Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκατάσταση τοιχογραφιών στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο

Αποκατάσταση τοιχογραφιών στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης των τοιχογραφιών στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

Οι εργασίες αποκατάστασης κρίθηκαν αναγκαίες καθώς τόσο τα καιρικά φαινόμενα, η φθορά του χρόνου, όσο και οι παρεμβάσεις των επισκεπτών, κυρίως η χάραξη ονομάτων πάνω σε αυτές, είχαν ως συνέπεια την αλλοίωση των αγιογραφιών και εν γένει των τοιχογραφιών του παλαιού ορθόδοξο μοναστηριού.
Σύμφωνα με το Διευθυντή Πολιτισμού και Τουρισμού της περιφέρειας Τραπεζούντας, Ταμέρ Ερντογάν, «ήταν αναγκαίο να εργαστούμε για τον εξωραϊσμό, τον φωτισμό και το πιο σημαντικό για την αποκατάσταση των τοιχογραφιών στο μοναστήρι.
Για την αποκατάστασή των τοιχογραφιών που είχαν υποστεί καταστροφές, εργάζεται σχολιαστικά ομάδα ειδικών από την Κωνσταντινούπολη, την Τραπεζούντα, το Γκαζιαντέπ και την Άγκυρα.
Η ομάδα ειδικών εργάζεται με την ίδια ακρίβεια ακριβώς όπως ένας χειρουργός αντιμετωπίζει τον ασθενή του πολύ σχολαστικά κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
Θα χρειαστεί χρόνος για την αποκατάσταση των τοιχογραφιών που έχουν καταστραφεί από φυσικές συνθήκες και ανθρώπινους παράγοντες.
Το πιο σημαντικό έργο είναι το έργο αποκατάστασης της μορφής της Παναγίας και του Ιησού που βρίσκονται εντός του μοναστηριού. Η εργασία στην αριστερή πλευρά του ναού έχει ολοκληρωθεί. Θα αναδείξουμε τις τοιχογραφίες ώστε να τις παρουσιάσουμε στους επισκέπτες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης