Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν υπάρχει γυρισμός για τη γερμανική οικονομία - Πόσο σοβαρή θα είναι η ύφεση

Δεν υπάρχει γυρισμός για τη γερμανική οικονομία - Πόσο σοβαρή θα είναι η ύφεση
Δεν υπάρχει γυρισμός για τη γερμανική οικονομία, η οποία οδεύει ολοταχώς σε ύφεση
Σχετικά Άρθρα

Δεν υπάρχει γυρισμός για τη γερμανική οικονομία, η οποία οδεύει ολοταχώς σε ύφεση, καθώς τα νέα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι η βιομηχανία συρρικνώνεται και οι καταναλωτές κλείνουν το πορτοφόλι τους.
Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η γερμανική κυβέρνηση δέχεται επίσης αυξανόμενες πιέσεις από τους γείτονές της στην ΕΕ σχετικά με το τεράστιο πακέτο ανακούφισης που σχεδίασε για τη δική της οικονομία  με τον απερχόμενο Ιταλό πρωθυπουργό  Mario Draghi και άλλους να την κατακεραυνώνουν για τη μεμονωμένη προσέγγιση της ενεργειακής κρίσης που δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του υπόλοιπου μπλοκ.

Πτώση στη βιομηχανική παραγωγή

Η στατιστική υπηρεσία Destatis ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,8% τον Αύγουστο, περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, καθώς οι εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού παρέμειναν, ενώ η εξαιρετικά χαμηλή στάθμη των υδάτων στον ποταμό Ρήνο έκλεισε μια βασική οδό μεταφοράς καυσίμων και άλλων βασικών βιομηχανικών αγαθών.
Τα προβλήματα αυτά συμπίεσαν ακόμη περισσότερο το κόστος των ζωτικής σημασίας εισαγωγών, δημιουργώντας νέες πιέσεις στον πληθωρισμό που είναι πιθανό να αποτυπωθούν στις τιμές καταναλωτή με τη συνήθη χρονική υστέρηση.
Οι τιμές των εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 4,3% από τον Ιούλιο, υπερδιπλάσια από την αναμενόμενη αύξηση του 2,0%, και είναι πλέον αυξημένες κατά 32,7% σε ετήσια βάση.
Εν τω μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 4,3% από τον Ιούλιο σε πραγματικούς όρους, με τις υψηλές τιμές να ενισχύουν την τάση απομάκρυνσης από τις αγορές διαρκών αγαθών που είναι ορατή εδώ και μερικούς μήνες, καθώς οι στρεβλώσεις που προκάλεσε στις καταναλωτικές συνήθειες η πανδημία εξαφανίζονται σιγά-σιγά στον καθρέφτη.
"Η γερμανική βιομηχανία και ολόκληρη η οικονομία δεν έχουν σταματήσει απότομα, αλλά μάλλον βρίσκονται στη μέση μιας μακράς και σταδιακής διολίσθησης προς την ύφεση", δήλωσε ο Carsten Brzeski της ING, προειδοποιώντας ότι θα έρθουν κι άλλα, καθώς αρχίζει ένας χειμώνας μειωμένων προμηθειών φυσικού αερίου.

Πόσο σοβαρή θα είναι η ύφεση

"Οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα επιβαρύνουν όλο και περισσότερο την ιδιωτική κατανάλωση και τη βιομηχανική παραγωγή, καθιστώντας αναπόφευκτη τη συρρίκνωση της οικονομίας", δήλωσε ο Brzeski. "Το μόνο ερώτημα είναι πόσο σοβαρή θα είναι μια τέτοια συρρίκνωση ή ύφεση".
Τέσσερα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η βασική τους εκτίμηση για το επόμενο έτος είναι τώρα μια συρρίκνωση της τάξης του 0,4%, αλλά προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να είναι πολύ, πολύ χειρότερα: σε ένα χειρότερο σενάριο όπου η Ρωσία διακόπτει όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου και οι θερμοκρασίες του χειμώνα πέφτουν κάτω από τα συνήθη επίπεδα, η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί πάνω από 7%, προειδοποίησαν - ένα πολύ πιο ακραίο αποτέλεσμα από οτιδήποτε έχει παρατηρηθεί στην πρόσφατη ιστορία.

Πυρ ομαδόν από την ΕΕ

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εγκρίνει νέο δανεισμό ύψους έως και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την οποία ο καγκελάριος Scholz θα πρέπει να υπερασπιστεί στη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα την Παρασκευή.
Το ταμείο έκτακτης ανάγκης στοχεύει στη διατήρηση των συνολικών επιπέδων κατανάλωσης, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου για άλλες χώρες που δεν έχουν τόση οικονομική δύναμη πυρός για να ρίξουν στην κρίση.
"Αντιμετωπίζοντας τις κοινές απειλές της εποχής μας, δεν μπορούμε να διαιρεθούμε ανάλογα με τον χώρο στους εθνικούς μας προϋπολογισμούς", δήλωσε ο Draghi νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban - ομολογουμένως όχι κάποιος που μπορεί να υπολογίζει σε μεγάλη ευρωπαϊκή υποστήριξη αφού πέρασε μεγάλο μέρος του έτους εμποδίζοντας τα πακέτα κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας - δήλωσε ότι αυτό θα ενθάρρυνε τον "κανιβαλισμό" στην κούρσα για την εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης