Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Οι τιμές του άνθρακα εκτοξεύονται πάνω από 204,95 δολάρια ανά τόνο - «Πονοκέφαλος» οι εξαγωγές LNG

ΗΠΑ: Οι τιμές του άνθρακα εκτοξεύονται πάνω από 204,95 δολάρια ανά τόνο - «Πονοκέφαλος» οι εξαγωγές LNG
Σύμφωνα με την National Energy Assistance Directors Association περίπου 20 εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη τη χώρα έχουν ήδη μείνει πίσω στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας τους
Η παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θα πρέπει να αυξηθεί για να διατηρηθούν οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα ύψη, διασφαλίζοντας παράλληλα επαρκή εγχώρια προμήθειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυτόν τον χειμώνα.
Εαν αυτό το σενάριο δεν υλοποιηθεί, τότε οι γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα βρουν το φυσικό αέριο αντιοικονομικό για να λειτουργούν.
Αυτό ακριβώς θα μπορούσε να συμβεί, καθώς οι τιμές του άνθρακα στις ΗΠΑ εκτινάσσονται πάνω από τα 200 δολάρια ανά τόνο για πρώτη φορά.
Το Bloomberg ανέφερε ότι οι τιμές του άνθρακα (spot) για την εβδομάδα που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν στα 204,95 δολάρια ανά τόνο.
Τα δεδομένα προέρχονται από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία είπε ότι αυτή ήταν η υψηλότερη τιμή σε αρχεία που χρονολογούνται από το 2005.
Τα κύματα κλονισμού της αγοράς ενέργειας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αναζωπύρωση της αλυσίδας εφοδιασμού ενέργειας της Ευρώπης έχουν αυξήσει δραματικά τις εξαγωγές LNG των ΗΠΑ στην ΕΕ αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.
Οι εγχώριες προμήθειες έχουν περιορίσει σημαντικά τη διαθεσιμότητα για μεγάλους χρήστες, γεγονός που έχει πιέσει τις τιμές υψηλότερα.
Η άνοδος των τιμών του άνθρακα μπορεί να υποδηλώνει τη δημιουργία αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενόψει ενός κρύου χειμώνα.
Οι αυξανόμενες τιμές του άνθρακα spot ήταν ευνοϊκές για τις μεγάλες εταιρείες άνθρακα: οι μετοχές της Peabody Energy Corp αυξήθηκαν 6% στα 26,25 δολάρια και η Arch Resources Inc. εκτινάχθηκε 7,5% στα 127,49 δολάρια.
Και τα δύο αποθέματα άνθρακα ήταν σε πλευρική διαμόρφωση για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους και θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ανοδικά εάν οι τιμές του άνθρακα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Η επιστροφή του άνθρακα είναι μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη για έναν κλάδο που βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής, καθώς οι τράπεζες σταμάτησαν τη χρηματοδότηση και οι επενδυτικές εταιρείες αποεπένδυσαν από ορυχεία και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
Η αύξηση της παραγωγής άνθρακα θα μπορούσε να είναι μια κίνηση που θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση ορισμένων από τους πόνους που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Αμερικανοί στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι τιμές φυσικού αερίου αυξάνουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης