Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα 3 σενάρια των F.T. για… πυρηνικό χτύπημα από Putin - Δεν αποκλείεται η επίθεση σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ

Τα 3 σενάρια των F.T. για… πυρηνικό χτύπημα από Putin - Δεν αποκλείεται η επίθεση σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει οι πυρηνικές απειλές του Putin πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη

Σχετικά Άρθρα

Αν και η Ρωσία -μέσω του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov- επιχειρεί να υποβαθμίσει το σενάριο της χρήσης των πυρηνικών όπλων, στη Δύση επικρατεί έντονη ανησυχία. Ο Vladimir Putin έχει ήδη προχωρήσει στην προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας (Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporizhzhia) ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να κάνει ασφαλή εκτίμηση για τα επόμενα βήματα του. Άλλωστε ο Putin ήταν που διαβεβαίωνε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία…
Σε αυτό το κλίμα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock, δήλωσε πως η πυρηνική απειλή από τον Putin πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. «Η Ρωσία προσπαθεί να μας εκβιάσει» τόνισε η ίδια.
Πάντως, το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι «δεν θέλουμε να συμμετέχουμε στη ρητορική της Δύσης για πυρηνικά όπλα» και σημειώνεται ότι «από την πολύ αρχή, η Ρωσία ήθελε να λύσει τη διαμάχη μέσω διαπραγματεύσεων».

FT: Η μεγαλύτερη απειλή από το 1962

Σε δημοσίευμα σχετικά με τα σενάρια χρήσης πυρηνικών όπλων από τον Putin, οι Financial Times επισημαίνουν ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη πυρηνική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια μετά την Κρίση των πυραύλων της Κούβας, το 1962».
κουβα.jpg

«Τακτικά» έναντι «στρατηγικών» πυρηνικών όπλων

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Κρίση των πυραύλων της Κούβας αφορούσε τα «στρατηγικά» πυρηνικά όπλα, που είναι αρκετά ισχυρά για να εξαφανίσουν ολόκληρες πόλεις χιλιάδες μίλια μακριά από οποιοδήποτε πεδίο μάχης. Το ζήτημα στην Ουκρανία, αντίθετα, αφορά μικρότερα, τα λεγόμενα τακτικά πυρηνικά όπλα.
Αυτές οι μικρότερες πυρηνικές κεφαλές προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης και είναι σχεδιασμένες να καταστρέφουν στόχους σε μια συγκεκριμένη περιοχή. «Ακόμα κι έτσι, πολλές από τις πυρηνικές κεφαλές είναι ισχυρότερες από την ατομική βόμβα που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα, η οποία είχε εκρηκτική ισχύ ισοδύναμη με περίπου 20 κιλοτόνους TNT» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Τα 3 σενάρια των F.T. για το πυρηνικό χτύπημα του Putin

Οι αναλυτές βλέπουν τρεις τρόπους με τους οποίους η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα τακτικά πυρηνικά όπλα.

Το πρώτο σενάριο αφορά σε χτύπημα-επίδειξη: Ένα πυρηνικό χτύπημα χωρίς θύματα. Θα μπορούσε να πρόκειται για μια υπόγεια έκρηξη, για χτύπημα στη Μαύρη Θάλασσα, ίσως και κάπου πάνω από την Ουκρανία αλλά σε μεγάλο υψόμετρο, ή σε μια ακατοίκητη περιοχή όπως το Φιδονήσι (Snake Island).
Ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός της έκρηξης θα έκαιγε τον απροστάτευτο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και η ραδιενεργός σκόνη, ενώ αρχικά θα ήταν μεγάλη, θα μειωνόταν σε περίπου 1% της αρχικής ραδιενεργού έκρηξης σε 48 ώρες. Το μεγαλύτερο μέρος της ραδιενεργού σκόνης που αναρροφάται σε ένα ανερχόμενο σύννεφο από την έκρηξη θα καθόταν στη γη μέσα σε 24 ώρες μετά το χτύπημα και θα μπορούσε να αποτελέσει ακραίο βιολογικό κίνδυνο. Άλλα σωματίδια θα μπορούσαν να διασκορπιστούν από τους ανέμους και να συγκεντρωθούν με πολύ χαμηλότερη πυκνότητα σε μεγάλα τμήματα του πλανήτη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές ακόμα και ένα τέτοιο χτύπημα θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση και θα αύξανε τους κινδύνους για μια ρωσική επίθεση σε μια μεγάλη πόλη.

Το δεύτερο σενάριο αφορά σε ένα χτύπημα σε ένα στρατιωτικό στόχο της Ουκρανίας ή μια βασική υποδομή, για παράδειγμα ένα πυραυλικό χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia. Το πόσο χρήσιμο θα μπορούσε να είναι αυτό το χτύπημα, είναι αμφισβητήσιμο. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας είναι εξαιρετικά διασκορπισμένες και μελέτες του αμερικανικού στρατού έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια πολεμική κεφαλή ενός κιλοτόνου πρέπει να εκραγεί σε απόσταση 90 μέτρων από ένα άρμα για να προκαλέσει σοβαρή ζημιά.
Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν θα είχε νόημα για τη Ρωσία να πλήξει στόχους μάχης σε επαρχίες που τώρα θεωρεί δικές της. Αυτό το σενάριο ενέχει όμως κινδύνους και για το ρωσικό στρατό, ο οποίος θα εκτεθεί στο ραδιενεργό νέφος.

Το τρίτο και πιο επικίνδυνο σενάριο περιλαμβάνει ένα χτύπημα σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Το πώς θα αντιδρούσε η Δύση σε μια επίθεση κατά του ΝΑΤΟ είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Θα ενεργοποιούνταν το άρθρο 5 που θα επικαλείται μια συλλογική αμυντική απάντηση από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Η Μόσχα θα διακινδύνευε ένα καταστροφικό πυρηνικό χτύπημα ως αντίποινα από τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης