Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Δύση παίζει σκάκι με τον θάνατο με πιόνι την Ουκρανία και τον Ζelensky – Τρόμος για την πυρηνική Ρωσία

Η Δύση παίζει σκάκι με τον θάνατο με πιόνι την Ουκρανία και τον Ζelensky – Τρόμος για την πυρηνική Ρωσία
Ο Putin φέρεται να προετοιμάζει τις ένοπλες δυνάμεις του για να πραγματοποιήσουν πυρηνική δοκιμή στα σύνορα της Ουκρανίας…

Το οπλοστάσιο της Ρωσίας αποτελεί την καλύτερη εγγύηση νίκης στον πόλεμο με την Ουκρανία, με τα δυτικά μίντια να σπεύδουν να βαπτίσουν αυτή τη δικλίδα ασφαλείας ως «απόγνωση» και «αποσύνθεση».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η όλη ρητορική δηλοί ένα και μόνο πράγμα: απόλυτη γνώση πως η βίαιη διάσπαση μιας πυρηνικής δύναμης είναι πάντα μια παρτίδα σκάκι με το θάνατο, όπως είπε και ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας Dmitry Medvedev.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο διευθυντής της CIA, Bill Burns, σε συνέντευξή του στο CBS δήλωσε για τον Putin:
Αν νιώσει ότι είναι στριμωγμένος στα σχοινιά, θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνος όσο και απερίσκεπτος.
Ο Putin πρέπει «να ανησυχεί όχι μόνο για το τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, αλλά και για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό και διεθνώς» προσέθεσε και συνέχισε:
Στο μεταξύ, παρά την υπόσχεση της Κίνας για «φιλία χωρίς όρια» τον Φεβρουάριο, το Πεκίνο δεν έχει προσφέρει μέχρι στιγμής τη στρατιωτική υποστήριξη που ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος και «έχει ελέγξει τον ενθουσιασμό του για τη διεξαγωγή του πολέμου από τη Ρωσία», πρόσθεσε ο διευθυντής της CIA.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodimir Zelensky κήρυξε «άκυρες» τις συνθήκες που υπέγραψε την Παρασκευή ο Ρώσος ομόλογός του Vladimir Putin για την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporozhia στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Με διάταγμα, τόνισε πως το «κυρίαρχο δικαίωμα» της Ουκρανίας στις τέσσερις περιοχές που διεκδικεί η Ρωσία και υπενθύμισε ότι η ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1991 αντικατοπτρίζει ήδη ότι ήταν μια «αδιαίρετη και απαραβίαστη» χώρα.
Ο Zelensky προσέφυγε στο διεθνές δικαστήριο κατά της νομιμότητας των δημοψηφισμάτων που διεξήγαγαν οι ρωσικές αρχές στις τέσσερις περιοχές που η Μόσχα θεωρεί τώρα ως δικές της.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε απαντήσει στις επεκτατικές φιλοδοξίες της γειτονικής χώρας ζητώντας την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και εγκρίνοντας μια σειρά στόχων που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν νέα μέτρα πίεσης στη Ρωσία και την απερίφραστη απόρριψη οποιουδήποτε διαλόγου όσο ο Putin παραμένει στην εξουσία.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, τηλεφώνησε στον Ουκρανό ηγέτη Volodymyr Ζelensky.
Αυτό ανέφεραν πηγές του Λευκού Οίκου στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακοινώνουν νέο πακέτο βοήθειας 625 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα ακόμη πυραυλικά συστήματα Himars, οβίδες και πυρομαχικά.

Έτοιμος για πυρηνική δοκιμή στα ουκρανικά σύνορα

Ο Putin φέρεται να προετοιμάζει τις ένοπλες δυνάμεις του για να πραγματοποιήσουν πυρηνική δοκιμή στα σύνορα της Ουκρανίας.
Αυτό διαβάζουμε στους βρετανικούς Times, που επικαλούνται έκθεση την οποία έστειλε το ΝΑΤΟ στα κράτη μέλη.
Αυτή είναι μια έκθεση πληροφοριών στην οποία προειδοποιεί για πιθανές ενέργειες της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής του υποβρυχίου drone Poseidon, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ατομική κεφαλή.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, ένα ρωσικό στρατιωτικό τρένο από το πυρηνικό τμήμα έχει αναχωρήσει για την Ουκρανία:
Η μονάδα είναι υπεύθυνη για τα πυρηνικά, την αποθήκευση και τη συντήρησή τους σύμφωνα με τον Πολωνό αναλυτή Konrad Muzyka.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμη δυτική αμυντική πηγή, είναι πολύ πιθανόν η επίδειξη δύναμης του Putin να πραγματοποιηθεί στη Μαύρη Θάλασσα.
«Δεν είναι αδύνατο» λοιπόν ο ηγέτης του Κρεμλίνου να χρησιμοποιήσει τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία.
Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, οι κίνδυνοι για τους Ρώσους είναι μεγαλύτεροι: «Θα μπορούσαν να κάνουν λάθος και να χτυπήσουν κατά λάθος πόλεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα», είπε η πηγή.
Για τον Andrew Futter, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Leicester και ειδικό στα πυρηνικά όπλα, η κινητοποίηση του τρένου των «πυρηνικών» τμημάτων αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή μια προειδοποίηση που εξέδωσε ο Putin στη Δύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης