Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Εφιάλτης» για την ΕΚΤ ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός - Επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων παρά το βαρύ κόστος της ύφεσης

«Εφιάλτης» για την ΕΚΤ ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός - Επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων παρά το βαρύ κόστος της ύφεσης
Τι αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου
Σχετικά Άρθρα

Η ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την παραμονή του πληθωρισμού σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, επισκίασε τις ανησυχίες για το κόστος της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα οι αξιωματούχο να αποφασίσουν επιθετική αύξηση επιτοκίων, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης της 7ης και 8ης Σεπτεμβρίου.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, περισσότερο από το αναμενόμενο στη συνεδρίαση και έδωσε σήμα για περαιτέρω αυξήσεις, φοβούμενη ότι ο ταχύς πληθωρισμός κινδυνεύει να παγιωθεί, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο να ανακοπεί.
Ενώ ορισμένοι έκαναν λόγο για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ένας "πολύ μεγάλος" αριθμός αξιωματούχων υποστήριξε μια μεγαλύτερη αύξηση, σύμφωνα με τα πρακτικά, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Ο πληθωρισμός ήταν υπερβολικά υψηλός και πιθανότατα θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου για παρατεταμένη περίοδο», ανέφερε η ΕΚΤ.
«Η αναμενόμενη εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα ήταν αρκετή για να μειώσει τον πληθωρισμό σε σημαντικό βαθμό και δεν θα έφερνε από μόνη της τον προβλεπόμενο πληθωρισμό πίσω στον στόχο», πρόσθεσε.

Ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη - Προς νέα αύξηση 75 μ.β.

Από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 10%, επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης για πάνω από 70 χρόνια, και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αρχίσει να στοιχίζονται πίσω από μια ακόμη αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 75 μονάδες βάσης στο 0,75%, μια κίνηση που έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό αποτιμηθεί.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, δήλωσε επίσης ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τουλάχιστον μέχρι να φθάσουν στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο, όπου η τράπεζα δεν τονώνει ούτε συγκρατεί την ανάπτυξη.
Αν και δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτή εκτίμηση για το ονομαστικό ουδέτερο επιτόκιο, οι οικονομολόγοι και οι αξιωματούχο της ΕΚΤ,  τείνουν να το τοποθετούν μεταξύ 1,5% και 2%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να φτάσει εκεί μέχρι το τέλος του έτους.
Ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να επιβραδύνεται και το μπλοκ μπορεί να βρίσκεται ήδη σε ύφεση, καθώς η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους συγκρατεί την κατανάλωση και αποθαρρύνει τις επενδύσεις.
Αυτό με τη σειρά του είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει τον πληθωρισμό πιο μακριά, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιμένουν ότι ακόμη και μια ύφεση δεν θα ήταν αρκετή για να ελέγξει τις τιμές, οπότε οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν, ό,τι κι αν συμβεί.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 27 Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης