Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άσφαιρο το πλήγμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Επιστρέφει στην ανάπτυξη η οικονομία το 2023

Άσφαιρο το πλήγμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Επιστρέφει στην ανάπτυξη η οικονομία το 2023

Ισχυρές στηρίξεις έλαβε ρωσική οικονομία από τον επαναπροσανατολισμό των ροών εξαγωγών-εισαγωγών

Η ρωσική οικονομία θα επιστρέψει σε σταθερή ανάπτυξη «σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο».

Την άποψη αυτή εξέφρασε o Ρώσος πρωθυπουργός Mikhail Mishustin, μιλώντας στην ολομέλεια του II Οικονομικού Φόρουμ της Κασπίας.
"Αναμένουμε ότι σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, η οικονομία θα επιστρέψει σε σταθερή ανάπτυξη.
Και το 2024-2025, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συνεχίσει να αυξάνεται, κυρίως λόγω της αύξησης της εγχώριας ζήτησης - καταναλωτών και επενδύσεων, και χάρη στην υλοποίηση στρατηγικών προτεραιοτήτων», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Εξήγησε ότι εννοούσε, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη υποδομών μεταφορών και logistics, λαμβάνοντας υπόψη τον επαναπροσανατολισμό των ροών εξαγωγών-εισαγωγών, καθώς και την ενίσχυση της τεχνολογικής κυριαρχίας, τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων και της χρηματοπιστωτικής αγοράς που είναι απαραίτητα για την επίτευξη των εθνικών στόχων.

Εξουδετερώνεται η ζημιά των κυρώσεων

«Συνεχίζουμε από το γεγονός ότι οι κυρώσεις θα είναι μακροπρόθεσμες.
Το κύριο καθήκον είναι η προστασία των συμφερόντων των πολιτών μας και η κάλυψη των αναγκών της οικονομίας.
Θα συνεχίσουμε να υπολογίζουμε πιθανούς κινδύνους και να μετριάζουμε τις συνέπειες της χρήσης αντι -Ρωσικών περιοριστικών μέτρων, τη βελτίωση των υφιστάμενων εργαλείων και την ανάπτυξη πρόσθετων μηχανισμών αντίδρασης», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργικού συμβουλίου.

Οι τρεις κρίσιμες αποφάσεις

Το γεγονός οτι η Ρωσία κατάφερε να διασώσει την οικονομία της οφείλεται σε 3 βασικές και γρήγορες αποφάσεις της Κεντρικής τράπεζας.
Την άμεση διακοπή όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό (CBR), την επιβολή των capital Controls και την αύξηση των επιτοκίων.
Τα μέτρα αυτά σταθεροποίησαν την ρωσική αγορά και κατάφεραν να ανεβάσουν γρήγορά την αξία του ρουβλίου, ανάμεσα στα νομίσματα με τις κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο φέτος, μετά την κατακόρυφη πτώση του το Φεβρουάριο.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, η κεντρική τράπεζα μείωσε κατά 150 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο της Ρωσίας, ανεβάζοντας το στο 8%, σηματοδοτώντας την πέμπτη συνεχόμενη μείωση του από το 20% που είχε βρεθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.
«Η ύφεση θα μπορούσε να ήταν πολύ βαθύτερη, αλλά η κεντρική τράπεζα έλαβε άμεσα μέτρα για να αποτρέψει την επικράτηση μιας οικονομικής κρίσης. Φαίνεται ακόμη, ότι η ανθεκτικότητα του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας μείωσε τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων», ανέφερε η Capital Economics.

Αντέχει και το ρούβλι

Το αρχικό σοκ των κυρώσεων οδήγησε το ρούβλι σε μεγάλη υποτίμηση σε πάνω από 130 ρούβλια ανά δολάριο ΗΠΑ, αλλά τώρα έχει ανακάμψει στα προ της εισβολής επίπεδα.
Αυτό αντανακλά την εξάλειψη του αρχικού σοκ, την εισαγωγή κεφαλαιακών ελέγχων και την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών καθώς οι εισαγωγές έχουν καταρρεύσει και οι εξαγωγές ενέργειας συνέχισαν να ρέουν σε υψηλές παγκόσμιες τιμές.
Η κεντρική τράπεζα ανταποκρίθηκε γρήγορα στον πληθωριστικό αντίκτυπο των κυρώσεων, αυξάνοντας τα επιτόκια πολιτικής από 8,5% σε 20% κατά τη διάρκεια ενός μήνα.
Η μετέπειτα ενίσχυση του ρουβλίου είχε αποπληθωριστικό αντίκτυπο, συμβάλλοντας στη μείωση του πληθωρισμού στο 15,1% τον Ιούλιο και η ασθενής καταναλωτική ζήτηση είναι πιθανό να μειώσει περαιτέρω τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.

Ήπια η επίπτωση των κυρώσεων

Ο αντίκτυπος των κυρώσεων στη δραστηριότητα ήταν σοβαρός, αλλά όχι τόσο κακός όσο αναμενόταν.
Αυτό προκύπτει αφενός από τα μέτρα που έλαβε η κεντρική τράπεζα για την αποτροπή μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και αφετέρου λόγω των περιορισμένων κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα, αντανακλώντας τη σημαντική εξάρτηση εκείνων που επιβάλλουν τις κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια.
Όμως η οικονομία, εκτός του πετρελαίου, ιδιαίτερα οι τομείς που εξαρτώνται από ξένες εισαγωγές, έχει πληγεί σκληρά.
Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης είναι πιθανό να παραμείνουν ζοφερές απουσία ειρηνευτικής συμφωνίας που θα οδηγήσει σε χαλάρωση των κυρώσεων και στροφή της οικονομίας προς την αυταρχικότητα και η απώλεια ειδικευμένου εργατικού δυναμικού σημαίνει ότι το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό θα παραμείνει σημαντικά διαβρωμένο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης