Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βγαίνουν μαχαίρια» στη Σύνοδο (6-7/10) - Οργή στην ΕΕ για τα 200 δισ. της Γερμανίας - Επιστολή της Κομισιόν στους ηγέτες

«Βγαίνουν μαχαίρια» στη Σύνοδο (6-7/10) - Οργή στην ΕΕ για τα 200 δισ. της Γερμανίας - Επιστολή της Κομισιόν στους ηγέτες
Η πρόεδρος της Κομισιόν θα στείλει επιστολή προς τα κράτη μέλη εστιάζοντας στο θέμα της ενέργειας
Σχετικά Άρθρα

Σφοδρές αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει την ΕΕ η απόφαση της Γερμανίας να ρίξει 200 δισ. ευρώ στην οικονομία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την προστασία των γερμανικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπαίοι ηγέτες -όλων των πολιτικών αποχρώσεων- κατηγορούν το Βερολίνο για κοντόφθαλμη πολιτική, καθώς περιχαρακώνεται εντός των συνόρων της με τον αέρα της δημοσιονομικής της υπεροχής.
Σε αυτό το κλίμα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, θα στείλει επιστολή προς τα κράτη-μέλη ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε, επίσης, ότι θα διευκρινίσει σε επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται στην Πράγα την Πέμπτη (6/10/2022) ότι η ΕΕ πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα κοινό σύστημα προμηθειών της ΕΕ για την ενέργεια. «Πρέπει να αποφύγουμε ένα σενάριο όπου τα κράτη-μέλη υπερισχύουν και πάλι μεταξύ τους στις παγκόσμιες αγορές και ανεβάζουν τις τιμές για την Ευρώπη», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μεγάλη πίεση για την ενέργεια

Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν -μετά την ομιλία της Ursula von der Leyen- ότι κινείται «προς τη σωστή κατεύθυνση» και επισημαίνουν ότι αναμένεται «να ακσηθεί μεγάλη πίεση» στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στην Πράγα σχετικά με την ενέργεια.
Παράλληλα σημειώνουν ότι οι ηγέτες θα ασκήσουν κριτική στο Βερολίνο για τα 200 δισ. ευρώ που ρίχνει στη γερμανική αγορά, ενώ σχετικά με το γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν αποκλείεται να ταχθούν υπέρ και άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία, η Αυστρία και η Ουγγαρία.
Πάντως ευρωπαϊκές πηγές υπογραμμίζουν ότι τα 15 κράτη-μέλη, που έχουν υπογράψει την επιστολή για γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, «είναι ενωμένα» και o στόχος είναι να σταλεί «σαφές και ισχυρό πολιτικό μήνυμα» για την ανάγκη μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου.
«Μερικοί δεν συναισθάνονται το επείγον της κατάστασης και επιμένουν σε πολιτικές που οδηγούν την Ευρώπη σε μη διατηρήσιμη τροχιά» ήταν το «καρφί» του Βέλγου πρωθυπουργού Alexander De Croo.
«Αντιμέτωποι με τόσο σοβαρούς κοινούς κινδύνους, δεν είναι δυνατόν να διαχωριζόμαστε μεταξύ μας ανάλογα με το χώρο που κάθε κράτος έχει στον προϋπολογισμό του» έγραψε ο Mario Draghi, από την Ιταλία. «Ο κανιβαλισμός στην Ευρώπη άρχισε» απεφάνθη ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Viktor Orban.

Προσωρινό πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει ένα προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου μέχρι να εισαχθεί νέος δείκτης τιμών, δήλωσε την Τετάρτη (5/10/2022) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.
«Η καθιέρωση ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μια προσωρινή λύση έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ που θα διασφαλίζει καλύτερη λειτουργία της αγοράς. Η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης