Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαριές απώλειες στη Wall, λόγω φόβου για επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Fed - Στο -2,80% S&P 500, ο Nasdaq -3,80%

Βαριές απώλειες στη Wall, λόγω φόβου για επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Fed - Στο -2,80% S&P 500, ο Nasdaq -3,80%
Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν για τρίτη μέρα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,87% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,30%
Ισχυρή πτώση κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall street την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, καθώς τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας, επανέφεραν το σενάριο της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης από τη Federal Reserve και μαζί τους κινδύνους για την ύφεση στην αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα, ναι μεν η αύξηση της απασχόλησης ήταν χαμηλότερη του αναμενομένου, καθώς δημιουργήθηκαν 263 χιλ. θέσεις, έναντι 275 χιλ. που ανέμεναν οι αναλυτές, αλλά διατηρήθηκε το ισχυρό της προφίλ… γεγονός το οποίο προοιωνίζεται πως ο κύκλος των εποκιακών αυξήσεων εκ μέρους της Federal Reserves δεν θα κλείσει σύντομα.
Με φόντο λοιπόν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, η Federal Reserve, στη συνεδρίαση της 2ας Νοεμβρίου, εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στην τέταρτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης.

Σε αυτό το κλίμα, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διολίσθησε -2,10%, στις 29.297 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 γκρεμίστηκε -2,80%, στις 3.639 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε -3,80%, στις 10.652 μονάδες
Ο δείκτης φόβου / VIX σημειώνει άνοδο +2,42, στις 31,26 μονάδες
wall_klisimo_13.JPG
Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Walgreens Boots (-5,7%), Intel (-5,6%) και Microsoft (-5,5%) ενώ κανένας τίτλος δεν ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος.

Στο μεταξύ, σε ανοδική τροχιά παρέμειναν για τρίτη μέρα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,87% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,30%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% έναντι του ευρώ, στο 0,9741 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο για πέμπτη σερί μέρα και συγκεκριμένα κατά 4,7% στα 92,64 δολ. ενώ η τιμή χρυσού υποχώρησε 0,7% στα 1.709 δολ./oz.

Στα μάκρο, χαμηλότερα του αναμενομένου η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο
Χαμηλότερη του αναμενομένου ήταν η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, καθώς δημιουργήθηκαν 263 χιλ. θέσεις, έναντι 275 χιλ. που ανέμεναν οι αναλυτές.
Ωστόσο, ο δείκτης της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,5%, έναντι 3,7% τον Αύγουστο.
1_205.jpg
Ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σημείωσε επιβράδυνση τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με την αύξηση κατά 315.000 τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε με τη χαμηλότερη μηνιαία αύξηση από τον Απρίλιο του 2021.
Στα στενά παρακολουθούμενα στοιχεία για τους μισθούς, οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,3% τον μήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, και κατά 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αύξηση που εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλότερη από τα προ της πανδημίας επίπεδα, αλλά 0,1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από τις προβλέψεις.

El Erian (Allianz): Οι πιθανότητες μιας ύφεσης είναι «άβολα υψηλές»

Eάν η Fed αποφύγει περαιτέρω λάθη και οι ΗΠΑ λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουν μια απότομη ύφεση, τότε η τελευταία εάν και όποτε πραγματοποιηθεί δεν θα ήταν τόσο σοβαρή όσο το κραχ του 2008, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Μ.Εl Erian.
Ο Erian δεν «μασάει τα λόγια του» για την Fed και την έχει πολλάκις κατηγορήσει για την καθυστερημένη αντίδρασή της στην προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο η καθυστερημένη απάντηση είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πληθωρισμός ανέβηκε σε υψηλό 41 ετών αυτό το καλοκαίρι με τους τραπεζίτες να βρίσκονται σε πανικό με τις συνεχόμενες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης