Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκάρει η Bank of England: «Τα συνταξιοδοτικά ταμεία απείχαν ώρες από την καταστροφή»

Σοκάρει η Bank of England: «Τα συνταξιοδοτικά ταμεία απείχαν ώρες από την καταστροφή»
Η βουτιά στις αξίες των ομολόγων προκάλεσε πανικό ιδιαίτερα για τα 1,5 τρισεκατομμύρια £ (1,69 τρισεκατομμύρια δολάρια) της Βρετανίας στα λεγόμενα επενδυτικά κεφάλαια (LDIs)

Η Τράπεζα της Αγγλίας έκανε γνωστό, ότι ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία απείχαν ώρες πριν από την κατάρρευση όταν αποφάσισε να παρέμβει στην αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου την περασμένη εβδομάδα.
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας παρενέβη μετά από μια μαζική πώληση κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου - γνωστά ως “gilts” - μετά τις ανακοινώσεις δημοσιονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης στις 23 Σεπτεμβρίου.

Τα έκτακτα μέτρα

Τα έκτακτα μέτρα περιελάμβαναν ένα πρόγραμμα αγοράς δύο εβδομάδων για ομόλογα μακράς διάρκειας και την καθυστέρηση των προγραμματισμένων πωλήσεων χρυσού της Τράπεζας, μέρος της χαλάρωσης της τόνωσης της εποχής της πανδημίας.
Η βουτιά στις αξίες των ομολόγων προκάλεσε πανικό ιδιαίτερα για τα 1,5 τρισεκατομμύρια £ (1,69 τρισεκατομμύρια δολάρια) της Βρετανίας στα λεγόμενα επενδυτικά κεφάλαια (LDIs).
Πολλά LDI ανήκουν σε συνταξιοδοτικά προγράμματα τελικού μισθού, συνταξιοδοτικά προγράμματα στον χώρο εργασίας δημοφιλή στο Ηνωμένο Βασίλειο που παρέχουν εγγυημένο ετήσιο εισόδημα εφ′ όρου ζωής μετά τη συνταξιοδότηση, με βάση τον τελικό ή τον μέσο μισθό του εργαζομένου.
Σε επιστολή της Τετάρτης προς τον νομοθέτη του Συντηρητικού Κόμματος Mel Stride, πρόεδρο της Επίλεκτης Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Jon Cunliffe αποκάλυψε ότι οι LDI εξέδωσαν τρομερές προειδοποιήσεις το βράδυ της 27ης Σεπτεμβρίου, καθώς οι αποδόσεις χρυσού 30 ετών αυξήθηκαν κατά 67 μονάδες βάσης από τη θέση τους εκείνο το πρωί.
Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως στις τιμές.
«Η Τράπεζα ενημερώθηκε από αρκετούς διαχειριστές κεφαλαίων LDI ότι, με τις επικρατούσες αποδόσεις, πολλαπλά κεφάλαια LDI ήταν πιθανό να πέσουν σε αρνητική καθαρή αξία ενεργητικού.
Ως αποτέλεσμα, ήταν πιθανό ότι αυτά τα κεφάλαια θα έπρεπε να ξεκινήσουν τη διαδικασία εκκαθάρισης το επόμενο πρωί», εξήγησε ο Cunliffe.
«Σε αυτό το ενδεχόμενο, μια μεγάλη ποσότητα, που κρατούνταν ως εγγύηση από τράπεζες που είχαν δανείσει αυτά τα κεφάλαια LDI, ήταν πιθανό να πουληθεί στην αγορά, οδηγώντας σε μια δυνητικά αυτοενισχυόμενη σπείρα και απειλώντας σοβαρή διαταραχή των βασικών αγορών χρηματοδότησης και κατά συνέπεια εκτεταμένη χρηματοπιστωτική αστάθεια».
Το προσωπικό της Τράπεζας της Αγγλίας εργάστηκε όλη τη νύχτα της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου για να καταλήξει σε μια παρέμβαση που θα απέτρεπε αυτή την πιθανή κρίση, σε «στενή επικοινωνία» με το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο συμφώνησε το επόμενο πρωί να αποζημιώσει την επιχείρηση διάσωσης της Τράπεζας.
Η απόδοση του χρυσού 30 ετών μειώθηκε περισσότερο από 100 μονάδες βάσης μετά την ανακοίνωση του πακέτου έκτακτης ανάγκης της Τράπεζας την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, προσφέροντας στις αγορές την απαραίτητη ανακούφιση.
Ο Cunliffe σημείωσε ότι η κλίμακα των κινήσεων στις αποδόσεις χρυσού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν «άνευ προηγουμένου», με δύο ημερήσιες αυξήσεις άνω των 35 μονάδων βάσης σε αποδόσεις 30 ετών.
«Μετρούμενη σε μια περίοδο τεσσάρων ημερών, η αύξηση των αποδόσεων χρυσού 30 ετών ήταν υπερδιπλάσια από τη μεγαλύτερη κίνηση από το 2000, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της «παύλας για μετρητά» το 2020». «Ήταν περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη ιστορική κίνηση.
Η λειτουργία της αγοράς χρυσού ήταν πολύ τεταμένη, ιδιαίτερα στο μεγάλο άκρο της καμπύλης» είπε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Jon Cunliffe.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης