Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Φόβοι για κραχ στην αγορά κατοικίας λόγω στεγαστικών δανείων

Βρετανία: Φόβοι για κραχ στην αγορά κατοικίας λόγω στεγαστικών δανείων
Η Oxford Economics εκτιμά ότι εάν τα επιτόκια παραμείνουν στα επίπεδα που προσφέρονται επί του παρόντος, οι τιμές των κατοικιών είναι περίπου «30% πάνω».
Σχετικά Άρθρα
Υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι για κραχ στην αγορά κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από μια σειρά από φορολογικές περικοπές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και οι οποίες εκτόξευσαν τις προσδοκίες για τα επιτόκια, αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού για αγοραστές κατοικιών.
Ο λεγόμενος μίνι προϋπολογισμός του υπουργού Οικονομικών Kwasi Kwarteng στις 23 Σεπτεμβρίου τρόμαξε τις αγορές με 45 δις. λίρες (50,5 δις. δολάρια) σε μειώσεις φόρων που χρηματοδοτούνται από το χρέος, προκαλώντας μια τεράστια άνοδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Αυτά χρησιμοποιούνται από τους παρόχους στεγαστικών δανείων για την τιμολόγηση στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο.
Η Τράπεζα της Αγγλίας απάντησε στο χάος της αγοράς με ένα πρόγραμμα προσωρινής αγοράς μακροχρόνιων ομολόγων, το οποίο έφερε κάποια εύθραυστη σταθερότητα στην αγορά.
Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Andrew Goodwin, πρότεινε ότι θα μπορούσε να υπάρξει περισσότερος πόνος στο μέλλον, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την αγορά κατοικίας.
«Παρόλο που το προσωρινό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της BoE προκάλεσε πτώσεις στα επιτόκια, αυτά παραμένουν υψηλά και ορισμένες τράπεζες έχουν ήδη ανταποκριθεί αυξάνοντας σημαντικά τα επιτόκια στα στεγαστικά προϊόντα τους», δήλωσε ο Goodwin.

«30% πάνω από τη τιμή τους»

Η Oxford Economics εκτιμά ότι εάν τα επιτόκια παραμείνουν στα επίπεδα που προσφέρονται επί του παρόντος, οι τιμές των κατοικιών είναι περίπου «30% υπερτιμημένες με βάση την προσιτότητα των πληρωμών στεγαστικών δανείων».
Ο Kallum Pickering, ανώτερος οικονομολόγος στο Berenberg, σημείωσε ότι η αγορά κατοικίας είχε ήδη αρχίσει μια ύφεση τους τελευταίους μήνες, λόγω της επιβράδυνσης της ζήτησης ευρείας βάσης που συνδέεται με το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και την επίδραση στα πραγματικά εισοδήματα.
«Αλλά μετά τον πανικό των πωλήσεων στην αγορά χρυσού και τους φόβους ότι η BoE θα μπορούσε να αυξήσει το τραπεζικό επιτόκιο στο 6,0% στις αρχές του επόμενου έτους, οι τράπεζες άρχισαν να συνάπτουν συμφωνίες για στεγαστικά δάνεια βιαστικά», δήλωσε ο Pickering.
βρετανια_σπιτια.JPG

Προσδοκίες επιτοκίων

Όσον αφορά το μέλλον, εάν τα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων παραμείνουν υψηλά ή θα αρχίσουν να μετριάζονται θα εξαρτηθεί από την τροχιά των προσδοκιών για τα επιτόκια.
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια έξι φορές μέχρι στιγμής φέτος, από 0,25% στο τέλος του 2021 σε 2,25% επί του παρόντος.
Οι αγορές τώρα τιμολογούν με ενδεχόμενο ποσοστό άνω του 5% για το μεγαλύτερο μέρος του 2023.
Αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει σοκ σε πολλά νοικοκυριά μετά από χρόνια χαμηλών επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης