Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rogoff (Harvard): Οι ΗΠΑ "θα είναι τυχερές" αν έχουν μια ήπια ύφεση

Rogoff (Harvard): Οι ΗΠΑ
Με δεδομένο το ασταθές σκηνικό, ο Rogoff δεν απέκλεισε μια σκληρότερη από την αναμενόμενη ύφεση στις ΗΠΑ
Οι επενδυτές θα πρέπει να προσεύχονται για μια ήπια ύφεση από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, σύμφωνα με τον καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και συγγραφέα Ken Rogoff, διότι θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερα.
"Το δολάριο είναι πολύ ισχυρό και τα επιτόκια αυξάνονται πολύ γρήγορα", εξήγησε ο Rogoff.
"Έτσι, νομίζω η ιδέα ότι θα είναι μια πραγματικά ήπια ύφεση, αν είναι τέτοια, θα ήταν το καλό σενάριο για τις ΗΠΑ.
Θα έλεγα ότι θα είναι μια δύσκολη εξίσωση για τη Fed μόλις οι αποφάσεις της αρχίσουν να αποτυπώνονται στην πραγματική οικονομία".
Εδώ και μήνες, οι επενδυτές υπολογίζουν τον κίνδυνο ύφεσης το 2023, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει την αποστολή της να ελέγξει τον πληθωρισμό ανεβάζοντας δυναμικά τα επιτόκια, γεγονός που έδωσε το ρυθμό στις άλλες κεντρικές τράπεζες να κάνουν το ίδιο.
Αυτή η αποστολή ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα σχόλια διαφόρων αξιωματούχων της Fed, όπως ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, η αντιπρόεδρος Lael Brainard και ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Neel Kashkari.

Εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της σύσφιξης

Ο τόνος της Fed επεκτάθηκε σε μια σειρά από αγορές περιουσιακών στοιχείων, από την άνοδο του αμερικανικού δολαρίου μέχρι την άνοδο των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων που πλησιάζουν το 7%.
Παρά τα εντυπωσιακά ράλι τις δύο πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης του Οκτωβρίου, οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq παραμένουν καθηλωμένοι σε διψήφια ποσοστιαία πτώση από την αρχή του έτους.
Οι αναδυόμενες αγορές παραμένουν επίσης υπό σημαντική πίεση, καθώς οι επενδυτές περιμένουν την επόμενη απόφαση πέσει από τους κεντρικούς τραπεζίτες.
Οι "μακροχρόνιες επιπτώσεις της Fed χτυπούν τις αγορές πολύ γρήγορα", εξήγησε ο Rogoff.
"Αλλά για τομείς όπως η απασχόληση, οι μέγιστες επιδράσεις μπορεί να αργήσουν ένα χρόνο.
Οπότε είναι ένα από τα πράγματα που καθιστούν τόσο δύσκολο για τη Fed να φτάσει σε μια ήπια ή περίπου ήπια προσγείωση, για την οποία είμαι αρκετά επιφυλακτικός".
Με δεδομένο το ασταθές σκηνικό, ο Rogoff δεν απέκλεισε μια σκληρότερη από την αναμενόμενη ύφεση στις ΗΠΑ.
"Νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι αρκετά βίαιη, αν η Fed είναι πραγματικά αποφασισμένη να έχει τον πληθωρισμό το συντομότερο δυνατό στο 2% ή 2,5%", είπε.
"Έχουμε την Ευρώπη που είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε ύφεση, την Κίνα σε τουλάχιστον αναπτυξιακή ύφεση από όλες τις μετρήσεις... αυτές είναι πολλές πιέσεις για την αμερικανική οικονομία", εξήγησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης