή, οπως επισημαίνει το Bloomberg.

Οι ξένοι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία ενός μήνα για να δηλώσουν αν θα διατηρήσουν τα μερίδιά τους στη νέα εταιρεία.

Όσοι αποχωρήσουν θα δικαιούνται αποζημίωση, προσαρμοσμένη για τις πιθανές απώλειες που προέκυψαν νωρίτερα φέτος εν μέσω της διακοπής της παραγωγής.
Η Exxon σταμάτησε την παραγωγή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μέτοχοι του έργου είναι η Exxon Mobil, η Rosneft PJSC, η ιαπωνική SODECO και η Oil & Natural Gas Corp. της Ινδίας.
Η Exxon δήλωσε στις αρχές Αυγούστου ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για την παράδοση του μεριδίου της 30% σε άγνωστο τρίτο μέρος, αλλά την επόμενη ημέρα ο Putin εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε την έξοδο ξένων μετόχων από διάφορα στρατηγικά έργα, συμπεριλαμβανομένου του Sakhalin-1, μέχρι το τέλος του έτους.

Η Exxon Mobil αμφισβητεί το διάταγμα.

Ο Putin υπέγραψε αντίστοιχο διάταγμα τον Ιούλιο για το έργο φυσικού αερίου Sakhalin-1 σε ρωσική οντότητα.
Η Shell Plc, με μερίδιο 27,5% στην εν λόγω εγκατάσταση, δήλωσε ότι είναι "εντελώς απίθανο" να διατηρήσει το μερίδιο στη νέα οντότητα, ενώ οι ιαπωνικές εταιρείες Mitsubishi Corp. και Mitsui & Co. αποφάσισαν να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης