Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουγγαρία είναι το μοναδικό κράτος της Ευρώπης που λαμβάνει ρωσικό αέριο

Η Ουγγαρία είναι το μοναδικό κράτος της Ευρώπης που λαμβάνει ρωσικό αέριο
Η Ουγγαρία αντιτίθεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Σύμφωνα με το Forbes Hungary, η Ουγγαρία είναι πλέον το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που εξακολουθεί να λαμβάνει ρωσικό αέριο, με τρεις από τους τέσσερις αγωγούς που παραδίδουν ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη να βρίσκονται εκτός λειτουργίας.
Υπάρχουν τέσσερις αγωγοί που θα μπορούσαν να παρέχουν ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη:
Nord Stream 1, με χωρητικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) ετησίως. Οι παραδόσεις σε αυτόν σταμάτησαν από τη Ρωσία.
Nord Stream 2, με την ίδια χωρητικότητα 55 bcm. Αυτός δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία αφού η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να το εγκρίνει στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
• Ο Yamal Europe, ο μεγαλύτερος αγωγός (4.107 χιλιόμετρα) που προμηθεύει φυσικό αέριο από τη χερσόνησο Yamal στη Δυτική Σιβηρία, καταλήγοντας στη Γερμανία και έχει χωρητικότητα 33 bcm. Οι παραδόσεις σταμάτησαν από τη Ρωσία τον Μάιο.
• Ο Turk Stream, που παρέχει φυσικό αέριο από τη Ρωσία κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και μέσω των Βαλκανίων, έχει χωρητικότητα 31,5 bcm και είναι ο μόνος αγωγός που εξακολουθεί να λειτουργεί. Τερματίζει στην Ουγγαρία, πράγμα που σημαίνει ότι από τώρα, η Ουγγαρία είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που εξακολουθεί να λαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ουγγαρία αντιτίθεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Λόγω του τεράστιου εισοδήματος που έχει η Ρωσία από τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη μαζική μείωση των άλλων εμπορικών συναλλαγών με την Ευρώπη, η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να κλείσει εντελώς αυτούς τους αγωγούς.
Αν και η Ουγγαρία εξακολουθεί να λαμβάνει φυσικό αέριο, η τιμή του συνδέεται με τις τιμές της αγοράς, επομένως η χώρα είναι σθεναρά αντίθετη σε τυχόν κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Viktor Orban ανακοίνωσε μια εθνική διαβούλευση σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ για τη Ρωσία, ρωτώντας τους πολίτες εάν υποστηρίζουν τις κυρώσεις ή όχι.
Η ουγγρική κυβέρνηση έχει αντιταχθεί ρητά σε πολλές από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία υποστηρίζοντας ότι βλάπτουν περισσότερο τους Ευρωπαίους παρά τους Ρώσους.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban μόλις την περασμένη εβδομάδα ζήτησε να τερματιστούν οι ρωσικές κυρώσεις μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να σταματήσει ο πληθωρισμός, να μειωθούν στο μισό οι τιμές των τροφίμων και να τεθεί υπό έλεγχο το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης