Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ «γυρίζει την πλάτη» στην Ουκρανία - Μόνο 9 από τα 30 κράτη έχουν εκφράσει υποστήριξη για το αίτημα Zelensky

Το ΝΑΤΟ «γυρίζει την πλάτη» στην Ουκρανία - Μόνο 9 από τα 30 κράτη έχουν εκφράσει υποστήριξη για το αίτημα Zelensky
Εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αυτό θα ξεπεράσει μια από τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πιο επιθετικό πόλεμο

Οι πρόεδροι εννέα χωρών του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν την Κυριακή για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας και επίσης να προτρέψουν όλους τους συμμάχους να «αυξήσουν ουσιαστικά» τη στρατιωτική τους υποστήριξη στο Κίεβο. 
Ο επικεφαλής του μπλοκ, εν τω μεταξύ, σημείωσε, ότι απαιτείται η συναίνεση και των 30 κρατών του ΝΑΤΟ για να ικανοποιηθεί το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη.
Η ανακοίνωση του Zelensky για την προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ ήρθε την ίδια ημέρα που ο Ρώσος Πρόεδρος V.Putin υπέγραψε τις συμφωνίες για την ένταξη δύο δημοκρατιών του Donbas και των περιοχών Cherson και Zaporizhia στη Ρωσία.
Παράλληλα, να σημειωθεί, ότι η δήλωση έγινε μόλις δύο ημέρες αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να υποβάλει αίτηση για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η στάση του ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Y.Stoltenberg, σχολιάζοντας την προσφορά του Zelensky στο ΝΑΤΟ, τόνισε ότι «οποιαδήποτε απόφαση για ένταξη πρέπει να λαμβάνεται με συναίνεση» και των 30 μελών, ενώ τόνισε, ότι το ΝΑΤΟ «έχει μια πολιτική ανοιχτών θυρών».
Παράλληλα, ο Stoltenberg  σημείωσε, ότι επί του παρόντος, η κορυφαία προτεραιότητα του μπλοκ είναι «να στηρίξει την Ουκρανία», τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά, ενώ πιστεύει ότι αυτός είναι επίσης «ο καλύτερος τρόπος απάντησης» στις ενέργειες της Ρωσίας.

Οι ανησυχίες των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να ανησυχούν για το χρονοδιάγραμμα του αιτήματος της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ από την άλλη πλευρά η Ρωσία, η οποία θεωρεί τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ άμεση απειλή για τα εθνικά της συμφέροντα, ανέφερε την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία ως έναν από τους λόγους της στρατιωτικής της επίθεσης.
Αυτό σημαίνει ότι αυτό έγινε ως ένας τρόπος για να πυροδοτήσει περαιτέρω έναν πόλεμο που θα εμπλέξει ολόκληρο τον κόσμο.

Η κόκκινη γραμμή της Ρωσίας

Εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αυτό θα ξεπεράσει μια από τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πιο επιθετικό πόλεμο για περισσότερες χώρες, ωστόσο, ορισμένα κράτη φαίνονται καλά με την προώθηση ενός παγκόσμιου πολέμου.
«Στηρίζουμε σταθερά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας», δήλωσαν οι πρόεδροι της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας. 
«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της εισβολής της Ρωσίας, απαιτούμε από τη Ρωσία να αποσυρθεί αμέσως από όλα τα κατεχόμενα εδάφη και ενθαρρύνουμε όλους τους Συμμάχους να αυξήσουν σημαντικά τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης