Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόντρα Σερβίας και Κροατίας για τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο

Κόντρα Σερβίας και Κροατίας για τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο
«Πόλεμος» μεταξύ Βελιγραδίου-Ζάγκρεμπ για τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο
Η Σερβία από την 1η Νοεμβρίου 2022 δεν θα μπορεί να εισάγει αργό πετρέλαιο από την Ρωσία με δεδομένο ότι δεν εξαιρέθηκε από το όγδοο πακέτο κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ κατά της Μόσχας, με την κυβέρνηση του Βελιγραδίου να θεωρεί ότι αυτή την εξέλιξη ήρθε μετά από αίτημα της Κροατίας.
«Η Σερβία θα απαντήσει στην απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου με σοβαρό, υπεύθυνο, αλλά και στρατηγικής σημασίας τρόπο. Ευχαριστούμε τους Κροάτες γείτονές μας που έδειξαν για πολλοστή φορά τι επιθυμούν για τη χώρα μας και τον λαό μας», έγραψε στο Instangram ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς από την Πράγα όπου μετέβη για να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άννα Μπρνάμπιτς χαρακτήρισε «εχθρική» την συμπεριφορά της Κροατίας απέναντι στην Σερβία και αναρωτήθηκε πώς γίνεται κάποιες χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, να εξαιρούνται από την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και να μην ισχύει το ίδιο και για την Σερβία.
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, σχολίασε τις αιτιάσεις της σερβικής ηγεσίας. «Καταρχήν, η απόφαση της ΕΕ να μην εξαιρεθεί η Σερβία από την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου λήφθηκε ομόφωνα. Δεύτερον, η Σερβία δεν μπορεί να κάθεται σε δύο καρέκλες, να έρχεται και να μας λέει ότι επιθυμεί την ένταξη στην ΕΕ και από την άλλη να μην επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία. Τρίτον, η Σερβία μπορεί μέσω του αγωγού στην Κροατία να εισάγει όποιο αργό πετρέλαιο θέλει εκτός από το ρωσικό», δήλωσε από την Πράγα ο Πλένκοβιτς.
Η Σερβία προμηθεύεται το 80% του αργού πετρελαίου, που φτάνει στα διυλιστήρια της χώρας, μέσω του αγωγού της Αδριατικής (JANAF) ο οποίος ξεκινάει από το λιμάνι της Ριέκα στην Κροατία. Ο αγωγός αυτός κατασκευάστηκε το 1974 για να εξυπηρετεί τις Δημοκρατίες της τότε Γιουγκοσλαβίας, αλλά και άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία και η Τσεχοσλοβακία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Parse error: syntax error, unexpected end of file in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/views/ad_prestitial78.php on line 85