Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Antonov (Ρωσία): Αυξάνεται ο κίνδυνος σύγκρουσης με τη Δύση - Οι ΗΠΑ στέλνουν βαρέα όπλα στην Ουκρανία

Προειδοποίηση Antonov (Ρωσία): Αυξάνεται ο κίνδυνος σύγκρουσης με τη Δύση - Οι ΗΠΑ στέλνουν βαρέα όπλα στην Ουκρανία
Η αποστολή βαρέων όπλων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τα στρατηγικά μας συμφέροντα λέει ο Ρώσος πρέσβης
Σχετικά Άρθρα

Σαφή προειδοποίηση στις ΗΠΑ και στους δυτικούς συμμάχους τους ότι η αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας και ότι αυξάνει τον κίνδυνο για μια απευθείας σύγκρουση της Ρωσίας με τη Δύση απηύθυνε ο Anatoly Antonov, ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ.
«Η απόφαση της διοίκησης των ΗΠΑ να συνεχίσει να εξοπλίζει το καθεστώς του Κιέβου με βαρέα όπλα υπονοεί πως η Ουάσινγκτον συμμετέχει στις συγκρούσεις.
Εκλαμβάνουμε αυτήν την απόφαση ως απειλή για τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας μας» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Telegram ο Antonov.
«Η προμήθεια στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους δεν σημαίνει μόνο παράταση της αιματοχυσίας και νέες απώλειες, αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και των κρατών της Δύσης.
Καλούμε την Ουάσινγκτον να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σε πιο σοβαρές συνέπειες» επισήμανε ο Antonov.

Νέα βοήθεια από τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden ανακοίνωσε χθες Τρίτη 4/10 νέα στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο ύψους 625 εκατομμυρίων δολαρίων.
Μέρος αυτής της βοήθειας είναι και οι εκτοξευτήρες HIMARS, οι οποίοι φέρονται πως έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην αντεπίθεση των Ουκρανών, καθώς χάρη στους υψηλής ακρίβειας πυραύλους, μπορεί να φέρει «στρατηγικά χτυπήματα» πολύ πίσω από την πρώτη γραμμή του μετώπου.
Με αυτόν τον τρόπο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις φέρονται να έχουν καταφέρει να πλήξουν πολύ σημαντικούς και στρατηγικούς στόχους, όπως αποθήκες οπλισμού, logistics, κέντρα μεταφορών, γέφυρες, κοκ., επιδεινώνοντας σημαντικά τον εφοδιασμό αλλά και τις δυνατότητες μεταφορές των ρωσικών δυνάμεων.
Το State Department ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το πακέτο περιλαμβάνει τέσσερις εκτοξευτές HIMARS και συναφείς πυραύλους, 32 οβιδοβόλα με 75.000 σφαίρες, 200 οχήματα MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) και νάρκες κατά προσωπικού Claymore.
Κατασκευασμένοι από την Lockheed Martin η ακρίβεια και το μεγαλύτερο βεληνεκές των εκτοξευτών HIMARS επέτρεψαν στο Κίεβο να μειώσει το πλεονέκτημα του ρωσικού πυροβολικού.
Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν ένα πακέτο όπλων ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο περιελάμβανε 18 συστήματα εκτοξευτών HIMARS, συνοδευτικά πυρομαχικά, διάφορους τύπους συστημάτων αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και συστήματα ραντάρ.
Όμως το πακέτο βοήθειας της περασμένης εβδομάδας χρηματοδοτήθηκε από την Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI), πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προμηθευτεί τα όπλα από τη βιομηχανία, αντί να τα αντλήσει από τα υπάρχοντα αμερικανικά αποθέματα όπλων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τώρα υποσχεθεί 20 εκτοξευτές HIMARS στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας την PDA.
Η ανακοίνωση αυτή θα σηματοδοτήσει τη χορήγηση αμερικανικής βοήθειας για την ασφάλεια αξίας άνω των 16,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ζητούν πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας

Μάλιστα οι Ουκρανοί ζητούν μαζί με τους εκτοξευτήρες HIMARS να προμηθευτούν και πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας (που μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 500 χιλιόμετρα), κάτι που θα τους έδινε τη δυνατότητα να «χτυπήσουν» πολύ πιο μακρινούς στόχους τόσο στην Κριμαία όσο και στο ρωσικό έδαφος.
Για παράδειγμα, πολλές φορές στο παρελθόν έχει ακουστεί πως ένας από τους στόχους που θα ήθελαν να πλήξουν οι Ουκρανοί προκειμένου να επιφέρουν ένα εντυπωσιακό και συνάμα εξόχως συμβολικό «χτύπημα», θα ήταν να πλήξουν την γέφυρα Κερτς που συνδέει οδικώς τη Ρωσία με την Κριμαία.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ αρνούνται να προμηθεύσουν τέτοιου είδους πυραύλους.

Οργή Ρωσίας

Παρόλο αυτά, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν απαγόρευσαν στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν τα δυτικά όπλα για να πλήξουν στόχους στις ουκρανικές επαρχίες που κατόπιν των δημοψηφισμάτων μετατράπηκαν σε ρωσικές, έχει προκαλέσει οργή στη Μόσχα και σε πολλούς Ρώσους αξιωματούχους που κατηγορούν τόσο το Κίεβο όσο και την Ουάσινγκτον για επιθέσεις σε αμάχους.
Οι ΗΠΑ, όπως και τα περισσότερα κράτη της Δύσης, αναφέρουν πως δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ ως ρωσικές τις ουκρανικές επαρχίες (Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporizhia) που ανακοίνωσε πρόσφατα πως προσάρτησε η Ρωσία.
Μάλιστα ο Biden δεσμεύτηκε να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, καθώς αμύνεται απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα για όσο χρόνο χρειαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης