Τελευταία Νέα
Διεθνή

Breton (Κομισιόν): Να δούμε εάν το σχέδιο των 200 δισ ευρώ της Γερμανίας είναι συμβατό με τις κρατικές ενισχύσεις

Breton (Κομισιόν): Να δούμε εάν το σχέδιο των 200 δισ ευρώ της Γερμανίας είναι συμβατό με τις κρατικές ενισχύσεις
Τα κράτη –μέλη της ΕΕ πρέπει να απαντήσουν με συντονισμένο τρόπο υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως η Κομισιόν πρέπει να δει αν το σχέδιο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η Γερμανία για να προστατεύσει τα γερμανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων διατύπωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton.
«Η Γερμανία ανακοίνωσε ένα γιγάντιο σχέδιο 200 δισεκατομμυρίων.
Πρέπει τώρα να συζητήσουμε, κατ' αρχάς πρέπει προφανώς να επαληθεύσουμε ότι όλο αυτό είναι ασφαλώς συμβατό με τις κρατικές αρωγές, εργαζόμαστε γι' αυτό με τη συνάδελφό μου Margrethe Vestager (επίτροπο Ανταγωνισμού) ώστε να υπάρχει ακριβώς αυτή η συμβατότητα.
Αν η Γερμανία εκτιμά πως είναι 200 δισεκατομμύρια, πολύ καλά, όμως σ' αυτές τις συνθήκες πρέπει όλες οι άλλες χώρες να έχουν προϋποθέσεις πρόσβασης στο δανεισμό για να αντιμετωπίσουν τις δικές τους ταυτόσημες ανάγκες.
To ποσό είναι πολύ σημαντικό (...) τίθεται το ζήτημα της θεμιτής ανάληψης χρέους καθεμιάς από τις χώρες» είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV ο Breton.
Όπως είπε, «εδώ και εβδομάδες, ακόμη και μήνες, καλώ κάθε κράτος να κάνει αυτό που πρέπει για να βοηθήσει τους βιομηχανικούς τομείς, έχουμε πολλούς βιομηχανικούς τομείς που εξαρτώνται πολύ από την ενέργεια, μπορούμε να σκεφτούμε το χάλυβα, τον ψευδάργυρο, το χαρτί, τα χημικά, το γυαλί, που πλήττονται πολύ, αυτό εξασθενεί την ανταγωνιστικότητά μας».

Αντιδράσεις

«Τα κράτη μέλη αντιδρούν και αυτό είναι καλό.
Όμως χρειάζεται να το κάνουν με συντονισμένο τρόπο, διότι η εσωτερική αγορά λειτουργεί επειδή έχουμε κανόνες λίγο-πολύ ίδιους παντού.
Είναι πολύ σημαντικό τα κράτη να κάνουν αυτό που οφείλουν να κάνουν.
Είναι καλό που η Γερμανία το κάνει όπως και άλλοι, όμως αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να το κάνουμε με συντονισμένο τρόπο, με αρμονία.
Κανένα κράτος δεν είναι τόσο δυνατό για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.
Όλοι πρέπει να δανειστούν.
Είναι πολύ σημαντικό όλα τα κράτη να έχουν την ίδια πρόσβαση στο δανεισμό, και όχι ορισμένα, επειδή ας πούμε έχουν ίσως μια καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση απ' ό,τι άλλα, να μπορούν να το κάνουν πριν από τα άλλα και σε συνθήκες που δημιουργούν στρέβλωση στην αγορά», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης