Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκή πολιτική αποστολή για την οριοθέτηση των συνόρων Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν

Ευρωπαϊκή πολιτική αποστολή για την οριοθέτηση των συνόρων Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν
Τον Οκτώβριο η αναχώρηση της, δύο μήνες η διάρκεια της
Σχετικά Άρθρα

Πολιτική αποστολή κατά μήκος των συνόρων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν με απώτερο στόχο την οικοδόμησης εμπιστοσύνης των δύο πλευρών, την οριοθέτηση της συνοριακής γραμμής και την αποκλιμάκωση της έντασης αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως έγινε γνωστό, η αποστολή θα αναχωρήσει τον Οκτώβριο και η διάρκεια παραμονής της θα είναι δύο μήνες.
«Σκοπός αυτής της αποστολής είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και (...) να συνεισφέρει στις επιτροπές οροθέτησης των συνόρων», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Αρμενίας N.Pashynian, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν I. Aliev, τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «η Αρμενία δέχθηκε να διευκολύνει την τοποθέτηση (αυτής) της αποστολής» και «το Αζερμπαϊτζάν δέχθηκε να συνεργαστεί με αυτή την αποστολή σε ό,τι το αφορά», συνεχίζει η κοινή ανακοίνωση.
Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Βήματα προς τα εμπρός

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στη διακήρυξη της Αλμά Ατά το 1991, με την οποία αναγνώρισαν αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία τους.
Επιβεβαίωσαν ότι αυτή η τελευταία θα αποτελέσει τη βάση των εργασιών των επιτροπών οροθέτησης των συνόρων και ότι η προσεχής συνάντηση των επιτροπών θα γίνει στις Βρυξέλλες ως τα τέλη Οκτωβρίου».
Σημειώνεται πως με τις συμφωνίες της Αλμά Ατά ιδρύθηκε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.
Η σύγκρουση αφορά την τύχη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακα των Αρμενίων στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς και την οροθέτηση των συνόρων τους.
Τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 286 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εχθροπραξίες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης