Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πυρά» ΟΗΕ σε Fed και κεντρικές τράπεζες - Οι αυξήσεις επιτοκίων θα οδηγήσουν σε παγκόσμια ύφεση

«Πυρά» ΟΗΕ σε Fed και κεντρικές τράπεζες - Οι αυξήσεις επιτοκίων θα οδηγήσουν σε παγκόσμια ύφεση
Ο οργανισμός εκτίμησε ότι μια ποσοστιαία μονάδα αύξησης του βασικού επιτοκίου της Fed μειώνει την οικονομική παραγωγή σε άλλες πλούσιες χώρες κατά 0,5% και την οικονομική παραγωγή στις φτωχές χώρες κατά 0,8% τα επόμενα τρία χρόνια
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες κινδυνεύουν να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση ακολουθούμενη από παρατεταμένη στασιμότητα, εάν συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, ανέφερε μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα.
Η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τη βιασύνη με την οποία η Fed και οι όμοιοί της αυξάνουν το κόστος δανεισμού για να περιορίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ένα τρίτο μεγάλο σοκ μετά την πανδημία Covid-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη μορφή επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε πλούσιες χώρες.
Στην ετήσια έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη ανέφερε ότι η Fed κινδυνεύει να προκαλέσει σημαντική ζημιά στις αναπτυσσόμενες χώρες εάν συνεχίσει με ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων.
Ο οργανισμός εκτίμησε ότι μια ποσοστιαία μονάδα αύξησης του βασικού επιτοκίου της Fed μειώνει την οικονομική παραγωγή σε άλλες πλούσιες χώρες κατά 0,5% και την οικονομική παραγωγή στις φτωχές χώρες κατά 0,8% τα επόμενα τρία χρόνια.
Η UNCTAD εκτίμησε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed μέχρι στιγμής φέτος θα μείωναν την οικονομική παραγωγή στις φτωχές χώρες κατά 360 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρία χρόνια και η περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής θα προκαλούσε πρόσθετη ζημιά.
Η Γενική Γραμματέας της UNCTAD Ρεμπέκα Γκρίνσπαν είπε ότι οι τρέχουσες αυξήσεις των επιτοκίων «πληγώνουν τους πιο ευάλωτους, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες».

«Υπάρχει ακόμη χρόνος να αποσυρθούμε από το χείλος της ύφεσης», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της UNCTAD, Ρεμπέκα Γκρίνσπαν.
«Έχουμε τα εργαλεία για να ηρεμήσουμε τον πληθωρισμό και να στηρίξουμε όλες τις ευάλωτες ομάδες.
Αλλά η τρέχουσα πορεία δράσης πλήττει τους πιο ευάλωτους, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, και κινδυνεύει να οδηγήσει τον κόσμο σε παγκόσμια ύφεση».
Οι αξιωματούχοι της Fed τον Σεπτέμβριο αύξησαν το βασικό επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, την πέμπτη συνεχόμενη αύξηση φέτος, για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ κοντά στο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.
Η κίνηση έφερε το επιτόκιο σε ένα εύρος μεταξύ 3% και 3,25%, από σχεδόν μηδενικό στην αρχή του έτους.
Σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι προέβλεπαν αύξηση των επιτοκίων μεταξύ 4% και 4,5% μέχρι το τέλος του έτους.


www.bankingnews.gr
Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος της Fed J.Powell είπε ότι η κεντρική τράπεζα λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο που έχουν οι πολιτικές της στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενέκρινε μια τρίτη συνεχόμενη αύξηση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες τον Σεπτέμβριο.
Ο πρόεδρος J.Powell δήλωσε ότι αναμένει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν καθώς η Fed καταπολεμά τον υψηλό πληθωρισμό. 
«Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει σε άλλες οικονομίες σε όλο τον κόσμο και τι σημαίνει αυτό για εμάς και το αντίστροφο», είπε.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνουν επίσης τα βασικά τους επιτόκια ταχύτερα από ό,τι εδώ και δεκαετίες.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, περισσότερες κεντρικές τράπεζες αύξησαν το κόστος δανεισμού τον Ιούλιο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που άρχισαν τα αρχεία στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Η UNCTAD είπε ότι αντί να αυξήσουν τα επιτόκια, κάτι που θα μειώσει ελάχιστα τις ελλείψεις ενέργειας και τροφίμων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μέτρα που στοχεύουν άμεσα τις αιχμές των τιμών, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων τιμών που χρηματοδοτούνται από εφάπαξ φόρους σε ασυνήθιστα μεγάλα κέρδη πολλών ενεργειακών εταιρειών.
«Προσπαθείτε να λύσετε ένα πρόβλημα από την πλευρά της προσφοράς με μια λύση από την πλευρά της ζήτησης;» ρώτησε ο Richard Kozul-Wright, επικεφαλής της ομάδας που είναι αρμόδια για την έκθεση, σε μια συνέντευξη.
«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη προσέγγιση».
Η UNCTAD σημείωσε ότι μια συμφωνία του Ιουλίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας που επέτρεψε να εξάγονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών παγιδευμένων στα ουκρανικά σιλό βοήθησε στη μείωση των παγκόσμιων τιμών των σιτηρών κατά 1,4%.
Ο οργανισμός του ΟΗΕ μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2022 στο 2,5% από 2,6% τον Μάρτιο και είπε ότι αναμένει η ανάπτυξη να επιβραδυνθεί στο 2,2% το 2023.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης