Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματική ένταση και αντεγκλήσεις Ρωσίας – Καζακστάν για δηλώσεις του Ουκρανού πρέσβη

Διπλωματική ένταση και αντεγκλήσεις Ρωσίας – Καζακστάν για δηλώσεις του Ουκρανού πρέσβη
Αφορμή οι δηλώσεις του Ουκρανού πρέσβη στο Καζακστάν

Διπλωματική ένταση και αντεγκλήσεις μεταξύ της Ρωσίας και του Καζακστάν έχουν προκύψει τις τελευταίες ώρες με τη Μόσχα και την Αστάνα να ανταλλάσσουν κατηγορίες με αφορμή παλιότερες δηλώσεις του Ουκρανού πρέσβη στο Καζακστάν.
Τον περασμένο Αύγουστο ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Καζακστάν Petro Vrublevskiy είχε πει πως «όσους περισσότερους Ρώσους σκοτώσουμε τώρα, τόσο λιγότερους από αυτούς θα πρέπει να σκοτώσουν τα παιδιά μας».
Οι δηλώσεις αυτές είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας, η οποία είχε καλέσει το Καζακστάν να προχωρήσει στην απέλαση του Ουκρανού πρέσβη.
Ωστόσο, το Καζακστάν ζήτησε από το Κίεβο να τον αντικαταστήσει, λέγοντας πως οι δηλώσεις αυτές ήταν απαράδεκτες για μια χώρα, στην οποία ζει μια μεγάλη εθνική ρωσική μειονότητα.

Η παρέμβαση Zakharova

Τα αίματα άναψαν ύστερα από παρέμβαση της Maria Zakharova, της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία υποστήριξε πως η Μόσχα είναι εξοργισμένη με το γεγονός ότι ο Ουκρανός πρέσβης ήταν ακόμα στη θέση του, ενώ κλήθηκε για εξηγήσεις τον πρέσβη του Καζακστάν.
Ωστόσο, το επιθετικό ύφος της Zakharova προκάλεσε μεγάλη ενόχληση με τον Aibek Smadiyarov τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ του Καζακστάν να υποστηρίζει ότι ο τόνος της Zakharova ήταν σε αντίθεση «με τη φύση των συμμαχικών σχέσεων Καζακστάν – Ρωσίας ως ισότιμων στρατηγικών εταίρων» ενώ ανακοίνωσε πως ο Vrublevskiy θα φύγει, μόλις οριστεί νέος Ουκρανός πρέσβης.

Σε κλήση και ο Ρώσος πρέσβης

Η ένταση όμως παραμένει μεταξύ των δύο χωρών, με το υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν να καλεί για εξηγήσεις τον Ρώσο πρέσβη για τις δηλώσεις της Zakharova.
Μάλιστα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS αναφέρει πως η συζήτηση έγινε σε πολύ έντονο ύφος και ότι η συζήτηση ήταν πολύ σκληρή.
Σημειώνεται πως Καζακστάν και Ρωσία έχουν μια ιδιαίτερα στενές σχέσεις σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας, αν και το Καζακστάν έχει απομακρυνθεί από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, φοβούμενη τυχόν αντίστοιχες ενέργειες και στο έδαφος της δεδομένου ότι στην χώρα υπάρχει μια μεγάλη ρωσική μειονότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο το Καζακστάν έχει ζητήσει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία ενώ έχει αναρτηθεί τα δημοψηφίσματα για την ένταξη των τεσσάρων επαρχιών (Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporizhia) στη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης