Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Οι θέσεις εργασίας, οι τιμές των κατοικιών και η αστάθεια στη Wall Street προκαλούν «πονοκέφαλο» σε επενδυτές και αγορά

ΗΠΑ: Οι θέσεις εργασίας, οι τιμές των κατοικιών και η αστάθεια στη Wall Street προκαλούν «πονοκέφαλο» σε επενδυτές και αγορά

Το ποσοστό ανεργίας παραμένει χαμηλό — 3,7% τον Αύγουστο, από 3,5% τον Ιούλιο — ωστόσο ορισμένοι πελάτες οικονομικών συμβούλων ανησυχούν για πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας

Με τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια να τροφοδοτούν τις εικασίες, ότι μια ύφεση βρίσκεται στον ορίζοντα, μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι ακούν αυτές τις ανησυχίες από τους πελάτες τους.

Ο πληθωρισμός

Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε λίγο τον Αύγουστο στο 8,3% από 8,5% τον Ιούλιο, αλλά παραμένει πολύ πάνω από το επιτόκιο-στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) στο 2% .
Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο τον Σεπτέμβριο κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες —για τρίτη συνεχή φορά— για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις.

Το Financial Advisor Council του CNBC και όσα απασχολούν τους επενδυτές

Λοιπόν, ποια είναι η μεγάλη ανησυχία για τους πελάτες σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον; «Πώς θα είναι το εργασιακό περιβάλλον και ποιος είναι ο κίνδυνος τους όσον αφορά την ανεργία», δήλωσε ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός σχεδιαστής Douglas Boneparth, πρόεδρος της Bone Fide Wealth στη Νέα Υόρκη, οι πελάτες του οποίου είναι σε μεγάλο βαθμό μεταξύ 28 και 42 ετών.
«Σε αυτό το σημείο είναι εικασίες», είπε ο Boneparth. «Είναι δύσκολο να επισημάνουμε δεδομένα που λένε ότι πρέπει να ανησυχούμε αυτή τη στιγμή».
Το ποσοστό ανεργίας παραμένει χαμηλό: Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Γραφείου Εργασίας και Στατιστικής των ΗΠΑ δείχνουν ποσοστό ανεργίας 3,7% τον Αύγουστο, ελαφρώς αυξημένο από 3,5% τον Ιούλιο.

Οι αναμνήσεις της Μεγάλης Ύφεσης παραμένουν

Ωστόσο, ορισμένοι πελάτες έχουν αναμνήσεις από τη Μεγάλη Ύφεση του 2008-2009 και τις συνοδευτικές απώλειες θέσεων εργασίας σε ευρεία βάση.
Τον Δεκέμβριο του 2007, ενόψει των οικονομικών δεινών που επέφερε η χρηματοπιστωτική κρίση, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν 5%, σύμφωνα με το BLS.
Κορυφώθηκε στο 10% τον Οκτώβριο του 2009 — αρκετούς μήνες μετά το επίσημο τέλος της ύφεσης — αλλά χρειάστηκε μέχρι το 2015 για να σταθεροποιηθεί ξανά στο 5%.
Ο Boneparth είπε, ότι οι ανησυχίες για την αγορά εργασίας προέρχονται κυρίως από πελάτες που εργάζονται για νεοφυείς επιχειρήσεις που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την τεχνολογία.
″Εάν εργάζεστε για μια εταιρεία που υποστηρίζεται από επιχειρηματικά κεφάλαια και ο τελευταίος γύρος κεφαλαίων που συγκεντρώσατε ήταν πριν από έξι μήνες και βρίσκεστε σε ένα πιο δύσκολο περιβάλλον συγκέντρωσης κεφαλαίων, θέλετε να σκεφτείτε αυτόν τον κίνδυνο”, δήλωσε ο Boneparth.
Το ίδιο ισχύει για κάποιον που σκέφτεται να αφήσει μια ασφαλή δουλειά για μια εργασία που είναι υψηλότερου κινδύνου, είπε.

Οι υψηλές τιμές των κατοικιών προκαλούν επίσης άγχος

Οι υψηλές τιμές των κατοικιών — σε συνδυασμό με ένα μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων 30 ετών 6,8% στις 28 Σεπτεμβρίου, από 3,3% στις αρχές του 2022 — προκαλούν επίσης ορισμένες ανησυχίες.

Ο φόβος της αστάθειας της αγοράς επιβαρύνει ορισμένους πελάτες

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν για την αστάθεια στο χρηματιστήριο — ειδικά εκείνοι που είναι συνταξιούχοι και βασίζονται σε αποταμιεύσεις για να χρηματοδοτήσουν τα μετα-εργασιακά τους χρόνια.
Ο δείκτης S&P 500, ένας γενικός δείκτης μέτρησης της πορείας των αμερικανικών εταιρειών, υποχώρησε περισσότερο από 14% τους τελευταίους 12 μήνες έως τις 28 Σεπτεμβρίου.
Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε περισσότερο από 13% σε αυτό το διάστημα.
Ο βαρύς δείκτης Nasdaq Composite έχει χάσει πάνω από 23%.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία για τους πελάτες μου είναι όλη η αβεβαιότητα στον κόσμο», δήλωσε η CFP Carolyn McClanahan, ιδρύτρια της Life Planning Partners στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα. «Αναρωτιούνται «τι θα ακολουθήσει» και πώς αυτό θα επηρέαζε την αγορά – άρα είναι στη γραμμή του φόβου για την αστάθεια της αγοράς».
Για τους ηλικιωμένους πελάτες, ο κίνδυνος χαρτοφυλακίου τους είναι ήδη χαμηλός «άρα η αστάθεια της αγοράς δεν πρόκειται να επηρεάσει τους στόχους ζωής τους», είπε. «Αλλά είχαμε τρεις ή τέσσερις συνταξιούχους πρόσφατα που θέλουν να μάθουν εάν το [επίπεδο δαπανών] τους είναι εντάξει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης