Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με... εξαιρέσεις το embargo και το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Πως πείστηκε η Ελλάδα - «Έκλεισαν» οι νέες κυρώσεις

Με... εξαιρέσεις το embargo και το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Πως πείστηκε η Ελλάδα - «Έκλεισαν» οι νέες κυρώσεις

Εν αναμονή του τελικού κειμένου οι Βρυξέλλες

Σχετικά Άρθρα
Έπειτα από μια σειρά θυελλωδών συνεδριάσεων των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών της ΕΕ, έκλεισε το νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, που θα περιλαμβάνει και το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο. Επί του παρόντος, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες καθώς αναμένεται το τελικό κείμενο της συμφωνίας, ωστόσο προκύπτει ότι η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα περιλαμβάνει και κάποιες... εξαιρέσεις, ώστε να πειστούν Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα που δέχονται ισχυρές πιέσεις από τη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Το νέο πακέτο κυρώσεων -το 8ο στη σειρά- αναμένεται να εγκριθεί σήμερα (5/10/2022) από το μπλοκ, εκτός εάν υπάρξουν αντιρρήσεις τις τελευταίας στιγμής από τα κράτη-μέλη.

Οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, οι προσβευτές της ΕΕ συζήτησαν το βράδυ της Τρίτης (4/10/2022) τρόπους για να μετριάσουν τον αντίκτυπο, που θα έχει η νέα δέσμη μέτρων στις χώρες με μεγάλες ναυτιλιακές βιομηχανίες. Ανάμεσα στις χώρες αυτές περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα εξέφρασαν ανησυχίες για τους περιορισμούς στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου και πίεζαν για διαβεβαιώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του νέου μηχανισμού και τις πιθανές επιπτώσεις του.
Οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν την απαγόρευση της μεταφοράς του ρωσικού πετρελαίου, στους υφιστάμενους περιορισμούς που ήδη ισχύουν στις υπηρεσίες που απαιτούνται για τη μεταφορά του. Ωστόσο, θα προβλέπεται -σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας που έχει στη διάθεση του το Bloomberg- μια εξαίρεση για το πετρέλαιο με τιμή ίση ή κάτω από το πλαφόν που έχει καθοριστεί από το G7 και άλλες χώρες.
Το πακέτο των κυρώσεων θα στοχεύει, επίσης, σε μια σειρά από άτομα και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων ανώτατων αξιωματούχων των ρωσικών υπουργείων και ατόμων που εμπλέκονται στη διοργάνωση των δημοψηφισμάτων. Θα περιορίζει, επίσης, την πρόσβαση σε είδη αεροπορίας, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες, με στόχο να στερήσει σημαντικές τεχνολογίες από τον ρωσικό στρατό.
Bloomb.JPG

Πως θα λειτουργεί το πλαφόν

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Politico, στο προσχέδιο της συμφωνίας περιλαμβάνεται πρόβλεψη για τη Μάλτα, την Ελλάδα και την Κύπρο που είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο του πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου.
«Στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα υποσχέθηκαν στήριξη από την ΕΕ για να αποτραπεί η καταστρατήγηση και οι πιθανές απώλειες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων λόγω της αλλαγής σημαίας, όταν δηλαδή τα πετρελαιοφόρα εγγράφονται στο εξωτερικό, π.χ. στον Παναμά, για να αποφύγουν την απαγόρευση της ΕΕ να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το πλαφόν» σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης Brussels Playbook του Politico.
Ένα προσχέδιο της συμφωνίας, που είδε το Politico, ανέφερε ότι «η Κομισιόν θα δημιουργήσει ένα σύστημα παρακολούθησης ειδικά για την αξιολόγηση πιθανών πρακτικών αποφυγής και παράκαμψης... όπως η αλλαγή σημαίας από τα πλοία... Εάν αναφερθεί σημαντική απώλεια επιχειρήσεων λόγω πρακτικών αποφυγής, η Επιτροπή θα προτείνει μέτρα για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων».
Διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ εκτίμησαν ότι το νέο πακέτο κυρώσεων θα επιφέρει άλλο ένα πλήγμα στην ήδη καταρρέουσα οικονομία της Ρωσίας και θα επιδεινώσει τα προβλήματα της βιομηχανίας της, που αγωνίζεται ήδη να παράγει τα πάντα, από αυτοκίνητα μέχρι άρματα μάχης, πυραύλους και αεροπλάνα.
Politico_9.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης