Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περιοδεία Blinken στη Λατινική Αμερική – Πρώτος σταθμός του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ η Κολομβία

Περιοδεία Blinken στη Λατινική Αμερική – Πρώτος σταθμός του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ η Κολομβία
Στις 6-7/10 ο Antony Blinken θα επισκεφθεί τη Λίμα, όπου θα συμμετάσχει στην ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ)

Περιοδεία στη Λατινική Αμερική, με πρώτο σταθμό την Κολομβία, ξεκίνησε τη Δευτέρα 3/10 ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα και αύριο (4/10) ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα βρεθεί στη Μπογοτά, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Gustavo Petro, ο οποίος τον Αύγουστο έγινε ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η μάχη κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και οι επιπτώσεις της στην ασφάλεια, την υγεία και το περιβάλλον, αλλά και η μετανάστευση.
Την Τετάρτη 5/10 ο Blinken θα μεταβεί στη Χιλή και θα συναντηθεί με το 36χρονο αριστερό πρόεδρό της, Gabriel Boric, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο.
Σημειώνεται ότι η περιοδεία του Blinken ξεκινά μία ημέρα μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, στις οποίες ο αριστερός πρώην πρόεδρος Luiz Inácio Lula da Silva κέρδισε με μικρότερο του αναμενόμενου ποσοστό τον απερχόμενο πρόεδρο Jair Bolsonaro και θα ακολουθήσει στις 30/10 ο δεύτερος γύρος των εκλογών.
Επίσης, το Σάββατο 1/10 ανακοινώθηκε ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας, η οποία εντάσσεται σε ένα πλαίσιο αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών, αν και η Ουάσινγκτον δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ την επανεκλογή το 2018 του Nicolas Maduro στην προεδρία.
«Ποτέ δεν είχαμε τόσο ισχυρές σχέσεις με το νότιο ημισφαίριο», διαβεβαίωσε προ ημερών ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τη Λατινική Αμερική Brian Nichols, απορρίπτοντας την ιδέα ότι η Ουάσινγκτον έχει παραμελήσει τους εταίρους της στην περιοχή.

Στο Περού στις 6-7/10

Τέλος, στις 6-7/10 ο Antony Blinken θα επισκεφθεί τη Λίμα, όπου θα συμμετάσχει στην ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ενώ θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον αριστερό πρόεδρο του Περού, Pedro Castillo.
Στη διάρκεια της συνέλευσης , στην οποία συμμετέχουν οι χώρες της αμερικανικής ηπείρου, αναμένεται να υιοθετηθούν πολλές αποφάσεις όπως για τον τερματισμό «της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας», τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νικαράγουα και για την κατάσταση στην Αϊτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης